Web Analytics

Pastila de frumos. Adevăratul soclu

de | 24.04.2024 15:26 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

Complexa noțiune de „Omenie” cuprinde, între altele, și „Recunoștința”. Am simțit-o eu însumi ca existând la unii dintre noi, vineri, 19 aprilie, când, comunitatea piteșteană, prin glasul edilului actual, m-a invitat să deschid lucrările celei de a 47-a ediții a „Simfoniei Lalelelor”. În cuvântul meu am remarcat că au fost ediții la care nu am fost nici măcar invitat! Că au fost primari care au organizat-o, în decursul timpului, cu care nu am vorbit față în față, nici măcar un minut! Aș fi un ipocrit să nu recunosc că standardul, notabilitatea la care a ajuns Simfonia Lalelelor, a determinat în ultimii 2-3 ani să mi se acorde o vizibilitate publică deosebită, inclusiv titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Pitești.

Nu mă simt bine, nu sunt liniștit, fără a nu pătrunde, totuși, în adevărata istorie a lalelelor în Pitești, mai ales că aceasta, într-o istorie scrisă, finanțată de Primăria Pitești și Centrul Cultural (2009), este profund falsificată! În fiecare an, cu prilejul edițiilor Simfoniei, presa scrisă evocă numele unui piețar din Oradea (parcă sacralizat!), de la care s-au cumpărat bulbi, și aducerea acestora cu un geamantan! Nici că se putea o parodie mai banală ca preambul la o Simfonie a Lalelelor care a triumfat și a făcut cunoscut Piteștiul pe meridianele lumii! Adevărul adevărat este că eu nu am plantat niciun bulb de lalele în Pitești. Când am devenit cetățean al Piteștiului, la 1 martie 1977, orașul ajunsese deja la cca. 160.000 bulbi anual. Meritul meu este acela că, descoperind pe peluzele verzi din jurul Teatrului „Davila” o adevărată minunăție peisagistică, o colecție cu 58 varietăți de lalele, măiestrit așezate, pe culori, înălțimi ale tijei, epocă de înflorire, ca notele pe un portativ – o adevărată Simfonie – mi-a străfulgerat o idee, a denumirii și organizării unei manifestări care să identifice splendida lalea, ca floare a Piteștiului.

Citește și Pastila de frumos. Simpozion tehnico-ştiinţific al celei de-a 47-a ediţii a Simfoniei Lalelelor, 19.04.2024

În colaborare cu Primăria, aceasta a devenit, la 6 mai 1978, Simfonia Lalelelor. Bulbii pentru colecție proveneau, există documente, majoritar, de la singurul Centru de Cercetări în domeniul lalelelor de la Eforie Nord. Dând Cezarului ce e al Cezarului și așezând oamenii în istorie, unde le este locul, trebuie precizat că înfigerea primilor 3.000 de bulbi în spațiul verde public, alături de obișnuitele panseluțe, în toamna anului 1972, a aparținut inginerului șef de la Domeniul Spații Verzi, Gheorghe Pacea, un adevărat artist al peisajului. A plantat, cu alte cuvinte, rădăcinile viitoarei Simfonii. De unde i-a venit ideea, după ce plantase și domnia sa, tot numai panseluțe, din 1966, de când a devenit inginer șef, e un secret pe care îl poartă printre aștri! O supoziție, pe baza unor documente, în edițiile viitoare. Adevăratul soclu al Simfoniei Lalelelor, „baza materială” – infrastructura (mai modern spus) – îl are ca autor pe domnul Gheorghe Pacea. Prea repede a fost uitat! Poate Expo-Parcul pe care l-a clădit ar fi onorat să îi poarte numele!

Simfonia, în îndelungata-i viață, a avut suișuri și coborâșuri! În prezent se află într-o „zodie bună”: a fost instalată într-un loc ideal, Lunca Argeșului, standurile Expoziției încep să fie realizate de persoane calificate; a fost reluat Simpozionul Tehnico-Științific. Asupra acestuia din urmă, abandonat practic după primele 15-20 de ediții, doresc să mă opresc. De la abandon s-a ajuns la cel organizat vineri, 19 aprilie, orele 16.00-18.00, cu participarea și urmărirea efectivă a celor 10 referate de către actualul primar, dl. Cristian Gentea, alături de ÎPS Calinic Argeșeanul. Comentariile nu-și mai au rostul. Unul singur, de fapt un apel către dl. primar, care a dovedit că are sânge de cercetător și de abil reconsiderator al oamenilor și faptelor, să dispună retragerea din bibliotecă a volumului intitulat „Istoria Simfoniei Lalelelor” (finanțat de primărie), reconsiderarea publică a informațiilor false sau denaturate, eludarea unor adevăruri – obligatorii într-o carte de istorie. Convins de calea spre înălțimi și în lumină pe care o va urma Simfonia Lalelelor, Mulțumesc.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Sat muscelean încărcat de istorie

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *