Web Analytics
scris joi, 23.11.2023

Varujan Vosganian vorbeşte doar armeneşte cu mama sa

Varujan Vosganian este omul numărul doi în ierarhia Uniunii Scriitorilor din România. Dar nu asta îl definește. Nici măcar pianul pe care și l-a adus la sediul U.S.R. din Calea Victoriei, unde cântă deseori pentru plăcerea proprie. Face game, îi mai vine în minte o metaforă, o pune repede pe hârtie. Îl definește darul vorbirii. Este un atât de bun vorbitor, încât poate ține un stadion plin ochi cu atenția încordată. Nu ține discursuri sforăitoare, ci spune amintiri din viața sa pline de haz și de miez.

Varujan Vosganian vorbeşte doar armeneşte cu mama sa

Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când, la Biblioteca Județeană Argeș, și-a lansat ultima carte, de versuri, „Neîndemânatic de viu”. A ales să nu vorbească nimic despre carte, lăsând posibililor cititori plăcerea de a-l descoperi. Când a fost propus la Premiul Nobel pentru literatură, pentru „Cartea șoaptelor”, toți au sărit să spună ce mare prozator este. Dar Varujan Vosganiam și-a surprins amicii literari, publicând imediat o carte de versuri.
De altfel, a debutat, în studenție, cu proză scurtă umoristică, în revista „Urzica”. Redactorul-șef nu l-a publicat, spunând că nu are umor, deși făcea stand-up-comedy pentru colegi, proza era o diatribă la adresa economiei socialiste. Poate de aceea, pe 21 decembrie 1989 a ieșit în stradă, în fața tancurilor, a fost arestat și dus la Jilava. Noroc că nu a stat decât o zi, că a fugit Ceaușescu. Mai târziu, a făcut și politică, publicând tratate politice. Docte, fără pic de umor, poate de aceea nu a avut noroc în viața politică.

Și mai e un aspect puțin cunoscut din viața sa. La toate, dar chiar la toate lansările sale de carte, în primul rând este invitată mama sa, Hermine, de 90 de ani. Uneori participă și fiica sa, Armine. Ce am constatat. Varujan ține la părerea mamei sale, o întreabă, exclusiv în armenește, dacă s-a prezentat bine la lansare. Asta contează cel mai mult, opinia mamei sale, nu părerea mulțimii sale de admiratori. Iar la Pitești, mama sa e mereu mulțumită. Poate și pentru că o are alături pe Araxy Negoșanu…

Citește și Pribegia unui poet din Bradu, Raul Constantinescu

Citește și În 2008, o carte a salvat Grădina Zoo din Pădurea Trivalea de la desfiinţare!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *