Web Analytics
scris joi, 18.01.2024

Reprezentanţii romilor îi acuză de abuz pe funcţionarii primăriilor care refuză eliberarea adeverinţelor

„Eu cred că este un abuz ca unitățile administrativ teritoriale să procedeze la o îngrădire a dreptului la identitate”, spune Marius Liță (foto), inspectorul pe probleme de romi din cadrul Instituției Prefectului Argeș

La început de an, inspectorul pe probleme de romi de la Institutia Prefectului Argeș, Marius Liță, pe pagina personală de Facebook, a ridicat o problemă adusă la cunoștință de cei pe care îi reprezintă. Este vorba despre faptul că unele dintre primăriile din județ nu le eliberează cetățenilor de etnie romă (și nu doar lor) adeverință pentru eliberarea cărții de identitate sau alte documente solicitate pentru școlarizarea copiilor ori efectuarea unor anchete sociale dacă nu și-au plătit datoriile la administrația locală.
„E legal să îi interzici dreptul unui cetățean român la identitate (chiar dacă e rău platnic, să-i refuzi adeverință pentru carte de identitate și nu numai, ancheta socială pentru burse, pentru școlarizarea copiilor etc)?! E abuz sau sau ce e? Da, are datorii față de stat/primării!! Da, dar și drumurile și accesul la utilități lasă de dorit în unele localități, comunități! Da, și totuși, pentru asta există Codul de procedură fiscală, în care se prezintă clar modalitățile de recuperare a datoriilor/creanțelor de orice fel…”, a scris acesta.

Reprezentanţii romilor îi acuză de abuz pe funcţionarii primăriilor care refuză eliberarea adeverinţelor

„…Toți cetățenii au drepturi și obligații. Eu nu încurajez asistații sociali, întrucât ei sunt cei mai vulnerabili și ușor de manipulat de către politicieni. Nu cred că a fost curs sau bursa locurilor de muncă la care să nu înscriem etnici, atât pentru formare, cât și pentru angajare! Unii etnici au fost serioși și au rămas, dacă au găsit, la fel, patroni serioși, alți etnici (neserioși), în același timp patroni neserioși, și-au băut joc de demersurile noastre. Mulți etnici pleacă în afară, și foarte bine fac, că de abia acum se vede ceva și în gospodăriile lor. Cei care se mulțumesc cu ajutor social, doar supraviețuiesc. În ceea ce privește HCL în sensul eliberării condiționate a adeverinței de rol, ne vom adresa DEPBAD. Așteptăm răspunsul, apoi vom face demersuri către IP pentru controlul de legalitate sau ne vom adresa instanței” – a anunțat Marius Liță.

„Vom trimite o adresă din partea Partidei Romilor la DEPBAD (Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), să ne răspundă oficial, pentru că oamenii evită să scrie, ei vin, se plâng, dar le e frică de cei din primării. Oamenilor le e frică să nu aibă de suferit, se tem de răzbunarea primarilor și funcționarilor, să-i reclame la Parchet pentru abuz în serviciu! Eu cred că este un abuz ca unitățile administrativ teritoriale să procedeze până la urmă la o îngrădire a dreptului la identitate. Că dacă este vorba să îți înscrii o mașină sau altceva, până la urmă eu sunt de acord că sunt și drepturi și obligații. Dar când e vorba de un buletin și îți spun că nu ai plătit impozitul până la sfârșitul anului, că nu ai plătit gunoiul, ai o amendă pe care nu o poți plăti… Voi trimite acel răspuns către primării, dar voi sesiza și Instituția Prefectului pentru legalitate”, a declarat Marius Liță pentru „Jurnalul de Argeș”.

Citește și Noul corp al SJU Piteşti, aproape gata!

Citește și Exclusiv. Documente istorice. Acum 34 de ani, Constantin Stroe primea acordul FSN să se transfere de la Timişoara la Uzina Dacia

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *