Web Analytics
scris luni, 06.03.2023

Se solicită Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național București pentru prima proiecție a lung-metrajului  „Experimentul Pitești”


SCRISOARE DESCHISĂ     (Domeniul politic, cultural, social, istoric)                                                                                             

Se solicită Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național București pentru prima proiecție a lung-metrajului  „Experimentul  Pitești”

      Echipa de producție și actorii lung-metrajului „Experimentul Pitești”, în regia Victoriei Baltag, au nevoie de sprijinul conducerii Teatrului Național București  pentru  a organiza în data de 9 martie, în  Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București o proiecție specială de comemorare a actorului Ion Caramitru (era ziua sa de naștere ), a Sfinților Închisorilor, martirilor României și ziua Sfântă a celor Patruzeci de Mucenici din Sevastia. Cererea a fost înaintată  încă de anul trecut.  Cerem de asemenea din partea Ministerului Culturii soluții pentru ca actorii și echipa acestui proiect necesar să fie remunerați. Așteptăm propuneri constructive, care promovează cultura, educația și arta.

Citește și: Dosarul Clanului Boceanu. Cum ameninţau proxeneţii fetele exploatate sexual: „Mâine vin acolo! Numai cu lanţul îţi dau pă cap, să faci 3.000, 4.000”

    Din păcate, ne tot lovim de refuzul actualei conduceri a Teatrului Național prin reprezentatul acesteia directorul interimar domnul Mircea Rusu și de asemenea al domnului Ministru al Culturii Lucian Romașcanu  de a aproba solicitarea noastră cu privire la alocarea sălii pe motiv că a mai existat o proiecție a filmului în luna martie a anului 2022. Menționăm că acea proiecție care a avut loc a fost doar o Proiecție de Gală, cu intrare liberă, un eveniment In Memoriam Ion Caramitru, filmul nu era gata atunci, acum este pregatit de proiectie si avem nevoie sa vindem bilete ca sa platim datoriile proiectului si onorariile echipei si actorilor.

  Și de această dată ne dorim ca acest eveniment să fie unul de comemorare atat al celor care au suferit in perioada comunista cat si a regretatului actor Ion Caramitru, nemaiexistând un alt eveniment de însemnătate majoră în cadrul instituției de prestigiu cum este Teatrul Național bucureștean. Mai mult, 9 martie este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 în România. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011 

Filmul de lung-metraj despre „Experimentul Pitești”, început în anul 2011 este gata să iasă pe micile și marile ecrane si avem nevoie de sprijin in ceea ce priveste distributia lui. 

Formulăm această scrisoare deschisă către  conducerea TNB, Ministerul Culturii, Presedinția Română, mass-media și instituțiile în măsură să soluționeze această speță în regim de URGENȚĂ. 

Filmul de lung-metraj ,,Experimentul Pitești” este un proiect independent și fără buget, realizat din dragoste pentru cultură, educație, adevăr și artă. Ion Caramitru este unul dintre actorii care a jucat în acest film-document fără să fie remunerat fapt ce a demonstrat generozitatea și încrederea sa totală acordată și poate nu tocmai întâmplător face ca acest proiect să fie și ultima sa apariție cinematografică. 

Cei peste 800 de oameni care au lucrat în cei 11 ani, cât și  cei 120 de actori, au semnat contracte amânate și își vor primi onorariile din vânzarea biletelor. Domnul Ion Caramitru a dorit, încă de când trăia, să facem prima proiecție cu bilete în Sala Mare a TNB, sala care îi poartă astăzi numele. 

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortura fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est. 

,,Cred în educație ca singura comoară adevărată capabilă să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim și să creștem. Am realizat acest film pentru a oferi educație, informare și divertisment – prin natura lui de film artistic (este un film de ficțiune documentat din evenimente adevărate regăsite în arhivele istoriei comunismului), pentru a cunoaște trecutul, pentru a învăța din el și pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocități. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea  că  „Singurul lucru necesar pentru ca răul să  triumfe  este ca oamenii buni să nu facă nimic”, așadar, eu  cred că oamenii buni trebuie să acționeze împotriva triumfului răului  și asta am făcut noi prin acest proiect.”  Victoria Baltag 

Acesta este primul și singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată și pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice și psihice între 1949 – 1952. Este un film de interes internațional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate țările de sub URSS și se întâmplă și astăzi, din păcate. De aceea, proiectul a căpătat interes internațional încă din stadiul de dezvoltare. Asociații din întreaga lume, cinematografe, entități academice ne-au invitat în anii anteriori să vorbim despre film (Indiana University din SUA, Regina University din Canada, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, UCL și Centrul Cultural Român din Marea Britanie, Asociația Româno-Americană din New York, asociații culturale din Chicago, New York, Calgary, Toronto, Alberta, Barcelona, ​​Zaragosa, Budapesta, Kaunas, Agueda, Las Vegas, Winnipeg, Alberta, Denver, Sofia și multe altele).  

Citește și: Investigație Recorder: Spitalul Județean Pitești, locul I în topul şpăgilor

,,Experimentul Pitești” este un film testament, o voce a celor care au fost torturați în vremea comunismului, a celor care nu și-au găsit încă dreptatea, un film care tratează un subiect ținut ascuns zeci de ani, un lung-metraj realizat pentru a dezvălui o istorie din care întreaga societate trebuie să învețe. Este un manifest care vine cu informații despre comunism, educație, libertate de gândire, dincolo de divertisment, și mai ales un film cu o ”responsabilitate morală” menit să stea împotriva uitării. 

*** 

VICTORIA BALTAG a absolvit Facultățile de Jurnalism și  cea de Sociologie, ambele la Universitatea din București în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare și reportaje social-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie și producție film/Tv la Universitatea din Birmingham, unde termină cu distincția „Merit”. Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești și documentare antropologice, unele premiate. În prezent, Victoria este doctorandă în film la Queen’s University Belfast, tema de cercetare fiind viața de cineast a unui regizor român mai puțin cunoscut în România, anume Benjamin Fondane.   Este primul regizor independent la început de drum care realizează filme de conținut. Victoria este și primul regizor care a realizat un lung-metraj despre fenomentul re-educării de la Pitești (1949-1952), ultimul film cu actorul Ion Caramitru.   Un alt proiect pe care l-a dedicat realizatorului Titus Munteanu încă așteaptă aprobările TVR pentru arhive, din 2018. Pentru lung-metraj-ul despre Titus Munteanu, Victoria s-a documentat mai bine de patru ani, atât în arhivele TVR cât și prin interviuri cu oameni care l-au cunoscut pe marele realizator de televiziune. 

Referințe despre proiect: 

  1. TVR: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=nkN3BGzjfF4&noapp=1&fbclid=IwAR3U8Bh9x0arJe69cq3T0kYm6Z7TCS0MZVExsXEU4iAw2_z-xjPwjGbvCII 
  2. ANTENA 3:   https://vimeo.com/manage/videos/287912836  
  3. EVZ:  https://evz.ro/povestea-film-ingrozit-realizatori.html  
  4. Romania Libera:  https://romanialibera.ro/economie/foto-interviu/victoria-baltag-intiatoareaproiectului-experimentul-pitesti-nu-se-doreste-dezgroparea-adevarului-818365/ 
  5. ProTV:  https://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/parlamentarii-au-pus-ochii-peplatformele-de-crowdfunding-si-vor-sa-fie-verificate- 
  6. TVR:   https://vimeo.com/manage/videos/258861399 
  7. Matricea Romaneasca:  https://matricea.ro/confesiuni-cu-victoria-baltag-regizoarea-lungmetrajului-despre-fenomenul-de-la-pitesti-ultimul-film-in-care-si-a-facut-aparitia-maestrul-ion-caramitru/ 

      8.      Click:  https://click.ro/amp/vedete/vedete-romanesti/ultimele-imagini-cu-ion-caramitru-iata-l-pe-635844.html  

      9.      Normedia: https://www.normedia.ro/2022/12/02/victoria-baltag-despre-viata-ex2134/ 

     10.     Life:  https://life.ro/dialog-cu-regizoarea-victoria-baltag-despre-experimentul-pitesti-ultimul-film-istoric-in-care-a-jucat-maestrul-ion-caramitru/ 

      11. Antena:   https://vimeo.com/manage/videos/271548183  

Cu sinceritate, 

Victoria Baltag, 

În numele echipei realizatoare a filmului despre „Experimentul Pitești”, un film necesar. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *