Web Analytics
scris joi, 19.03.2015

Vasile Tofan întârzie cu evacuarea deşeurilor: doar 28 de tone dintre cele 3.270 au fost mutate!

# Global Eco Center a intrat în insolvenţă, dar vrea să-şi reprimească autorizaţia de mediu
După aproape un an şi jumătate de la incendiul care l-a lăsat fără autorizaţie de mediu, Vasile Tofan, administratorul firmei cu deşeurile de la Câmpulung, tot nu a scăpat de probleme. Firma sa, Global Eco Center, se află în procedura insolvenţei, iar săptămâna trecută a fost „vizitat” de o comisie formată prin ordin al prefectului de Argeş. Din 3.270 de tone de substanţe au fost eliminate până acum doar 28 de tone, ceea ce înseamnă că sunt probleme cu respectarea programului de evacuare a deşeurilor.

Vasile Tofan întârzie cu evacuarea deşeurilor: doar 28 de tone  dintre cele 3.270 au fost mutate!

Prefectul de Argeş, Mihai Oprescu, a emis săptămâna trecută un ordin în baza căruia o comisie formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Argeş, ISU, Poliţie şi ai Primăriei Câmpulung a fost împuternicită să efectueze un control pe fosta platformă ARO, la hala deţinută de Landmark Management în care sunt adăpostite deşeuri ale firmei Global Eco Center. Scopul verificărilor era constituit de modul în care firma lui Vasile Tofan îşi respectă obligaţiile de eliminare a substanţelor nocive din locul afectat în octombrie 2013 de un incendiu de proporţii. Potrivit şefului Poliţiei Locale Câmpulung, Auraş Ghiţă, prezent la operaţiunea de control, până la această dată hala a fost dezafectată într-o mică măsură, doar 28 de tone de deşeuri fiind evacuate din Câmpulung. Potrivit graficului acceptat de Comisia de Avizare Tehnică din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Tofan trebuia să scape de 315 tone de deşeuri periculoase numai în ultima parte a anului trecut, însă acesta a eliminat numai 14 tone. Iar dacă activitatea de debarasare este lentă, aspectul pozitiv constă în aceea că Global Eco Center nu a mai desfăşurat activitate de neutralizare a deşeurilor în hala de la ARO şi că substanţele periculoase şi nepericuloase sunt ţinute departe de riscul apariţiei unui incident major.

37 de creditori au de recuperat bani de la Global Eco Center

Firma cu deşeurile de la Câmpulung se află acum în insolvenţă, la solicitarea mai multor creditori. Procedura este coordonată de Tribunalul Iaşi şi potrivit tabelului preliminar al creanţelor întocmit de către lichidatorul Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, 37 de persoane fizice şi juridice au de recuperat bani de la Global Eco Center. Impuls Leasing Romania IFN Bucureşti s-a înscris în tabel cu cea mai mare sumă, 911.000 lei, iar printre creditori se mai află Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, BRD, Banca Transilvania, BCR, Direcţia de Finanţe Iaşi, Lafarge Ciment Romania şi Henkel Romania. Chiriaşul deşeurilor lui Tofan, Landmark Management, s-a înscris la masa credală cu suma de 233.980 de lei. Pretenţii la bani au şi asociatul unic al Global Eco Center, Diana Tofan (81.963 lei), dar şi administratorul firmei, Vasile Tofan (74.338 lei).

S-a cerut anularea… anulării

La două luni după ce i-a fost anulată autorizaţia de mediu pentru activitatea de la Câmpulung, Vasile Tofan a atacat în instanţă dispoziţia din aprilie 2014 a Agenţiei de Mediu. Global Eco Center a chemat la Tribunalul Argeş atât Agenţia pentru Protecţia Mediului, cât şi Comisariatul Gărzii de Mediu, iar solicitarea de anulare a actului administrativ al APM va fi instrumentată la termenul din 6 aprilie 2015.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită