Web Analytics
scris joi, 07.12.2023

Institutul Mărăcineni a recâştigat 44,9 ha de la Mioveni

În ianuarie 2017, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a solicitat, la Judecătoria Pitești, constatarea nulității absolute a hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar prin care au fost validate amplasamentele unor terenuri în suprafață totală de 49.44 ha, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea unor persoane fizice.
Terenurile, aflate în zona fostei ferme a Penitenciarului Colibași, erau în domeniul public al statului și în administrarea Institutului și au fost predate în 2007, printr-un protocol, Comisiei Locale de Fond Funciar Mioveni. Iar aceasta le-a atribuit unui număr de aproximativ 100 de persoane fizice, cărora le-a emis și titlu de proprietate.

Institutul Mărăcineni a recâştigat 44,9 ha de la Mioveni

Intervenient în proces, în calitate de for tutelar științific al Institutului de la Mărăcineni, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” a susținut că terenul aflat în litigiu este un teren indispensabil cercetării. De asemenea, juriștii au mai arătat că numai puterea executivă, adică Guvernul, are competența de a dispune asupra intrării unui bun din domeniul public al statului în cel privat, Comisia Județeană neavând prerogative în acest sens. La rândul său, CLFF Mioveni a adus drept argument faptul că investițiile făcute de Institut pe suprafața de 49,44 ha sunt în curs de a fi amortizate prin plata anuală a sumelor de bani de către noii proprietari, persoane fizice, în urma amendamentelor încheiate pe 10 ani, și că terenurile au intrat în circuitul civil. Însă apelul CLFFF Mioveni a fost considerat nefondat de către Tribunalul Argeș în data de 28 iunie 2022, prin hotărâre definitivă.

Am solicitat și Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni și Primăriei Mioveni, respectiv CLFF Mioveni, un răspuns privind stadiul punerii în aplicare a hotărârii judecătorești definitive însă, până la ora închiderii ediției, ne-a răspuns doar ICDP care ne-a spus că s-au făcut demersuri de identificare a tuturor persoanelor, moștenitorilor sau terților dobânditori, urmând ca anul viitor să fie inițiate acțiunile pentru anularea titlurilor de proprietate respective. Cert este că în absența unor planuri cadastrale la nivelul UAT-urilor, care și la această oră întârzie nepermis de mult, în ciuda unui program cu finanțare europeană, asistăm la anomalii și ilegalități care îi afectează pe cetățeni.

Citește și Institutul Pomicol Mărăcineni a pierdut laboratoarele de cercetare

Citește și Culegi singur mere, plătești mai puțin – la Institutul Pomicol Mărăcineni

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *