Web Analytics

Ceva a sunat fals la Simfonia Lalelelor

de | 24.04.2024 15:47 | Actualitate, Home, Opinii

Ceva a fost nepotrivit anul ăsta la Simfonia Lalelelor. Ceva a sunat fals. Nu are nicio legătură cu organizarea expoziției florale sau cu felul în care arată Piteștiul la acest început de primăvară. E vorba despre o atitudine generată de patimi politice, care, mai ales acum, în febra electorală, iese în evidență la anumite personaje. „Niciun bine nu rămâne nepedepsit” – pare a le fi principiul. Nici măcar această faptă bună care a fost și este Simfonia Lalelelor.
Încerc să explic, apelând la memorie. Cu multă vreme în urmă, în noiembrie 2007, la Pitești era dată în folosință centura ocolitoare a municipiului atât de sufocat de traficul rutier. Inaugurarea acestei investiții deosebit de utile – faptă bună! – a fost însă jenant de penibilă. Pe de-o parte au venit să taie panglica liberalii echipei Tăriceanu-Orban, pe de alta – pesediștii lui Văcăroiu, cele două tabere revendicându-și gălăgios paternitatea proiectului, dar ignorând faptul că pentru oamenii obișnuiți acest lucru prea puțin contează.

Astăzi, la aproape 17 ani distanță, lucrurile nu s-au schimbat prea mult din punct de vedere politic, al patimilor electorale. Atunci era fiecare cu centura lui, iar acum – și aici am vrut să ajung – e fiecare cu „simfonia” lui, cu „partitura” lui, deși PSD și PNL, partenere la guvernare, ar fi trebuit să fie în armonie măcar la „Simfonie”, la acest eveniment emblematic pentru municipiul Pitești.
Vinerea trecută, la ceremonia de deschidere a acestei manifestări de tradiție, desfășurată la Filarmonică în prezența unor importanți ambasadori și diplomați străini, consilierii liberali au lipsit „in corpore”, deși primarul, pesedist, i-a invitat, firește, pentru că Simfonia Lalelelor nu-i a lui, nici a altuia, e a Piteștiului. A doua zi, în Parcul „Lunca Argeșului”, la fel ca acum 17 ani pe centura ocolitoare, liberalii și pesediștii s-au ocolit din nou, în spațiu și în timp, în loc să-și dea mâna și să se bucure împreună de o asemenea realizare cu ecou mare și dincolo de hotare.

În concluzie, asta mi s-a părut nepotrivit la evenimentul de la Pitești: atitudinea bolnăvicioasă a unor politicieni, izvorâtă din orgolii, invidie și sete de putere. Astfel de oameni nu pot fi decât mărunți. De ce? Fiindcă măreția unui om e dată și de bucuria cu care el acceptă o faptă bună, cu mai puțină mândrie. Or, „Simfonia Lalelelor din această primăvară a fost, repet, cu adevărat o faptă bună.

Citește și Gentea: „Păstrăm tradiția: 20.000 de lalele, oferite la Simfonie”

Citește și Ilarie Isac, părintele Simfoniei Lalelelor, a dat startul festivalului de la Pitești

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *