Web Analytics

Primăria Piteşti răspunde de ce trei case istorice din Piteşti, neîngrijite, nu au impozitul majorat cu 500%

de | 20.01.2022 13:58 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Mai multe case și terenuri din Pitești au impozitul majorat cu 500%, o primă încercare după 1990 de a mobiliza proprietarii de imobile să participe la înfrumusețarea orașului prin renovarea clădirilor proprii. Procentul a fost stabilit încă din 27 mai 2021, în urma unei hotărâri aprobate de Consiliul Local Pitești, iar în ultima ședință din anul trecut s-au și adoptat cele 30 de proiecte de majorare a impozitului pentru aceste proprietăți, despre care am scris cu amănunte în ediția trecută a ziarului.

Pe lista caselor neîngrijite din municipiu se află și casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă, de pe strada Armand Călinescu nr. 30, care nu a figurat ca monument istoric în nicio variantă a Listei monumentelor istorice din 1992 până în prezent, potrivit unui răspuns al Direcției Județene pentru Cultură Argeș. Însă alte case lăsate în voia sorții, de data asta de patrimoniu, nu le-am regăsit pe lista întocmită de comisia primăriei. Mai exact, Casa Bobancu, un monument istoric din b-dul I.C. Brătianu nr. 51, conceput după planurile arhitectului Ion Simionescu în 1914-1915, care este format din cinci imobile și are cinci proprietari distincți. Următorul, Hanul Gabroveni, care datează din 1877, și apoi Casa Aron Băiulescu, o construcție impunătoare din 1875, aflată în fața Universității din Piteşti și care figurează pe internet și ca sediu al Uniunii Artiștilor Plastici.

Citește și Unor case neîngrijite din Piteşti li s-a majorat impozitul cu 500%. Printre ele, şi casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă

Potrivit hotărârii 190/2021, clădirea neîngrijită este cea aflată în stare avansată de degradare, în stare de paragină, insalubră, cu fațade nereparate, necurățate, netencuite, nezugrăvite, cu geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură, în care, recunoaștem cu părere de rău, se află și cele trei case despre care am întrebat. Primăria ne-a răspuns, până la urmă, de ce nu s-a majorat impozitul și pentru aceste clădiri lăsate în paragină, dar altădată embleme ale orașului.

„Pentru cele trei imobile la care faceți referință, situația se prezintă astfel: Casa Bobancu, bulevardul Republicii nr. 51, deși s-au transmis adrese la proprietari, nu avem dovada primirii acestora de către toți proprietarii. (Imobilul, monument istoric reprezentativ, nu se poate renova decât în totalitate); Casa Aron Băiulescu, str. Târgu din Vale nr. 20 (în care a fost sediul Uniunii Artiștilor Plastici, n.red.): nu s-au identificat proprietarii; Hanul Gabroveni, str. Sfânta Vineri nr. 23: din informațiile pe care le deținem, există proces pe rol în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra imobilului”, ne-a transmis Primăria Pitești în răspunsul semnat de primarul Cristian Gentea, arhitectul-șef Victor Cătălin Ghiță și şef Serviciu Urbanism și Autorizații de Construire, Cristian Marcel Glogojeanu.

Citește și Primarul Gentea, precizări despre majorarea impozitului pentru clădirile neîngrijite

Circa 80 de imobile identificate inițial

Primăria transmite că, în primă fază, au fost identificate aproximativ 80 de imobile, construcții poziționate vizibil, iar aproximativ o treime au fost reparate ca urmare a conștientizării de către proprietari a necesității renovării acestora și ca urmare a deplasărilor repetate pe teren a reprezentanților comisiei și a soluțiilor oferite. „Nu s-a intervenit la imobilele unde sunt litigii/ procese pe rol (clarificări în ceea ce privește restituirea în natură, divergențe între proprietari/moștenitori ș.a.) și acolo unde proprietarii fie au depus solicitări pentru obținerea documentațiilor de urbanism pentru refacerea imobilelor, fie dețin aceste documentații, urmând să execute lucrările atunci când condițiile meteorologice vor permite”, mai explică reprezentanții Primăriei.

Municipalitatea spune însă că situația se va schimba în viitor. „HCL nr. 190/2021 este perfectibilă, aceasta se va modifica și se va completa în curând, astfel ca, în timp, toate clădirile din Pitești care necesită reparații să fie inventariate și, ca urmare a diligențelor întreprinse, acestea să fie renovate de către proprietari”, mai regăsim în răspunsul primăriei.

Citește și Elena Lasconi: „Impozitele câmpulungenilor pot exploda de cel puţin două, trei ori!

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii