Web Analytics

„Ne gândim să dăm în judecată Primăria. Nici măcar nu ne-a trimis înştiinţare privind viitoarele blocuri”

de | 19.09.2019 13:50 | Dezvăluiri

# Chestorul Berechet şi vecinii s-au trezit cu un proiect de trei blocuri lângă casele lor

Jurnalul de Argeș continuă campania declanșată, acum mai bine de un an și jumătate, legat de haosul imobiliar din Pitești și de faptul că în municipiu să ridică pe bandă rulantă zeci de blocuri fără niciun fel de preocupare pentru riverani, pentru regimul de înălțime ori legat de creșterea mare a traficului. Revenim în această ediție cu cazul proiectului imobiliar cu probleme descoperit la începutul anului chiar în centrul Piteștiului, lângă sediul SRI Argeș de pe strada Victoriei.

Complex de trei blocuri lângă sediul SRI

Acolo unde un dezvoltator imobiliar vrea să ridice nu mai puțin de trei blocuri pe un teren relativ mic. Este vorba de complexul Maia Residence Victoriei, dezvoltat de către familia Rădulescu, aceeași care a dezvoltat mai multe ansambluri rezidențiale în ultimii ani în Pitești și în toată țara și care are în lucru și alte proiecte, inclusiv controversatul proiect imobiliar din strada Căpitan Cuțui, lângă unitatea militară cu profil chimic și lângă un depozit de muniție. Pe hârtie, firma care va face cele trei blocuri – Maia Victoriei Residence SRL – îl are drept administrator pe Ion Rădulescu, tatăl fraților Cosmin și Bogdan Rădulescu, asociat unic la firmă fiind o altă… firmă – Maia Residence Invest SRL. Iar la această firmă administrator este tot Ion Rădulescu, acesta deținând și 90% dintre acțiunile firmei. Nu este prima oară când frații Rădulescu își bagă părinții în față, același lucru întâmplându-se și cu controversatul bloc ridicat pe strada Crinului, într-o zonă declarată sit istoric. Cu toate astea, Primăria Pitești le-a aprobat atunci construcția…
Iar o asemenea investiție precum cea de pe strada Victoriei (repetăm, chiar lângă sediul SRI și al Poliției Județene) ar duce și la un trafic rutier infernal prin crearea a zeci și zeci de locuri de parcare noi pentru viitorii locatari. O altă problemă pentru viitoarea investiție: în curtea unde familia Rădulescu dezvoltă proiectul imobiliar se află Casa Nițulescu, un monument istoric ce datează de la începutul secolului XX.
Unul dintre blocurile din complexul Maia Residence Victoriei este aproape gata și are regimul de înălțime P+5. Conform proiectului, celelalte blocuri ar urma să aibă regimul de înălțime P+6.
Printre cei afectați de viitoarele blocuri se numără, alături de zeci de riverani ce locuiesc în zonă, și chestorul Nicolae Berechet, fost secretar de stat în MAI și fost șef al Poliției Române, care are o vilă pe str. Intrarea I.C. Brătianu, chiar în spatele blocurilor aferente proiectului Maia.

„Există o prioritate foarte vizibilă pentru investitori și o totală indiferență a Primăriei Pitești față de ceilalți cetățeni”

Jurnalul de Argeș a vorbit cu chestorul Nicolae Berechet inclusiv despre faptul că la Primăria Pitești s-ar fi aprobat tacit un alt PUD pentru viitoarele blocuri din zonă, cu regimul de înălțime P+6. ”Nu știu dacă s-a aprobat PUD-ul, dar e posibil. Nouă, vecinilor, ni s-a cerut un punct de vedere de către Primărie. Am formulat o întâmpinare săptămâna trecută împreună cu mai mulți vecini, sunt șase familii în total. Am precizat în acea întâmpinare înălțimea neacceptat de mare pe care o vizează construcția propusă acolo, adică P+6, în condițiile în care 98% dintre construcțiile din vecinătate sunt de maxim P+1. Există o luare de poziție colectivă a celor care locuiesc acolo. P+6 este mult prea mult. Mai ales că e vorba de nu mai puțin de 4 blocuri, care nu prea lasă loc nici între ele pentru vizibilitate pe strada Victoriei. Nu știu cât va ține cont Primăria Pitești de obiecțiunile noastre, personal nu sunt foarte încrezător. Pentru că am senzația că există o prioritate foarte vizibilă pentru investitori și o totală indiferență a Primăriei Pitești față de ceilalți, ca și cum ar fi vorba de două categorii de cetățeni egali, dar unii sunt mai egali decât ceilalți. Cei din Primăria Pitești au afișat o atitudine de-a dreptul surprinzătoare atunci când unul dintre vecini a depus întâmpinarea, cum că totul este legal și cu alte cuvinte «Ia nu mai umblați cu întâmpinări că noi așa am hotărât, așa facem». Aroganță e un termen mult prea elegant pentru a descrie atitudinea funcționarilor din Primăria Pitești.

„Este o viziune cam… derapantă. Adică de ce să nu se așeze și Piteștiul lângă un Dubai sau un Hong Kong”

Dacă Primăria Pitești le va respinge întâmpinarea, chestorul Nicolae Berechet spune că intenționează ca, împreună cu ceilalți vecini, să dea în judecată Primăria: ”Sigur că da, ne gândim la acest lucru, este poziția fiecăruia dintre semnatarii întâmpinării. Pentru că s-ar crea un disconfort pe viață pentru noi, cei din zonă. E păcat de istoria și de estetica zonei. Am înțeles că diriguitorii din Primăria Pitești susțin că în centrul Piteștiului trebuie să se construiască tot mai înalt. Adică de ce să nu se așeze și Piteștiul lângă un Dubai sau un Hong Kong (râde). Este o viziune cam… derapantă. Dacă PUD-ul pentru acele blocuri s-a aprobat la Primărie așa de repede, acest aspect vine cumva să confirme faptul că lucrurile erau dinainte pregătite și chestiunile ce s-au făcut sunt absolut formale. Aș mai vrea să mai spun că mie și încă unui vecin direct vizați de amplasamentul viitoarelor construcții foarte înalte nici nu ni s-a trimis de la Primărie acea înștiințare. Am aflat de la vecinii din dreapta și din stânga. Vom merge înainte cu a ne exprima constant poziția. Întâmpinarea pe care am depus-o e cu motivare practică, dar cu susținere juridică, argumentată. Înțelegem foarte bine că profitabilitatea unei investiții trebuie să fie cât mai consistentă, dar în niciun caz în detrimentul unor drepturi naturale ale celor care deja locuiesc în zonă de câteva decenii. E păcat, după părerea noastră… După părerea altora acele aprobări pentru blocuri foarte înalte sunt lucruri pe care Primăria Pitești poate să le facă în virtutea drepturilor de înaltă autoritate pe care le deține. Că de aia sunt cetățeni în municipiu, să se supună și să își cam vadă de treaba lor… cu cerutul a altceva decât ceea ce gândește Primăria Pitești”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Problema real a e villele ,,maharilor” !