Web Analytics

Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș: ”VACCINAREA PROTEJEAZĂ SĂNĂTATEA LA ORICE VÂRSTĂ, CONTRIBUIE LA O VIAȚĂ CALITATIVĂ PENTRU TOATE GENERAȚIILE”

de | 26.04.2024 08:27 | Actualitate, Home

În ultima săptămână a lunii aprilie, Organizația Mondială a Sănătății, alături de alte organizații partenere, sub genericul ”Omenește este posibil” desfășoară o campanie comună de comunicare la nivel mondial pentru a marca Săptămâna Mondială A Imunizării, reafirmând angajamentul global față de sănătatea publică.

În acest context, Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează în perioada 21 – 27 aprilie 2024, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI), având ca obiectiv promovarea importanței utilizării vaccinurilor în vederea asigurării protecției împotriva unor maladii pentru persoanele de toate vârstele, pentru îmbunătățirea sănătății întregii populații pe tot parcursul vieții, indiferent de locul în care se află.

Evenimentul din acest an se derulează sub sloganul ”Vaccinarea protejează generații” și are o semnificație deosebită, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (EPI).  Pe lângă activitatea de prevenție, acțiunile din cadrul campaniei celebrează realizările remarcabile ale EPI în ultimele 5 decenii în protejarea mai multor generații de boli grave, care pot fi prevenite prin vaccinare, cât și eradicarea focarelor acestor boli, acum și în viitor.

Susținător constant al demersurilor pentru promovarea imunizării, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, Estera Stămoiu, a declarat:

”Ca voce globală a profesiei de asistent medical, organizația noastră pledează în mod constant pentru transpunerea conceptului teoretic de prevenție în acțiuni practice, asumate și concrete, iar dinamizarea parteneriatului dintre populație și profesioniștii din sănătate are efecte exclusiv pozitive la nivelul sănătății individuale și colectivă.

Este bine-cunoscut faptul că implementările globale de vaccinare sunt una dintre cele mai mari realizări ale umanității și nu trebuie lăsat să se diminueze progresul înregistrat. Continuarea investițiilor în imunizare asigură accesibilitateafiecărui om la noi vaccinuri salvatoare, care vor ajuta la protejarea împotriva și mai multor boli. Este de remarcat că la nivel național 

Este stimulativ impactul societal, economic sau educațional asupra sănătății, al numărului de vieți salvate datorită vaccinării și subliniez încă o dată că asistenții medicali sunt contributori neobosiți la eforturile globale considerabile  depuse pentru creșterea accesului la vaccinare. Ca profesioniști ai sistemului de sănătate, asistenții medicali,alături de medici, au un rol determinant în a se asigura că persoanele aflate în îngrijirea lor primesc vaccinurile recomandate la momentul potrivit. 

Trebuie să amintim că în România se derulează Programul Național de Vaccinare, iar vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare sunt gratuite.

Ordinul Asistenților Medicali Argeș, vector consecvent al susținerii prevenției pentru sănătatea populației, se raliază mesajului lansat de Regiunea Europeană OMS și organizeazăîn data de 26 aprilie, un eveniment științific având titlul ”Vaccinarea anti-HPV. Rolul asistenților medicali în prevenirea cancerului de col uterin și a altor cancere cauzate de infecția cu HPV” și care se înscrie în campaniile de conștientizare și educație sanitară organizate de instituția noastră.

Dezbaterea este găzduită de Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I”, cu participarea asistenților medicali din unitatea sanitară, care aduc în discuție faptul că vaccinarea protejează sănătatea la orice vârstă, contribuie la o viață calitativă pentru toate generațiile și este una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică, prevenind milioane de decese anual.Doresc să mulțumesc atât participanților, cât și echipeimanageriale, care în baza acordului de parteneriat încheiat între cele două instituții, a facilitat materializarea desfășurării acestui proiect, cuprins în agenda anuală de activități a filialei.

Revenind la procesul de imunizare, propun un exercițiu de imaginație în care să proiectăm un viitor fără cancer de col uterin, fără rujeolă, fără poliomielită, fără tuberculoză. Este realizabil? Cu siguranță da, însă trebuie să ne unim eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării. Îndrăznesc să cred că: Omenește este posibil!”, a încheiat Estera Stămoiu.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *