Web Analytics
scris marți, 04.07.2023

4 iulie 1864: Prin decret domnesc, în  Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei se înfiinţează Universitatea din Bucureşti

În ziua de 4 iulie 1864, prin decret domnesc, în  Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei a fost înfiinţată Universitatea din Bucureşti.

4 iulie 1864: Prin decret domnesc, în  Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei se înfiinţează Universitatea din Bucureşti

Clădirea, considerată monument arhitectonic, a fost construită după planurile arhitectului Alexandru Orăscu (la vremea aceea arhitectul oraşului Bucureşti), fiind inaugurată oficial la 14.XII.1869.

Acest important lăcaș de cultură românească  a fost întemeiat ca şcoală superioară,  la patru ani după întemeierea Universităţii Iaşi, prima universitate a României  moderne.

 În 1864 Universitatea din Bucuresti  includea facultăţile de Drept, Ştiinţe, Filozofie (Litere).

Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie 1864, a fost juristul Gheorghe Costa-Foru.

Primul doctorat în cadrul Universităţii Bucureşti a fost acordat în 1873 de către Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut  o “epocă de aur” între cele două războaie mondiale.

Atunci s-a dezvoltat datorită înaltei pregătiri a profesorilor şi numărului de studenţi (15 700), fiind una dintre cele mai mari universităţi, alături de Universitatea “Columbia” din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra şi Universitatea New York.

Citește și:

În anul 1945 această perioadă remarcabilă a luat sfîrşit, deoarece unii dintre cei mai buni profesori au fost destituiţi iar alţii au fost închişi pentru că s-au opus, într-un fel sau altul, regimului comunist.

După câţiva ani, unii profesori s-au întors, dar atmosfera nu a mai fost aceea a libertăţii de a gândi şi a competiţiei deschise.

După 1990, s-au făcut progrese semnificative în domeniul predării iar numărul studenţilor creşte. Astăzi universitatea are peste 20 000 de studenţi şi paisprezece facultăţi. 

Universitatea din București a acordat, în ziua de 31 mai 2014, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Prințul de Wales, actualmente regele Charles al III-lea al Regatului Unit. Festivitatea a avut loc în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept.

„În anul în care Universitatea din București împlinește 150 de ani de existență, tradiția și excelența academică ale universității noastre sunt o dată în plus confirmate de onoarea pe care Prințul de Wales o face comunității universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa și devenind astfel membru al acesteia. Este pentru prima dată când Alteța Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universități, ceea ce conferă prezenței sale la Universitatea din București o deosebită importanță, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Președintele Senatului Universității din București.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *