Web Analytics
scris miercuri, 13.12.2023

Primele alegeri la Universitatea Piteşti, după fuziunea cu Politehnica Bucureşti. Chirleşan anunţă că votează cu actualul rector Costoiu

Actualul rector al Politehnicii București, Mihnea Costoiu, aflat în funcție de peste zece ani, încearcă să obțină un nou mandat la conducerea instituției, în cadrul unor alegeri programate pentru acaestă săptămână și în care s-au mai înscris doi candidați – profesorul Alexandru Mihai Grumezescu și instructorul IT Mihai-Daniel Chiroiu. Aceștia sunt cei trei care și-au depus candidaturile pentru funcția de rector în cadrul procedurilor și, drept urmare, se vor înfrunta în alegerile din 14 decembrie. Este primul astfel de scrutin după ce UPB a fuzionat cu Universitatea din Pitești, rezultatul fiind Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București. Iar peste 300 de votanți ai noului rector provin din fostul UPIT, actualul Centru Universitar Pitești. Pentru acest motiv, dar și pentru că se vehiculează informații potrivit cărora Mihnea Costoiu a încercat cumpărarea voturilor acordându-le profesorilor care votează prime, în luna decembrie, am stat de vorbă cu Dumitru Chirleșan, prorector coordonator al Centrului Universitar Pitești.

Primele alegeri la Universitatea Piteşti, după fuziunea cu Politehnica Bucureşti. Chirleşan anunţă că votează cu actualul rector Costoiu

„Lăsați-mă să râd, mai întâi! Cât face un vot la bursa neagră, ca să știu și eu?!”

În premieră, organizați alegeri pentru rectorul Politehnicii București…

– Într-adevăr, organizăm alegeri pentru noua Universitate de Știință și Tehnologie, nu numai la Pitești, și nu numai la București, ci în ambele centre..

În Centrul Universitar Pitești va fi organizată joi, 14 decembrie, secție de alegeri.

– Sunt patru circumscripții electorale în interiorul Centrului Universitar Pitești. Se va vota în mai multe locuri, pe aceeași listă de candidați, acestea fiind organizate în corpurile din Târgu din Vale și pe strada Doja.

Cine va vota la Pitești?

– După cum zice legea, toată populația academică titulară, plus studenții reprezentativi, adică aleși de către studenți ca fiind reprezentativi pentru consiliile facultății și Senat.

Numai cadrele universitare titulare au dreptul la vot?

– Și cercetătorii titulari.

Deci, câți, în total?

– Circa vreo trei sute șaizeci și ceva numai cadre didactice, plus cercetători.

Circulă informații că s-ar fi încercat cumpărarea voturilor profesorilor de la Centrul Universitar Pitești…

– Lăsați-mă să râd, mai întâi! Cât face un vot la bursa neagră, ca să știu și eu?!

Citește și Rectorul Dumitru Chirleşan despre detaliile fuziunii UPIT cu Politehnica Bucureşti

„Nu au fost prime, ci o mărire temporară de salariu”

Informația ar fi că s-au dat prime în decembrie doar celor care votează… Ce ne puteți spune în legătură cu asta?

– Informația este eronată. Nu sunt prime, pentru că prin ordonanță și prin ultimele hotărâri de guvern nu ai voie să dai niciun fel de primă. Pentru toată Universitatea Națională s-a găsit soluția pentru cadrele didactice doar – din păcate legea nu permite mai mult, pentru că așa sunt legile noastre, proaste – care au primit o mărire temporară de salariu aferentă lunii noiembrie. S-a recurs la un articol din lege care permite Consiliului de Administrație să decidă temporar, pentru o perioadă definită de timp, mărirea, pe grilă, a salariului de bază, cu un anumit procent. S-a mers pe ideea că funcțiile didactice mai mici să primească mai mult și funcțiile mai mari să primească mai puțin. Ca să simtă cei care sunt cu adevărat victime, pentru că, vedeți, tânărul asistent sau lector are copii mici, chirie, rate…cei mai bătrâni, ca mine, nu mai au asemenea probleme.

Îmi puteți spune, în cifre, cât a fost creșterea salarială pe luna noiembrie?

– Între 250 și 1000 de lei.

Dumneavoastră cum veți vota?

– Nu are rost să fac un secret, nu aș putea să fac un secret din asta, din moment ce am achiesat complet la fuziune și la un plan managerial pe zece ani de zile în care visăm să devenim cea mai tare universitate din Europa, să intrăm în Top Sanghai, vă dați seama cu cine votez. Vă dați seama în cine am încredere că mă poate duce spre acest rezultat. Sunt trei candidați și eu am încredere în unul dintre ei care mă va duce la acest rezultat pentru că a dovedit în ultimii ani de zile că este în stare să gestioneze o asemenea construcție. Totuși, cât costă un vot, că asta a rămas nedumerirea mea, cât plătește Costoiu pe un vot?

Citește și Rectorul Dumitru Chirleșan a primit ordinul „Palmes Academiques” în rang de ofițer

Citește și Institutul Mărăcineni a recâştigat 44,9 ha de la Mioveni

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *