Web Analytics

Avocata Aniţa Burcea: „Se încearcă o extindere a zonei de blocuri aproape de unităţile militare”

de | 1.04.2021 14:55 | Actualitate, Dezvăluiri

# De ce e în pericol Pădurea Trivale. Reprezentanta locatarilor din Căpitan Cuţui explică nemulţumirile faţă de noul PUG # La dezbaterea de la primărie, urbaniștii au propus o variantă controversată: să se construiască un drum care să pornească din b-dul Nicolae Dobrin, să treacă prin Pădurea Trivale și prin zona Căpitan Cuțui și care să iasă în cartierul Găvana
Săptămâna trecută, pe 22 martie, Primăria Pitești a organizat la sediul Filarmonicii o dezbatere privind noua variantă a Planului Urbanistic General al municipiului. Piteștenii s-au uitat mai mult din fața calculatorului, în sală fiind mai mulți dezvoltatori imobiliari și membri ai Consiliului Local. În comentariile de la înregistrarea dezbaterii, postată pe pagina de Facebook a primăriei, constatăm un val de reacții negative din partea cetățenilor față de cum s-a organizat dezbaterea. Atunci când urbaniștii au propus un traseu care să treacă prin Pădurea Trivale și prin zona Căpitan Cuțui ( fix pe acolo acolo unde frații constructori Bogdan și Cosmin Rădulescu vor să ridice un bloc de 6 etaje), avocata Ioana Anița Burcea a vorbit în numele locatarilor din acel cartier de case. Aceasta a spus că traseul propus pentru fluidizarea circulației trece efectiv prin curtea depozitului de muniție, lucru nepermis de lege și prin Pădurea Trivale, ceea ce implică distrugerea zonei verzi. Avocata a mai subliniat că nu este împotriva restructurării zonei, dar că trebuie să fie menținut regimul de înălțime P+2, nu să fie transformat cartierul în zonă de blocuri, pentru că se află în raza de protecție a unităților militare. A solicitat urbaniștilor grupe de lucru și deplasarea la fața locului pentru a dicuta direct cu cetățenii. Iar atunci când s-a arătat revoltată că nu au fost anunțați mai bine cetățenii pentru a participa la dezbatere, avocata a fost apostrofată din mai multe părți și a plecat din sală. Am chemat-o pe avocată la redacție pentru a ne explica nemulțumirile față de varianta PUG-ului și a ne spune opinia majoritară a locatarilor din zona Căpitan Cuțui. Au însoțit-o alți trei cetățeni din acea zonă, în semn de susținere. Avocata ne-a spus că în cartierul respectiv, prin PUG, se încearcă niște modificări urbanistice care nu sunt permise de lege.

„Părerea noastră este că aceste modificări care au apărut în PUG sunt făcute pentru a facilita acestor dezvoltatori construirea blocurilor respective”

„Nemulțumirea principală este faptul că se dorește transformarea cartierului Căpitan Cuțui în cartier de blocuri, transformare care, din punctul nostru de vedere, este nelegală. Nu există nicio justificare, nici de fond, nici de formă, pentru a construi un cartier de blocuri în zona respectivă. Din documentele pe care noi le avem, se observă că acel cartier care se dorește a se ridica în zona Căpitan Cuțui este amplasat exact în zona de protecție și de siguranță a Depozitului de Muniție. Se încearcă o extindere a zonei de blocuri aproape de unitățile militare. S-a încercat edificarea unor blocuri de către un anumit dezvoltator, probabil că interesele imobiliare sunt foarte mari în zona respectivă și aceste modificări care au apărut în PUG – părerea noastră – sunt făcute pentru a facilita în primul rând acestor dezvoltatori construirea blocurilor respective și, mai apoi, probabil că va reprezenta o zonă de interes și pentru alți dezvoltatori imobiliari. S-ar deschide cutia Pandorei. Este suficient să se ridice un bloc, după aceea probabil că vor fi de neoprit. Acea zonă reglementată acum pentru blocuri de locuințe este limitrofă Pădurii Trivale. Conform legii, nu se pot ridica construcții, mai ales blocuri de locuințe, la mai puțin de 50 de metri de liziera pădurii. Așa cum este prezentată în PUG, zona este limitrofă, este apropiată de zona Pădurii Trivale, aspect care, spunem noi, afectează plămânul Piteștiului (pădurea, n. r.). Toți cetățenii, nu doar noi, sunt împotriva afectării Pădurii Trivale. Se încearcă și realizarea unei artere principale care să tranziteze zona respectivă, să facă legătura între cartierul Trivale, bulevardul Nicolae Dobrin, să ajungă în Găvana. Acea arteră principală afectează cartierul nostru, este proiectată numai pe hârtie să treacă prin curtea Depozitului de Muniție. Eu nu cred că există aprobări pentru așa ceva. Și este afectată pădurea, se trece prin pădure, prin depozitul de muniție și, mai departe, zona Găvana. Intenția ar fi, probabil, de a prelua locatarii de la blocurile respective și alte zone ale orașului, să fluidizeze, așa se justifică, circulația de pe bulevardul Nicolae Bălcescu sau Negru Vodă, spre Găvana”, ne-a declarat avocata Ioana Anița Burcea.
Potrivit spuselor cetățenilor din zona Căpitan Cuțui, în această zonă sunt întreruperi de curent, canalele au refulat în zilele ploioase, iar traficul este deja aglomerat.
„Respectivele blocuri se vor racorda la rețelele actuale de utilități, nu s-au adus îmbunătățiri. Au fost proiectate în trecut pentru câteva case. Să preiei blocuri de locuințe și, din ce observăm noi acolo nu doar 2, mai multe se doresc a fi făcute, este imposibil. Toți proprietarii sunt îngrijorați, se opun, nu sunt de acord cu acest lucru”, mai spune îngrijorată avocata, care a trimis în scris opinii și observații către primărie și a respectat termenele stabilite.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, membru în Comisia de Urbanism din CL Piteşti: „Blocuri de multe etaje într-un cartier de case nu voi accepta să se mai construiască în Piteşti”

Citește și Fraţii Rădulescu au găsit înţelegere la Consiliul Local Piteşti / Blocul de 6 etaje ridicat lângă depozitul de armament merge mai departe

Citește și Fraţii Rădulescu revin cu controversatul proiect imobiliar din str. Căpitan Cuţui / CL Piteşti a avizat un alt PUZ pentru blocul ridicat lângă Depozitul de Armament

„Dacă s-ar face acele blocuri, va scădea valoarea de circulație, oamenii vor fi prejudiciați”

„Ne-am formulat opiniile și observațiile, care nu au fost luate în considerare, deși aveau obligația să fie luate în considerare. Oamenii sunt supărați. Acele proprietăți în zonele respective au fost destul de scumpe. Au ales zona respectivă pentru că nu există blocuri, altfel ar fi ales Găvana sau zone unde erau de 2-3 ori mai ieftine casele. Dacă s-ar întâmpla, dacă s-ar edifica acele blocuri, va scădea valoarea de circulație, oamenii vor fi prejudiciați. Poate și-ar dori să plece, nu știu dacă ar putea. Cine ar mai fi interesat de zona respectivă, să cumpere case acolo? S-a încercat mereu să se facă confuzie, să se susțină că zona Căpitan Cuțui se află în zona Găvana, doar pentru a justifica transformarea și acestui cartier în cartier de blocuri. Așa cum am susținut și cred că se știe, a fost anulat un PUZ în zona respectivă pentru o societate, în mod definitiv (este vorba despre PUZ-ul pentru construirea unui bloc de către firma SC SECOL URBAN INVEST SRL, firma fraților Bogdan și Cosmin Rădulescu). S-au reluat procedurile pentru elaborarea unui nou PUZ, proiectul este același. A fost aprobat în ședința din septembrie, s-a încălcat procedura legală. A fost introdus pe ordinea de zi în regim de urgenţă, nu era o situație de urgență. Acesta este un motiv de nulitate absolută a hotărârii în Consiliul Local. Noi nu am fost informați, ni s-a încălcat dreptul la informare. Ne-am fi prezentat în ședința respectivă, am fi adus la cunoștință consilierilor situația reală, pentru că s-a votat în necunoștință de cauză. Ni s-a încălcat acest drept. O să încercăm pe alte căi legale. Ne vom folosi de tot ce este legal pentru a împiedica acest abuz. Ei susțin că toată lumea are dreptul să ceară. Este adevărat, formulezi o cerere, numai că autoritățile sunt obligate să și respingă. Dacă nu permite legea, nu ești obligat să aprobi, să încurajezi, să eludezi, să încerci tot felul de artificii, doar pentru a-ți atinge scopul, un scop ilicit. Avem documente din care rezultă că proiectul este același, s-au schimbat doar denumirea proiectului și denumirea beneficiarului. În primă fază (în 2019, n. red.), Ministerul Apărării Naționale a emis un aviz nefavorail pentru acest proiect de blocuri, vorbim de PUZ, motivând faptul că în zona respectivă este interdicție de construire pentru astfel de proiecte, fiind amplasat în zona de siguranță a depozitului de muniție”, mai spune avocata.
Am întrebat-o pe avocata Anița Burcea dacă a primit și un răspuns de la Inspectoratul de Stat în Construcții în legătură cu noul PUZ aprobat pentru respectiva construcție.
„Am primit un răspuns în termeni generali, nu s-a răspuns punctual la problemele noastre; un răspuns general, la modul că s-au efectuat un control, s-a verificat, adică o poveste despre cum s-a elaborat acel PUZ, că s-a emis un aviz de oportunitate, s-a emis un certificat de urbanism, că s-au emis niște avize, că a fost aprobat prin hotărârea de Consiliu Local, lucruri pe care noi le știam. Nu ni s-a răspuns punctual la problemele pe care noi le-am sesizat, nu am primit un răspuns argumentat la nelegalitățile pe care noi le-am invocat. Însă nu Inspectoratul de Stat în Construcții este instituția abilitată să spună ultimul cuvânt. Probabil vom merge în instanță, pe civil, pe penal”.

„Noi nu suntem de acord și nu vrem să se modifice zona respectivă în zonă de blocuri”

Un traseu propus de noul PUG pentru fluidizarea circulației constă într-un drum care pornește din bulevardul Nicolae Dobrin, direcționează traficul prin Pădurea Trivale, își urmează cursul prin sau pe lângă curtea depozitului de muniție de pe Căpitan Cuțui, pe lângă zona de case și ajunge în cartierul Găvana. Cartierul de case din Căpitan Cuțui este deja în expansiune, se construiesc case în continuare, iar oamenii au cumpărat terenuri aici pentru calitatea aerului și pentru că este o zonă liniștită. În schimb, dacă apar blocuri, se produc aglomerare, poluare și tot confortul domestic dispare, susțin cetățenii.
Avocata a vorbit și despre regenerarea propusă pentru această zonă, RM 2 (Parcelar adiacent principalelor artere de trafic sau nucleelor de instituții și servicii de importanță municipală sau supramunicipală, destinat restructurării – subzonă mixtă de locuințe colective și servicii cu regim de înălțime maxim P+8 niveluri) și RM 3 (Parcelar riveran adiacent principalelor artere de trafic, destinat restructurării – subzonă mixtă de locuințe colective și servicii cu regim de înălțime mediu, P+5).
„Din reglementările prezentate de urbaniști în Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG-ului, pentru zonele acestea de reconversie din RM 3, RM 2 se specifică faptul că trebuie să îndeplinească anumite condiții. Ele trebuie să fie adiacente la o arteră principală. Nu e cazul aici. Și trebuie să fie un PUZ. În zona aceasta nu a fost reglementat niciun PUZ, decât bucățica mică de 5443 m. Deși PUG-ul aprobat este pentru regim de înălțime P+6, acum, în noul PUG, pentru parcela respectivă s-a reglementat P+8, peste cel aprobat. Deci, prin PUG s-a mărit regimul de înălțime față de PUZ-ul aprobat. Nu există nicio justificare. În alte zone ale orașului sunt PUZ-uri aprobate, iar prin PUG s-a redus regimul de înălțime. În cazul de față, prin PUZ a fost mai mic, prin PUG s-a mărit. Nu există niciun argument legal să modifici în acest fel regimul de înălțime și funcțiunea zonei. Zona respectivă nu poate să fie zonă de blocuri. O zonă de case se integrează mai ușor în zona respectivă, este tolerabil. Putem să convieţuim în locuințe unifamiliale cu un mic pol economic. Nu suntem deranjați, nici noi nu deranjăm. În schimb, blocurile ne deranjează, sunt cu totul altceva. Înseamnă aglomerare, poluare, stres, devalorizare, disconfort și nu confort domestic. În concluzie, haos, exact cum am susținut de fiecare dată”, a punctat avocata.
Dacă PUG-ul se va aproba cu traseul acesta, locatarii din Căpitan Cuțui își vor apăra drepturile în continuare, în mod legal. „Ne gândim ce trebuie făcut. Ideea este că noi nu suntem de acord și nu vrem să se modifice zona respectivă în zonă de blocuri. O să facem ceea ce ne permite legea, toate demersurile vor fi legale”.

Citește și Explodează dosarul blocurilor ridicate lângă depozitul de armament. „Sunt grupuri de interese la Primăria Piteşti”

Citește și Fraţii Rădulescu l-au dat în judecată pe primar că le-a autorizat blocul fără să le spună că le trebuie aviz de la MApN

Scurt istoric al proiectului imobiliar contestat din Căpitan Cuţui

PUZ-ul aprobat pentru o investiție imobiliară în zona Căpitan Cuțui, despre care avocata Ioana Anița Burcea face referire, este cel pentru construirea unui bloc de către firma SC SECOL URBAN INVEST SRL, firma fraților Bogdan și Cosmin Rădulescu, în apropierea Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară – CBRN și a depozitului de armament al Garnizoanei Pitești, subiect despre care Jurnalul de Argeș a scris în repetate rânduri (vezi subiectul blocului din Căpitan Cuțui pe site-ul jurnaldearges.ro).
În 2018, după un control al Inspectoratului de Stat în Construcții Ploiești, Instituția Prefectului Argeș a cerut în instanță anularea autorizației de construcție și a hotărârilor de Consiliu Local pentru investiția respectivă. Decizia Curții de Apel Pitești, din 25 septembrie 2020, a anulat hotărârile date de Consiliul Local prin care s-a avizat proiectul construcției.
Însă, în ședința Consiliului Local din 17 septembrie 2020, ultima a mandatului fostului primar Cornel Ionică, dezvoltatorii imobiliari au revenit și consilierii au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru o investiție imobiliară la aceeași adresă, tot în vecinătatea acelorași unități militare, invocând urgența. „Schimbare de destinație în zonă mixtă cu servicii nepoluante, birouri, locuințe colective, spații comerciale, spații medicale (dotări pentru sănătate)”, se arată în hotărârea de CL din 17 septembrie 2020. Instituția Prefectului Argeș i-a solicitat Primăriei Pitești să justifice care a fost urgența pentru care s-a suplimentat ordinea de zi la ședința respectivă.
În răspunsul Primăriei se specifică faptul că proiectul a fost introdus, alături de alte șapte, în scopul evitării unei întârzieri. De asemenea, Prefectura a solicitat și Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice documentația. În răspunsul ISC-ului se arată, printre altele, că investitorul a depus „completări/modificări ulterioare (la documentația PUZ. – n. red.) prin adresele nr. 10647/27.02.2020, nr. 15274/25.03.2020 și nr. 39203/26.08.2020, solicitate ca urmare a analizării documentației PUZ de către structura de specialitate condusă de arhitectul-șef al municipiului”.

Piteşteni, participaţi la următoarea dezbatere despre PUG!

Așa cum cetățenii din zona Căpitan Cuțui au nemulțumiri referitoare la varianta PUG-ului, poate că există și alți piteșteni în situații similare. Ideal ar fi ca toți cetățenii Piteștiului să studieze varianta PUG-ului, postată pe site-ul Primăriei, să afle dacă se vor produce schimbări în zona în care locuiesc și să trimită cereri pe mail-ul primăriei, primarie@primariapitesti.ro, sau să intre în discuție cu urbaniștii în cadrul următoarei dezbateri, care a fost anunțată peste aproximativ 2 săptămâni, pentru a formula observaţii, opinii, sugestii legate de reglementările propuse.

Citește și Încă o dovadă că la Piteşti se construieşte haotic. Încă un proiect imobiliar a fost atacat de Prefectură în instanţă

Citește și „Ne gândim să dăm în judecată Primăria. Nici măcar nu ne-a trimis înştiinţare privind viitoarele blocuri”

Citește și Avem confirmarea. Proiectul imobiliar Maia, la loc comanda! Fraţii Rădulescu, obligaţi să reducă regimul de înălţime a blocurilor de lângă sediul SRI

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Se încearcă o extindere a zonei de blocuri aproape de unităţile militare”. Si … care-i treaba, te-ncurca ? Ce-i frumos … si lui Dumnezeu ii place, dara sa-l vedem pe frumos / nicidecum pe gaunos !