Web Analytics

Un ziarist poate greşi şi a doua oară, dle doctor!

de | 7.07.2011 15:54 | Opinii

În Jurnalul de Argeş de săptămâna trecută a apărut un articol declanşat de acuzaţiile unei femei care a fost diagnosticată cu cancer mamar şi i-a fost extirpat sânul drept. Doamna acuză interpretarea unei mamografii de către un medic radiolog de la Clinica “Dr. Irimia”.  În urma acestui fapt, am primit un drept la replică de la directorul instituţiei respective, dr Tiberiu Irimia. Un drept la replică foarte dur despre care eu consider că e nemeritat de ziarul nostru. Mai mult, un drept la replică din care reiese explicit intenţia de a intimida, de a ameninţa. Ziarul nostru a scris despre un fapt de viaţă. În vremuri normale totul ar fi fost scris şi citit într-o cheie a normalităţii. Dar cum nimic sau aproape nimic nu se mai desfăşoară normal în jurul nostru, nici acest fapt simplu de viaţă nu a trecut fără să producă efecte bezmetice. Într-un fel, fiecare dintre cele două instituţii, Jurnalul de Argeş şi Centrul Medical “Dr. Irimia”, au încercat şi încearcă în continuare să pună în operă cât mai bine menirea pentru care ele există pe piaţă.
Jurnalul de Argeş trebuie să publice articole bune şi care, în acelaşi timp, să fie sută la sută adevărate. Centrul Medical “Dr. Irimia” trebuie să facă analize, radiografii şi orice alte acte medicale, cu scopul bine definit de a ajuta la ameliorarea sănătăţii oamenilor.
Revenind însă la dreptul la replică, orice om poate greşi, dle doctor Tiberiu Irimia, dar este important să identifice corect unde e greşeala. Pentru că numai aşa poate fi remediată. Referitor la cazul în discuţie, are o mică importanţă dacă a greşit colegul meu, Neluţu Dinu, sau colegul dvs., medicul primar radiolog Mihai Enăchescu, după cum se poate la fel de bine să nu fi greşit niciunul. Pentru că nu aici este problema. Problema este suferinţa dnei Viorica Tomescu şi convingerea acesteia că medicul radiolog Enăchescu ar fi putut să o ajute depistându-i un cancer mamar incipient cu ocazia mamografiei. Doamna Tomescu, ca şi Jurnalul de altfel, nu are nimic cu Clinica “Dr. Irimia”, vrea doar să tragă un semnal de alarmă. Doamna Tomescu este sincer convinsă şi, pe cale de consecinţă, convingătoare, că dacă pe buletinul medical eliberat de medicul radiolog Enăchescu ar fi scris că este suspectă de cancer mamar nu ar fi stat liniştită şapte luni, timp în care boala a evoluat şi astfel a trebuit să-i fie extirpat sânul drept. Asta e singura problemă care trebuia lămurită, dle dr. Tiberiu Irimia, şi asta mă aşteptam să găsesc în dreptul la replică. Însă în mod nedrept şi pentru noi, şi pentru dvs. scrieţi în dreptul la replică: ”s-au prezentat fapte calomnioase şi total nereale, (…) aducându-ne imense prejudicii, atât de imagine, cât şi materiale. Articolul menţionat a indus opiniei publice împrejurarea că orice activitate de ordin medical a clinicii „Dr. Irimia” este realizată cu incompetenţă şi superficialitate, de toţi angajaţii, atât medici, cât şi cadre medii.” Total eronat, din mai multe motive. Articolul menţionat nu a putut să inducă opiniei publice aşa ceva pentru că nu a spus aşa ceva. Doi. Clinica “Dr Irimia” are un renume prea bine format pentru a fi ştirbit cu uşurinţă de orice articol de ziar. Nu întâmplător familia Cristi Chivu şi alţi oameni importanţi ai planetei se tratează la Clinica “Dr Irimia”. Cât despre ”imense prejudicii, atât de imagine cât şi materiale”, nici nu ştiu ce să zic. Sper doar că vreţi să ne intimidaţi, nu aveţi real nevoie de banii noştri. Sunt însă de acord cu dvs. că, mai devreme sau mai târziu, greşelile se plătesc. Atât ale jurnaliştilor, cât şi ale medicilor.
Dar este o diferenţă mare, foarte uşor de priceput, între greşelile ziariştilor şi greşelile medicilor. Un ziarist întotdeauna poate greşi şi a doua oară, însă de cele mai multe ori un medic nu poate greşi decât o dată. Poziţia pixului în mâna unui jurnalist nu are aceeaşi importanţă cu poziţia bisturiului în mâna unui medic. Bisturiul din mâna medicului poate face diferenţa între un chirurg strălucit şi doctorul Ciomu.
În încheiere, eu cred că dreptul la replică al dvs, publicat în actualul număr din Jurnalul de Argeş, vă face mai mult rău decât ceea ce a spus dna Viorica Tomescu în ediţia trecută a Jurnalului de Argeş.
(Cristian VASILE)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii