Web Analytics
scris vineri, 22.03.2024

Dezvăluiri în bătaia puştii. Corupţie la iepuri! Grave acuzaţii la adresa AJVPS Argeş!

Conducerea Asociației este acuzată că, sub protecția unor funcționari de la Garda Forestieră Ploiești și de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, „a acoperit” scăderea dramatică a efectivelor de iepuri pe fondurile de vânătoare
„Este o aberație” – ne-a răspuns Mihai Oprescu, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Argeș

Primim la redacție o sesizare foarte coerentă ce vizează „o problemă profundă de corupție în domeniul vânătorii, care implică nu doar gestionarea neadecvată a fondurilor cinegetice, ci și o rețea complexă de influențe politice și abuzuri de putere”. Acuzațiile sunt îndreptate către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Argeș, mai exact către șefii ei, care, de mai bine de un deceniu, ar fi vinovați de scăderea dramatică a unor specii, cum ar fi iepurele de câmp și potârnichea.

Dezvăluiri în bătaia puştii. Corupţie la iepuri! Grave acuzaţii la adresa AJVPS Argeş!

Cine sunt șefii AJVPS Argeș?

Cine sunt acești șefi? AJVPS Argeș are în fruntea sa un președinte, pe Mihai Oprescu, fost prefect al județului și actual secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, vicepreședinți sunt Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș și membru în consiliul de administrație al RNP-Romsilva, care se bucură de o susținere transpartidică și, respectiv, Filip Georgescu, fost deputat PSD și cel care a condus de facto vânătoarea în Argeș încă înainte de 1989. Iar director executiv al asociației este omul de afaceri Sergiu Chiriță.
Pentru ce sunt aceste personaje arătate cu degetul în sesizarea la care facem referire? Punere în temă: AJVPS Argeș are în gestiune mai multe fonduri de vânătoare din județ, în baza unor contracte de gestionare încheiate cu Garda Forestieră Ploiești (GF Ploiești) în calitate de reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Ei bine, în baza acestor contracte și conform legii, asociația are obligația să păstreze efectivele de vânat la cote optime și, prin urmare, în fiecare an, trebuie să evalueze, pe baza unor instrucțiuni emise de MMAP, efectivele fiecărei specii și să raporteze către GF Ploiești rezultatele numărătorii. La rându-i, Garda Forestieră este obligată să transmită către MMAP aceste evaluări. Totodată, GF Ploiești are dreptul și obligația să supervizeze și să controleze acțiunile de evaluare ale AJVPS Argeș.

Citește și Tăieri de drepturi pentru pescarii din AJVPS Argeş

Între raportări și realitate

Așadar, există reglementări clare în domeniu, de la care nu ai voie să te abați. Numai că noi, cum spuneam, aflăm că ar exista și o „față nevăzută” a activității, care nu bate cu realitatea. Spicuim din sesizarea primită la redacție: „În ultimii 10-15 ani, AJVPS Argeș, sub ocrotirea funcționarilor GF Ploiești și implicit a celor din MMAP, a măsluit datele evaluărilor astfel încât să acopere scăderea dramatică a efectivelor de iepuri și potârnichi. În acest fel s-a asigurat că an de an, deși efectivul de iepuri scădea accentuat, vânătorii, în special clientela conducerii AJVPS Argeș, să poată împușca în continuare iepuri. Situația a ajuns atât de tragică încât sunt vânători argeșeni care spun că în ultimii 2-3 ani nu au văzut picior de iepure sau potârniche în foarte multe zone din fondurile gestionate de AJVPS Argeș”.
Tot din sesizarea respectivă mai aflăm că reprezentantul județean al GF Ploiești, responsabil cu controlul activității asociațiilor de vânătoare din Argeș, este Florin Stancu, care „el însuși vânează la AJVPS Argeș oricând și unde dorește, față de ceilalți membri vânători ai AJVPS Argeș, care sunt foarte limitați de așa-zisele regulamente interne nescrise”. Șeful GF Ploiești și, implicit, șeful lui Florin Stancu, Viorel Mihălcioiu, este și el vânător și vânează inclusiv în Argeș, ca și Daniel Dicu, șef al Serviciului Cinegetic din cadrul Direcției Biodiversitate a MMAP, adică acea structură căreia se subordonează pe linia vânătorii toate Gărzile Forestiere.

Pe Fondul de vânătoare 44 Furduiești, ONG-iștii le-au numărat iepurii; erau de trei ori mai puțini

Punct și de la capăt. În cadrul dezbaterii publice organizate de ministerul de resort la 17.05.2023, în legătură cu aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 15 mai 2023 – 14 mai 2024, un participant a prezentat situația Fondului de vânătoare 44 Furduiești, „explicând motivul pentru care se supraevaluează efectivul de iepuri de câmp, precum și cum autoritățile ar fi trebuit să intuiască neregulile. Acesta a spus că pe Fondul de vânătoare 44 Furduiești mai sunt doar 300-400 de iepuri pe aproximativ 14.000 ha, adică de 3-4 ori mai puțin decât a evaluat AJVPS Argeș în primăvara anului 2023 și față de efectivul optim stabilit de MMAP. Cu toate acestea autoritățile nu au luat nicio măsură” – după cum se arată în sesizare.

De notat că potrivit noilor Instrucțiuni de evaluare a efectivelor de vânat, aprobate în 2022 prin ordinul MMAP nr. 2.847/2022, la acțiunile de evaluare pot participa și reprezentanții ONG-urilor care au ca scop protecţia mediului sau a animalelor sălbatice, aceștia urmând a avea calitatea de observatori în cadrul evaluării, la fel ca reprezentanții asociației de vânătoare ce gestionează fondul de vânătoare. Practic, deci, atât vânătorii, cât și ONG-iștii au dreptul să numere animalele. Iar unul dintre ONG-urile implicate într-un astfel de demers este APAGAFIC.
În acest context, la 25 februarie a avut loc evaluarea efectivului de iepuri de câmp pe Fondul de vânătoare 44 Furduiești, iar AJVPS Argeș s-a trezit pe cap cu o armată de ONG-iști, peste 24 de oameni, dotați cu camere video pentru a înregistra toată acțiunea. „La început, reprezentanții AJVPS Argeș au părut cooperanți, dar după ce au văzut că cei de la ONG numără pe bune iepurii au început să fie iritați și au făcut tot posibilul să nu înscrie adevărul în documentele de evaluare. În acea zi, au fost parcurse patru suprafețe de probă, în total aproximativ 400 ha, iar reprezentanții ONG-ului au numărat: 4 iepuri la prima suprafață parcursă, 5 iepuri la cea de-a doua, 3 iepuri la cea de-a treia și un iepure la ultima suprafață parcursă. Astfel, pe 400 ha de teren agricol din cele 13.465 ale Fondului cinegetic 44 Furduiești au fost observați 13 iepuri, iar aplicând formula de la art. 44 al Instrucțiunilor de evaluare Ef.c. = (S.c.: S.p.) x n, unde S.c.=13465, S.p.=400, iar n=13, rezultă că efectivul de iepuri pe Fondul cinegetic 44 Furduiești este de 438 de exemplare, adică de aproape 3 ori mai mic față de efectivul evaluat în primăvara anului trecut (1.250 de exemplare) și față de efectivul optim (1.300 de exemplare), însă extrem de apropiat de efectivul preconizat în cadrul dezbaterii publice din 17.05.2023 (300-400 de exemplare)”, se precizează în sesizare.

Citește și Un paznic al AJVPS Argeș a fost rănit în timpul imobilizării unor braconieri

Intimidare și obstrucționare pe Fondul de vânătoare 40 Suseni

ONG-ul respectiv a sesizat și alte nerespectării ale Instrucțiunilor de evaluare, așa că la 27 februarie a transmis o adresă către GF Ploiești, Garda Forestieră Națională și MMAP, prin care a prezentat întreaga situație și le-a solicitat acestora să dispună refacerea evaluării la iepuri pe Fondul 44 Furduiești, sub coordonarea unei comisii formate din angajați ai instituțiilor responsabile. Totodată, instituțiilor le-a fost solicitat să verifice evaluările și pe celelalte fonduri de vânătoare gestionate de AJVPS Argeș. Toate cele trei instituții au înregistrat sesizarea: 2436/29.02.2024 la GF Ploiești, 984/27.02.2024 la GF Națională și R/7481/27.02.2024 la MMAP, însă au evitat să se pronunțe pe tema refacerii sub supravegherea lor.

Între timp, la 8 martie AJVPS Argeș a continuat evaluarea pe Fondul de vânătoare 44 Furduiești, „motivând că la 25 februarie au trebuit să o oprească din cauza vremii nefavorabile”. Pe 3 martie, AJVPS Argeș a organizat acțiunea de evaluare a iepurilor pe Fondul de vânătoare 40 Suseni. Și de această dată s-au trezit pe cap cu ONG-iștii, dar totul a luat o altă turnură. Spicuim din nou din sesizare: „Până pe la ora 12 au parcurs trei suprafețe de probă și de această dată nu s-au mai contrazis cu cei de la ONG-uri în privința iepurilor numărați: la prima suprafață de probă au fost văzuți 2 iepuri, la cea de-a doua – 6 iepuri, iar la cea de-a 3 treia – 5 iepuri, iar aplicând formula din Instrucțiuni, rezultă un efectiv de aproximativ 386 de exemplare, aproape la jumătate față de efectivul evaluat anul trecut și mai mic decât jumătatea efectivului optim. În total ar fi trebuit parcurse 7 suprafețe de probă, însă când se deplasau de la a 3-a spre a 4-a, autoturismul în care se afla coordonatorul ONG-ului a fost oprită, pe Drumul Județean 659, de un echipaj de poliție de la Serviciul Rutier al IPJ Argeș, care venise special acolo pentru a-i încurca pe cei de la ONG. Mai precis, pentru a-i reține până când cei de la AJVPS Argeș să-și facă pierdută urma și astfel să poată continua evaluarea fără supravegherea ONG-urilor.

Dovadă că acel echipaj a fost trimis special cu acest scop este că se afla acolo cu o autospecială marca BMW, iar din informațiile primite de la Direcția Rutieră aceste autospeciale se folosesc doar pe drumurile naționale, europene, expres sau autostrăzi. Pe alte categorii de drumuri se pot folosi doar în situații bine definite cum ar fi accidentele, dar în niciun caz pentru controale de rutină. Aparent, acest echipaj a fost trimis acolo de către cms. șef Alin Stan, șeful Serviciului Arme din cadrul IPJ Argeș, care este și el membru vânător al AJVPS Argeș și apropiat al lui Mihai Oprescu.
Când au fost opriți de poliție, cei de la ONG se aflau în coloană cu cei de la AJVPS Argeș. Poliția a oprit și două autoturisme ale celor de la AJVPS Argeș, dar le-a dat drumul imediat (maxim 1-2 min.), fără nicio verificare suplimentară, pe când pe cei de la ONG i-a controlat inclusiv în portbagaj ca să vadă dacă nu cumva au arme la ei. Total ilogic să-i verifice pe cei de la ONG de arme și pe vânători nu.
În primul autoturism oprit, Duster-ul cu numărul de înmatriculare xxxx se afla un ofițer de poliție, tot de la Rutieră, Evelin Zoican, și el fiind membru vânător al AJVPS Argeș (…) Echipajul de poliție era condus de tânărul ofițer Alexandru Duțulescu, care a ținut să precizeze în mod expres, fără a fi întrebat de cineva, că oprește și alte autoturisme, nu doar pe cel al ONG-ului. Lipsa de experiență l-a făcut să se dea de gol. Din același echipaj făcea parte și agentul Răzvan Bădescu care, conform declarației sale de avere, deține o proprietate în comuna Suseni și care îl cunoaște pe paznicul de vânătoare”.

Citește și Judecătoria Piteşti a respins sechestrul pe averea şefului de la Ocolul Silvic Piteşti şi a tatălui secretarei lui Chiriloiu!

Citește și Şeful Direcţiei Silvice Argeş a ajuns la „Gazeta de perete”. Armand Chiriloiu, acuzat că a participat la o petrecere deocheată, cu sex pe bani, alături de omologul său din Vrancea!

Mihai Oprescu: „Vânătoarea este o chestie foarte riguroasă. Deci, nu ne jucăm cu chestiunile astea”

Ne-am oprit deocamdată aici cu cele sesizate, încercând, firește, să obținem și puncte de vedere de la conducătorii AJVPS Argeș. Din păcate, aceștia nu ne-au declarat mai nimic, preferând fie să ne paseze de la unul la altul, fie ne-au cerut să ne adresăm asociației în scris, instituțional. Când l-am întrebat pe Mihai Oprescu, președintele AJVPS Argeș, despre posibile supraevaluări ale efectivelor de iepuri, acesta ne-a spus: „Cu tot respectul, eu nu mă ocup de chestiunea asta. Eu sunt președintele Consiliului Director; nu avem atribuții în sensul ăsta. Avem un director executiv, avem un inginer de specialitate, deci, vă rog eu mult de tot să luați legătura cu aceștia; vă pot da mai multe detalii și mai multe relații”.

La insistența noastră, Mihai Oprescu ne-a declarat, totuși, că supraevaluarea la care se face referire „este o aberație. Vânătoarea este o chestie foarte riguroasă. Deci, nu ne jucăm cu chestiunile astea. Iar cele două fonduri (de la Furduiești și Suseni – n.a.), întâmplător, sunt printre cele mai bune fonduri ale AJVPS Argeș”. În fine, la precizarea noastră că la controlul „cu cântec” de pe DJ 659, echipajul de poliție ar fi fost trimis – conform sesizării – de cms șef Alin Stan, șeful Serviciului Arme din cadrul IPJ Argeș, „și el membru vânător și apropiat al lui Mihai Oprescu”, președintele AJVPS Argeș a spus că „toți care spun minciuni despre mine vor fi dați în judecată”.
„Mai multe detalii și mai multe relații” n-am aflat, însă, nicicum de la directorul executiv Sergiu Chiriță, către care ne îndrumase dl. Oprescu. „Transmiteți, vă rog frumos, o solicitare scrisă și vă vom răspunde în scris. Prin telefon n-am ce să discut. Nu vă pot răspunde decât scris. Mulțumesc, la revedere!”. Aceeași reacție a avut-o și vicepreședintele Armand Chiriloiu: „O rugăminte, vă rog frumos: faceți la asociație o adresă scrisă și întrebați. Mulțumesc!”

„Este necesară o investigaţie profundă”

În lipsa unui răspuns ferm al autorităților responsabile cu administrarea faunei cinegetice, unele ONG-uri intenționează să se adreseze organelor de urmărire penală. „Apelul la acțiune este clar: este necesară o investigație profundă, sancționarea celor responsabili și implementarea unor măsuri stricte pentru a asigura transparența și sustenabilitatea în domeniul vânătorii. Pe măsură ce comunitatea locală și cea largă așteaptă răspunsuri și acțiuni concrete, ochii sunt ațintiți asupra instituțiilor de stat și a oficialilor implicați, sperând la o schimbare care să restaureze echilibrul natural și să reconstruiască un sistem de vânătoare etic și responsabil. Corupția din vânătoarea argeșeană este mai mult decât o problemă locală, este un semnal de alarmă pentru necesitatea reformelor la nivel național în gestionarea resurselor cinegetice și în protecția mediului” – se mai arată în sesizarea pe care am primit-o la redacție.

Citește și Lasconi i-a stins lumina lui Măgeanu: „Noapte bună! Vise plăcute!”

Citește și Cumpănă pentru şeful Serviciului Rutier Argeş. Fiul său a rămas fără permis

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *