Web Analytics

Pe când o investiţie de 150 de milioane de euro precum cea de la Oarja şi la Costeşti sau Câmpulung?

de | 17.05.2017 23:00 | Opinii

În ultimii ani, în Argeș se tot bate monedă pe proiectele cu fonduri europene. Nu e un lucru rău, însă pasiunea exacerbată a autorităților locale și județene pentru finanțări nerambursabile lasă undeva departe în urmă un capitol ce ar trebui să fie esențial în strategia autorităților locale și județene: atragerea de investitori, fie ei din România sau de peste hotare, și implicit crearea de locuri de muncă. Pentru că da, Piteștiul are nevoie de locuri de muncă. Și nu e singurul oraș cu această necesitate stringentă. E nevoie de locuri de muncă și la Câmpulung, Curtea de Argeș, Costești, Ștefănești și Topoloveni. Singurul exemplu fericit în ceea ce privește investițiile masive atrase constant în ultimul deceniu este Mioveniul, oraș care s-a dezvoltat într-un ritm absolut remarcabil.
Săptămâna trecută, am avut un exemplu lăudabil de investiție masivă atrasă în Argeș și – culmea! – într-o comună, nu într-un oraș cu pretenții. Yildiz Entegre, o companie de top din Turcia are peste 100 de ani vechime, va deschide, la finele acestui an, o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Oarja. Investiția, estimată la 150 de milioane euro va integra un număr de 450 de salariați. Însă, ținând cont și de industria pe orizontală, este de anticipat ca numărul locurilor de muncă astfel create să se ridice la câteva mii. Este cea mai mare investiție din Argeș din ultimii zece ani. O investiție care acum doi ani și jumătate a fost refuzată de către consilierii locali din Câmpulung, pe motiv că e… periculoasă. Ce-o fi fost în mintea acelor consilieri locali care au respins această investiție, e foarte greu de înțeles. Câmpulungul rămâne cu cea mai mare rată a șomajului din județ, iar Oarja, cu o investiție ce va da o pâine bună de mâncat la sute de familii din zonă.
Câmpulungul e un caz deprimant de lipsă de investiții și mai ales de lipsă de strategii pentru atragerea de investitori și de locuri de muncă. La fel e și la Costești, un oraș jos de tot ca dezvoltare.
Nici Piteștiul nu stă prea bine în ceea ce privește investițiile noi în ultimii cinci ani. Cea mai mare investiție, de 14 milioane euro – de zece ori mai puțin decât cea de la Oarja! – a fost în toamna lui 2013, atunci când s-a deschis magazinul Dedeman și s-au creat câteva sute de locuri de muncă. În vara acestui an, 800 de angajați de la Dräexlmaier vor rămâne pe drumuri. Vor avea nevoie de locuri de muncă pentru a își întreține familiile. Nu am văzut nicio reacție pertinentă a autorităților din Pitești vizavi de această concediere colectivă ce va avea puternice consecințe sociale pentru oraș.
M-aș bucura ca investiția de 150 de milioane de euro de la Oarja să îi facă pe parlamentarii de Argeș, pe mai-marii județului și pe mai-marii orașelor și comunelor să conștientizeze că Argeșul are nevoie de strategii eficiente pentru crearea de mii de locuri de muncă. Pentru că Argeșul are potențial mare. Un potențial ce trebuie fructificat și nu ignorat.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii