Web Analytics
scris vineri, 26.03.2021

Iată că se poate şi altfel! / Casa Mărculescu – conservată, restaurată şi introdusă în circuitul public de familia Enescu

În vreme ce case-monument din Pitești se află în stare avansată de degradare, așa cum este și Casa Bobancu, care are 5 proprietari, după cum ați aflat în Jurnalul de săptămâna trecută, sunt și case care au parte de atenție. Este cazul Casei Mărculescu, construite în anii 1900, care se află în plin proces de restaurare și va fi introdusă în circuitul public.
Prin Hotărârea nr. 318 din 27.09.2018, Primăria Pitești refuză să-și exercite dreptul de preempțiune pentru achiziționarea Casei Mărculescu. Doi ani mai târziu, pe 28 mai 2020, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a apărut un proiect prin care se dorea reconversia Casei Mărculescu și construirea unui hotel cu 37 camere, cu regim Ds+P+4E, spații verzi și locuri de parcare în curtea acestei case. „Proiect de hotărâre inițiat de primar privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu în vederea realizării investiției: «Construire hotel D+P+4E și reconversie funcțională – Casa Mărculescu» pe terenul situat în municipiul Pitești, strada Egalității nr. 11”, aprobat în unanimitate. Suprafața totală este de 866 mp, rezultată din alipirea a două terenuri, printre care și cel al Casei Mărculescu, și se află în proprietatea SC EMIR EXPORT-IMPORT SRL, al cărei reprezentant este Dragoș Ionuț Enescu.
Cristian Gentea, consilier în acea vreme, a spus în cadrul ședinței, potrivit procesului-verbal: „Atâta timp cât Casa Mărculescu este păstrată, considerăm că este un plus pentru zona respectivă”. Acest proiect are și avizul Direcției pentru Cultură Argeș încă din 2019. „Reconversia funcțională a Casei Mărculescu se referă la schimbarea funcțiunii, din locuință în imobil cu funcțiunea servicii, demisol tehnic și parter cu spații funcționale aferente hotelului (bar, salon mic dejun etc.), propus pentru conservare și restaurare, urmând să fie pus în valoare prin introducerea în circuitul public”, citim în Aviz CTATU (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanismului) din 6 aprilie 2020.

Iată că se poate şi altfel! / Casa Mărculescu – conservată, restaurată şi introdusă în circuitul public de familia Enescu

Citește și O casă de pe strada Sfânta Vineri stă să cadă pe trecători. Primăria Pitești e impasibilă

Citește și Reabilitată cu fonduri europene, biserica Sfânta Vineri va fi resfinţită pe 20 septembrie

Citește și Ce se mai întâmplă cu reabilitarea Colegiului „Zinca Golescu”?

Primăria propune un impozit de 500%, dacă proprietarii nu-și îngrijesc terenurile şi clădirile

Însă nu toate casele de patrimoniu din Pitești au o soartă fericită, ca în cazul Casei Mărculescu. De asemenea, sunt și numeroase case vechi neîngrijite, care creează un aspect inestetic orașului, chiar dacă nu sunt de patrimoniu. Pentru acestea, primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, a propus majorarea impozitului cu 500%. Primul pas ar fi identificarea proprietarilor, somarea acestora pentru a-și îngriji terenul sau casa într-un termen limitat și apoi majorarea impozitului, dacă aceștia nu s-au conformat. Piteştenii au fost invitaţi să-şi spună părerea referitor la criteriile după care se va face încadrarea imobilelor în categoria neîngrijite.
Proiectul de hotărâre, iniţiat de către primarul municipiului Piteşti, privind aprobarea „Regulamentului de stabilire a criteriilor şi a procedurii de încadrare în categoria «neîngrijite» a clădirilor/terenurilor situate în intravilanul Municipiului Piteşti în vederea majorării impozitului pentru acestea cu 500%”, este propus Consiliului Local pentru ședința din 25 martie a.c., adică joia aceasta, și poate fi consultat pe site-ul Primăriei Piteşti.
Un exemplu de casă veche neîngrijită se află pe str. Mihai Viteazul, acolo unde țiglele de pe acoperiș și tencuiala stau să cadă, o parte din gard este doborât, în curte se află gunoaie și vegetație uscată, iar „piesa de rezistență” este un copac „împodobit” cu mizerie. Paradoxul este că se află în apropierea Bisericii „Sf. Vineri”, monument istoric din Pitești. Nu este singura casă neîngrijită din Pitești.

Distribuie!

0 Comentarii