Web Analytics

Scandalul pentru postul de şef la Doina Argeşului continuă cu faza la limba română

de | 6.08.2015 20:37 | Dezvăluiri

# Lorena Toma, directoarea Centrului Cultural „Adriana Trandafir” din Bascov, cere ca lucrările scrise ale pretendenților la postul de șef al ansamblului „Doina Argeșului” să fie date publicității # Consilierii județeni din Comisia pentru cultură au și ei suspiciuni și solicită investigarea modului de organizare a examenului

Scandalul generat de concursul pentru șefia ansamblului „Doina Argeșului” pare a nu se fi încheiat. Și asta întrucât consilierii județeni care sunt membri ai Comisiei pentru cultură din Consiliul Județean Argeș au formulat o solicitare privind anchetarea modului în care a fost organizat concursul.

Polexe a promis o comisie de anchetă, dar a lăsat-o moartă. Consilierii județeni cer investigarea cazului

Principalele suspiciuni ale consilierilor județeni sunt legate de componența comisiei de examinare, de existența unor conflicte de interese, de faptul că interpreta de muzică populară Cristina Turcu Preda a fost rugată să extragă prima bilețelul cu subiectele, precum și de inexistența postului în organigrama instituției. Urmare unei avalanșe de articole de presă pe tema acestui contestat concurs, vicepreședintele CJ Argeș responsabil peste cultura județului, Constantin Polexe, le-a promis ziariștilor că se va face o comisie de anchetă. Numai că de la momentul declarației făcute săptămâna trecută  și până acum,  executivul de la CJ  nu mișcase un deget, acreditându-se ideea că se urmărește o mușamalizare. Pentru ca ideea vicepreședintelui Polexe să nu moară în fașă, aleșii, respectiv consilierii județeni,  au decis să solicite și oficial respectiva anchetă.

Să vezi minune! Media finală a celor doi concurenți a fost egală

Interpreta Cristina Turcu Preda, pe numele adevărat, Mariana Preda a obtinut la interviu 83,33 puncte iar contracandidatul său, rapsodul Graţian Bădescu – 89,33. La proba scrisă, cântăreaţa de populară a avut un punctaj de 85,66. Graţian Bădescu a obtinut mai putin, 79,66, media finală a ambilor concurenti fiind egală, 84,49. Cu toate acestea, comisia a decis să-i departajeze în baza notei obținute la proba scrisă, unde Cristina Turcu Preda l-a depăşit pe Grațian Bădescu. De ce s-a făcut departajarea pe baza notelor la proba scrisă și nu la cea de interviu, din moment ce la ambele diferența dintre ambii concurenți, din nou coincidență, a fost de 6 puncte? Al treilea participant la concurs a fost Sergiu Onel, violonist la Doina Bascovului, care s-a retras însă  chiar în timpul probei scrise. Și în cazul acestuia s-au făcut fel de fel de speculații, inclusiv că ar fi încercat să copieze având căști în ureche, însă n-am reușit să obținem o confirmare oficială a incidentului, așa că varianta plauzibilă rămâne aceea că Onel s-a retras din concurs pe motive numai de el știute. 

Lorena Toma: „Mi se pare ciudat că ambii candidați au ieșit cu medii egale! E ciudată treaba”

Privitor la tot acest scandal, precum și la suspiciunile care planează în jurul concursului de la Doina Argeșului, am încercat să aflăm opinia de la o persoană  avizată în  domeniu. Prin urmare, ne-am orientat la cunoscutul manager cultural Lorena Toma, directoarea Centrului Cultural „Adriana Trandafir” din Bascov, cea care a făcut senzație în vara aceasta la Expoziția Mondială Milano 2015 cu taraful Doina Bascovului: „Am citit și eu în presă, mai știu unele lucruri de pe la colegii mei, dar prea multe detalii nu cunosc. Din punctul meu de vedere, o comisie ar trebui însă compusă din alți oameni decât din interiorul Consiliului Județean. În momentul în care există o suspiciune ar trebui să vină altcineva din afară, să spună dacă așa e sau nu. Am înțeles de la colegii mei că doamna Cristina Turcu Preda ar fi fost rugată să extragă prima plicul. Acesta ar fi un prim semn de întrebare. Mi se pare ciudat și faptul că ambii candidați au ieșit cu medii egale. E ciudată treaba! Domnul Mazilescu a fost mult mai exigent cu mine, când am dat concurs. E adevărat că acum nu a fost în comisie, dar, oricum, dânsul s-a dovedit mai dur atunci când am susținut eu examen pentru postul de manager. Repet, ar trebui să vină cineva de la alte centre, din alte județe să verifice. Și aș mai avea o curiozitate. Să ne arate și nouă lucrările scrise! Din câte se aude, unii dintre concurenți, nu dau nume, nu prea cunosc limba română. Să vedem și noi ce și cum au scris!”
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii