Web Analytics

Fraţii Rădulescu l-au dat în judecată pe primar că le-a autorizat blocul fără să le spună că le trebuie aviz de la MApN

de | 30.05.2019 13:40 | Dezvăluiri

# Comedie mare cu blocul de lângă Unitatea Chimică din str. Căpitan Cuţui # Piteştiul, în zodia neagră a haosului urbanistic şi imobiliar

Până acum, nici primarul Cornel Ionică și nici arhitectul-șef al Primăriei Pitești, Cătălin Ghiță, n-au dat semne că se sinchisesc prea tare de procesele în care instituția are calitatea de pârât pentru că a autorizat, fără avize de la MApN și Ministerul Culturii, construirea a două blocuri ce au generat scandaluri ample. N-au avut motiv de stres personal, pentru că procesele n-au prea fost pe banii lor, ci pe ai Primăriei, o noțiune abstractă, scoasă adesea țap ispășitor.
Însă lucrurile par să se complice un pic și nu doar în procesul deschis de avocatul Anița Burcea, ca reprezentant al locatarilor din zona Căpitan Cuțui, ci și în procesul deschis chiar de dezvoltatorul imobiliar, proces ce are ca obiect „ordonanţă preşedinţială ridicarea susp. Execut. Aut. Constr. nr.690/31.08.2018 – Declinare”, proces în care pârâți sunt primarul municipiului Pitești, Cornel Ionică, și Instituția Prefectului Argeș. Concret, în cazul blocului ridicat în strada Căpitan Cuțui de către SC SECOL URBAN INVEST SRL, firma fraților Bogdan și Cozmin Rădulescu, Primăria Pitești a dat autorizație de construire fără să obțină (nici măcar să ceară) un aviz de la MApN, deși imobilul este situat în apropierea Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară – CBRN și a depozitului de armament al Garnizoanei Pitești. Iar frații Rădulescu se ridică acum împotriva primarului, pe motiv că acesta le-ar fi dat autorizație de construcție a blocului/blocurilor în absența unor avize de la Ministerul Apărării.
Încă de acum trei luni, reprezentanții MApN au precizat pentru “Jurnalul de Argeș” că autorizația nu trebuia dată fără acest aviz, iar edilul-șef, ajutat de arhitect, trebuie să clarifice în instanță cum de Primăria și-a dat ok-ul pentru construirea respectivului ansamblu imobiliar. După ce în urmă cu doar câteva săptămâni primarul încercase să calmeze spiritele, spunând că ar putea fi vorba de, cităm, o „omisiune”, am stat de vorbă, recent, și cu arhitectul-șef al orașului pentru a afla cum a fost posibilă această autorizare controversată.

Arhitectul-șef recunoaşte că nu ştie pe ce lume trăieşte, la serviciu: nu știa că pe str. Căpitan Cuțui e „un obiectiv cu destinație specială”

Într-un răspuns care ar insulta inteligența oricărui piteștean și evidența situației, dată de însăși denumirea unității – Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară – arhitectul-șef încearcă să ne convingă că nu se știa că acolo este un obiectiv cu destinație specială.
# Jurnalul de Argeș: Conducerea Garnizoanei Piteşti spune că aveați nevoie de un aviz MApN pentru autorizarea construcției, aviz pe care nu l-ați cerut. Ei nu l-au dat, dumneavoastră nu l-ați avut și totuși ați autorizat această construcție!
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Noi, în certificatul de urbanism prin care s-a aprobat un ansamblu imobiliar acolo, pe Căpitan Cuțui, nu am trecut ca aviz obligatoriu avizul MApN…
# Jurnalul de Argeș: Dar de ce nu l-ați trecut?
Arhitectul Cătălin Ghiţă: De ce? Vă răspund la întrebare. Pentru că, până acum o lună – sau cred că au trecut deja două luni de zile – unitatea militară avea caracter secret și s-a desecretizat acest aspect printr-un protocol între Primărie – pe care l-am semnat și eu – și unitatea militară. Şi, într-adevăr, prin noul protocol, s-a stabilit o rază de 400 de metri în care noi să cerem avizul MApN. Într-adevăr, acum pe orice viitoare autorizare de construire sau documentație de urbanism cerem avizul MApN pe o rază de 400 de metri. Blocul acela nu e nici limitrof și nici vizavi, peste drum, cum zice legea în momentul de față, motiv pentru care noi ar fi trebuit să cerem avizul. Acesta este motivul pentru care în faza de autorizare nu am cerut avizul.
# Jurnalul de Argeș: Cum vă explicați că cei de la MApN consideră că trebuiau consultați înainte ca dumneavoastră să autorizați această construcție?
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Dacă ar fi fost desecretizat faptul că acolo e un obiectiv cu destinație specială, noi am fi cerut avizul de la Ministerul Apărării Naționale. Noi am aplicat condițiile generale în care e obligatoriu când este limitrof – adică are un hotar comun cu unitatea militară sau e vizavi. Ansamblul imobiliar nu e nici vizavi – cred că sunt și un ansamblu de case și o porțiune de pădure.
# Jurnalul de Argeș: Dar ei, MApN-ul, spun că e în perimetrul în care aveați nevoie de acest aviz!
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Da, este, pentru că e unitate specială. Dar v-am zis că acest aspect, din punct de vedere oficial sau legal, s-a stabilit printr-un protocol încheiat acum două luni, cu aproximație și, într-adevăr, de la acel moment care e T0, punctul zero, noi acum în rază de 400 de metri cerem avizul MApN.
# Jurnalul de Argeș: Acum ce se întâmplă cu această construcție?
Arhitectul Cătălin Ghiţă: Din câte știu, face obiectul unui proces pe instanță (e vorba de două procese, cel omis de arhitect fiind dosarul în care primarul Cornel Ionică este pârât, n.red.), se judecă și vedem ce decide instanța. Vecinii au contestat în instanță și acum se judecă. Din câte știu eu, beneficiarii lucrării – iarăși din câte știu eu și nu mă înșel, lucrările sunt suspendate în momentul de față – vor să obțină un nou PUZ pe acel amplasament în care, într-adevăr, în faza de avizare și aprobare noi am cerut toate avizele: SRI, STS, MAPN, acordul vecinilor, toate lucrurile.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii