Încă o instituţie a statului pe contrasens! Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş nu face parte din Europa

de | 6.08.2015 20:38 | Opinii

Inspectoratul Județean de Poliție Argeș nu face parte din Europa, din punctul de vedere al respectării și aplicării legislației din domeniul informațiilor de interes public. În expresia de mai sus am parafrazat titlul editorialului scris de colegul meu Denis Grigorescu, cu puțin timp în urmă, intitulat „Curtea de Apel Pitești nu face parte din Europa”, cu referire la același mod defectuos de înțelegere și aplicare a Legii 544 a informațiilor de interes public de către instituțiile statului. Editorial în urma căruia s-a sesizat chiar instituția purtătorului de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe bună dreptate s-a sesizat CSM-ul, întrucât modul de înțelegere și respectare a legii este infinit mai important în cazul instituțiilor care păzesc și aplică legea, cum este Curtea de Apel Pitești. Iar situația este similară și pentru IPJ Argeș, din păcate.
Recent a venit la redacție o sesizare cu privire la faptul că proaspăta doamnă pensionară Cecilia Tatia, fost comisar șef de poliție, participă totalmente ilegal la ședințele Consiliului de Conducere al IPJ Argeș. Întrucât Jurnalul de Argeș are vechime mai mare decât perioada de când doamna Cecilia Tatia și-a făcut operație estetică în calitate de polițist, am adresat o cerere IPJ Argeș pe Legea 544 a informațiilor de interes public, pentru a afla adevărul. La care am primit următorul răspuns – bătaie de joc, care arată, pe față, că e adevărat: persoana Cecilia Tatia participă ilegal la ședințele de conducere ale IPJ Argeș.
„Răspuns la cerere, Nesecret nr. 15037 din 23.06.2015,  (…) În conformitate cu prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special – polițiști din MAI și ale Regulamentului privind organizarea și funcționarea Consiliului de Conducere, reprezentanții organizațiilor sindicale participă în calitate de invitați, la ședințele la care se discută probleme de interes profesional, social etc. Prin urmare, persoana la care faceți referire participă la ședințe în calitate de președinte al unei organizații sindicale a polițiștilor din IPJ Argeș, cu respectarea HG 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate (…). Cu stimă, Agent principal de poliție Sima Mădălina”.
Să observăm bătaia de joc. Ambele acte normative produc efecte, strict, doar pentru funcționarii publici cu statut special – polițiști din MAI. Adică nu pentru pensionari, fie ei oricât de sindicaliști, după cum rezultă chiar din denumirea celor două documente. Ca să fie și mai clar, în secunda doi după ieșirea la pensie, doamna Cecilia Tatia a pierdut calitatea de polițist în cadrul MAI – funcționar public cu statut special, rămânând doar cu calitatea de sindicalist, care este necesară, dar nu și suficientă pentru a participa la Consiliile de Conducere ale IPJ Argeș.
Iar cu privire la accesul la informațiile clasificate nu mă interesează ce zice HG 585/2002, câtă vreme HG 781/2002 limpezește lucrurile la Art. 8: „(1) Retragerea autorizaţiei de acces la informaţii secret de serviciu se face de către conducătorul unităţii deţinătoare, în următoarele cazuri:
a) la încetarea raporturilor de muncă ori de serviciu, după caz, dintre unitate şi deţinătorul autorizaţiei”. Or, asta înseamnă pensia, încetarea raporturilor de muncă. Eu sunt convins că dl. Ionel Ispir, comandantul IPJ Argeș, i-a retras pensionarei Cecilia Tatia autorizația de acces la informațiile secret de serviciu, că-l obliga legea. Însă e limpede că dna Tatia încurcă cheful de muncă cu dreptul la odihnă. Și, atenție, dlor polițiști din conducerea IPJ Argeș, dacă ajutați o băbuță să ajungă în Găvana când ea are treabă în Prundu, tot abuz se cheamă.
Așadar, toate actele normative menționate, eronat, în răspunsul IPJ Argeș, nu dau dreptul pensionarilor să participe la conducerea IPJ, întrucât se referă strict la polițiști în activitate (că doar aceștia sunt polițiști). Toate!
Așadar, să observăm că răspunsul dat de IPJ Argeș, în baza Legii 544 a informațiilor de interes public, este eronat în integralitate.
Cristian VASILE

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii