Web Analytics

Unor case neîngrijite din Piteşti li s-a majorat impozitul cu 500%. Printre ele, şi casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă

de | 14.01.2022 10:39 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă (1886-1975), «Maestru Emerit al Artei», aflată chiar în buricul Piteștiului, nu este pusă în valoare și se află pe lista caselor neîngrijite din municipiu. Casa este poziționată nu departe de Galeria de Artă cu același nume și de Colegiul Național „Ion. C. Brătianu”, în care marele pictor piteștean și-a urmat studiile liceale. Deși nu este monument istoric, detaliile arhitecturale atrag atenția ochiului curios și îți aduc aminte de trecut. Însă casa de pe strada Armand Călinescu nr. 30 este pe lista cu terenurile și casele din Pitești ale căror impozite au fost majorate cu 500% în ultima ședință de Consiliu Local din 2021, din cauza faptului că au fost lăsate în paragină și creează un aspect inestetic orașului, chiar dacă nu sunt de patrimoniu.

Prin cele 30 de proiecte de hotărâre din 21.12.2021, au fost majorate impozitele mai multor case lăsate în paragină sau terenuri necurățate de pe raza Piteștiului, iar unele dintre ele au mai mulți proprietari. Un prim pas pentru îmbunătățirea aspectului orașului bogat în case istorice, dar sărac în case istorice reabilitate, deși sunt multe clădiri de patrimoniu sau clădiri vechi cu potențial.

Citește și Consiliul Judeţean a făcut plângere la DNA împotriva sicilienilor de la AMP Cantieri

30 de proprietari vizați. Surprinzător, Casa Bobancu sau alte monumente istorice abandonate nu se regăsesc pe listă

În continuare, prezentăm lista caselor/terenurilor pentru care Primăria a majorat impozitul cu 500% până acum. Primele care ne-au atras atenția sunt apartamentele situate în clădirea în care s-a născut Rudolf Schweitzer Cumpănă, de pe strada Armand Călinescu nr. 30, unde sunt cinci proprietari, iar pentru fiecare s-a majorat cota-parte a apartamentului. Sunt și clădiri de lângă puncte-cheie ale orașului, cum este clădirea situată pe str. Maternității nr. 11, vecină cu Spitalul „Nicolae Bălcescu” și cu Casa Bobancu, o clădire de patrimoniu cu 5 proprietari, despre care am mai scris anul trecut. Ne oprim puțin la Casa Bobancu. Surprinzător, aceasta nu se află pe lista caselor ale căror impozite au fost majorate. L-am contactat pe arhitectul-șef al Primăriei Pitești, Cătălin Ghiță, care ne-a promis un punct de vedere în cel mai scurt timp, însă nu l-am primit până la închiderea ediției. Vezi AICI răspunsul Primăriei.

Citește și Proprietarii Casei „Bobancu” vor retragerea dreptului de preemţiune al Primăriei Piteşti

Citește și Cumpărarea „Casei Bobancu” se amână. Sunt 5 proprietari şi doar unul vrea să vândă

O altă clădire vizată este situată pe str. Costache Negri, la nr. 30. Pe listă regăsim și apartamentul nr. 1 situat în clădirea de pe bulevardul Eroilor de la nr. 45, la care cotă-parte din dreptul de proprietate are și consilierul local Tiberiu Gabriel Irimia.
Anul trecut, într-un articol în care anunțam că familia Enescu a reabilitat Casa Mărculescu de pe strada Egalității nr. 11, pe care o va reintroduce în circuitul public, arătam ca exemplu la polul opus și o casă veche aflată în stare de degradare și cu teren plin de gunoaie și vegetație uscată de pe strada Sfânta Vineri. Comisia Primăriei a vizat și această clădire, dar și terenul acesteia, situate pe strada Sfânta Vineri nr. 40, la o aruncătură de băț, la propriu vorbind, de Biserica „Sf. Vineri”, monument istoric reabilitat.

Citește și Iată că se poate şi altfel! / Casa Mărculescu – conservată, restaurată şi introdusă în circuitul public de familia Enescu

Alte clădiri sunt situate pe strada Victoriei la nr. 56 și la nr. 58, pe strada Crinului la nr. 7; pe strada Smeurei la nr. 19 și pe strada Râurilor la nr. 29.

Au fost majorate impozitele și pentru câteva terenuri: terenul de pe strada Dimitrie Butculescu nr. 17U, terenul situat pe strada Mioarei nr. 11, terenul situat pe strada Profesor Ion Angelescu nr. 33, terenul de pe strada Dimitrie Butculescu nr. 37; terenul situat pe bulevardul Eroilor nr. 63; terenul în suprafață de 1121 m² situat pe strada Dimitrie Butculescu nr. FN și terenul în suprafață de 1111 m² situat pe strada Dimitrie Butculescu nr. 17N.

Citește și Fară să înştiinţeze Consiliul Judeţean, „Săgeata” sicilienilor de la AMP Cantieri se apucase de săpături la fundaţia Galeriei de Artă

Care sunt pașii pentru a încadra o clădire / un teren în categoria celor neîngrijite

Regulamentul privind stabilirea criteriilor și procedurilor de încadrare a clădirilor/terenurilor din Pitești în categoria neîngrijite, în vederea majorării impozitelor acestora cu 500%, a fost aprobat încă din luna mai 2021. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Cristian Gentea. Administrația locală consideră că, prin acest regulament, proprietarii caselor aflate în stare necorespunzătoare și proprietarii terenurilor cu deșeuri și vegetație în exces vor conștientiza importanța salubrizării și menținerii proprietăților în stare corespunzătoare.

Astfel, s-a constituit o comisie mixtă de control, care a făcut deplasări în teren pentru identificarea caselor/terenurilor neîngrijite. Comisia a întocmit note de constatare, fișe de evaluare, însoțite de fotografii. Au fost identificați proprietarii, cărora le-au fost comunicate somații. Conform regulamentului aprobat, dacă proprietarul își îndeplinește obligațiile din somație, trebuie să notifice comisia pentru a constata situația. Dacă a trecut termenul prevăzut și proprietarul nu și-a îndeplinit obligațiile, comisia întocmește o notă de constatare finală, care, împreună cu celelalte înscrisuri doveditoare, este transmisă Direcției Impozite și Taxe Locale. Ulterior, Direcția va întocmi raportul de specialitate privind propunerea adoptării unei hotărâri individuale de majorare conform punctajului din fișa de evaluare. Proiectul de hotărâre, însoțit de acest raport, va fi propus spre adoptare Consiliului Local al municipiului Pitești.

Citește și Revenim la cazul WC-ului smart amplasat lângă Galeria de Artă

Dacă proprietarul nu înștiințează comisia că și-a îndeplinit obligațiile din somație, cu dovezi, impozitul rămâne majorat și în anii următori. În cazul bun, în care proprietarul și-a îndeplinit obligațiile, va anunța comisia, care se va deplasa și va constata situația de fapt, apoi procesul-verbal de constatare și fotografiile vor fi transmise Direcției Impozite și Taxe Locale, care va propune spre adoptare Consiliului Local Pitești un proiect de hotărâre de încetare a hotărârii de majorare a impozitului, dar de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.
Chiar dacă proprietarul înstrăinează terenul neîngrijit, procedura se reia pentru noul proprietar, regăsim în regulamentul primăriei.

Citește și Nori negri imobiliari se adună deasupra Primăriei Piteşti

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii