Web Analytics
scris vineri, 24.05.2024

Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Prioritizarea investițiilor în profesia de asistent medical, societățile pot face pași importanți către o comunitate globală mai sănătoasă și mai prosperă”

Conferința Județeană a Ordinului Asistenților Medicali Argeș ”Zilele Asistentului Medical Argeșean”, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, eveniment anual din portofoliul permanent de activități organizate de organizația profesională pentru asistenții medicali argeșeni, s-a desfășurat sub egida temei lansată de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN), ”Asistenții noștri. Viitorul nostru. Puterea economică a îngrijirii”, cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Asistenților Medicali.

Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Prioritizarea investițiilor în profesia de asistent medical, societățile pot face pași importanți către o comunitate globală mai sănătoasă și mai prosperă”

Abordarea forului internațional al asistenților medicali, cuprinsă în Raportul ICN, are scopul de a remodela percepțiile și de a demonstra modul în care investițiile strategice în asistență medicală pot aduce beneficii economice și societale considerabile.

În deschiderea evenimentului, Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș, a mulțumit atât invitaților, cât și celor peste 300 asistenți medicali prezenți, adăugând câteva considerente referitoare la subiect:

”Fără îndoială, asistenții medicali  joacă un rol crucial cu  impact direct asupra vieții pacienților. Prin grija, empatia și expertiza lor, contribuie la schimbări pozitive în sănătate și la bunăstarea oamenilor și pot  aduce schimbări transformatoare în viețile acestora. 

Tema de anul acesta, Puterea economică a îngrijirii, recunoaște contribuțiile și  impactul pe care asistenții medicali și moașele  îl au asupra indivizilor, comunităților și viitorului îngrijirii sănătății.

Pentru asistenți, sănătatea este un drept al omului și înseamnă că toate ființele umane au dreptul la îngrijire de calitate, la prețuri accesibile, atunci când au cea mai mare nevoie. 

Prin prioritizarea investițiilor în profesia de asistent medical, societățile pot face pași importanți către o comunitate globală mai sănătoasă și mai prosperă. 

Profesia de asistent medical trebuie să fie ascultată și respectată pentru ca vocea sa să poată fi transpusă în luarea deciziilor și să influențeze implementarea politicilor de sănătate. 

Îmi exprim adânca recunoștință și mulțumesc  tuturor asistenților medicali și moașelor pentru activitatea lor zilnică, pentru devotamentul, dedicarea, profesionalismul, angajamentul lor pus în slujba sănătății argeșene.

Totodată îndrept mulțumirile către toți factorii de decizie ai administrației centrale și locale, parteneri și colaboratori ai organizației noastre profesionale care ne-au susținut și ne-au fost alături în proiectele și acțiunile noastre, arătând astfel respectul și prețuirea pentru profesia noastră.

Mulțumesc din inimă tuturor inimilor care zilnic bat în ritmul sănătății argeșenilor. Când ești asistent medical, știi că în fiecare zi vei atinge o viață sau că o viață o va atinge pe a ta. Fii mândru că ești asistent medical, de ceea ce faci și de valorile în care crezi! Asistenții medicali, oriunde s-ar afla,  sunt unici. Și împreună suntem inima sănătății, care nu va înceta niciodată să bată.

Dumnezeu să binecuvânteze toți asistenții medicali!”

Participanții au urmărit transpunerea într-un material video a mesajului lansat de ICN în Raportul Zilei Internaționale a Asistenților Medicali 2024, care surprinde elementele esențiale ale temei din acest an, ”Puterea economică a îngrijirii”, cât și mesajul președintelui OAMGMAMR, Mircea Timofte și al președintelui ICN, dr. Pamela Cipriano.

În sesiunea plenară, invitații prezenți, au transmis mesaje de felicitare și apreciere atât pentru asistenții medicali cât și organizația profesională care îi reprezintă privind reglementarea profesiei.

Cristian GENTEA, Primarul Municipiului Pitești, pe lângă felicitările adresate, a trecut în revistă câteva din investițiile care urmează să fie realizate în perioada următoare, printre care se află Spitalul Municipal Pitești, pentru care a fost întocmit studiul de fezabilitate, 2 noi dispensare, în Negru Vodă și Războieni, cât și 80 de apartamente destinate specialiștilor din diferite domenii, inclusiv cadrelor medicale.

Dr. Cristina STOCHECI, Senator Parlamentul României, în calitate de medic, a reafirmat aprecierea și respectul pentru colegii din echipele medicale: asistenții medicali. În calitate de parlamentar, i-a asigurat pe cei prezenți că va rămâne același promotor al adoptării actelor normative prin care asistenții medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății să își poată exercita pe deplin competențele în cadrul echipei de îngrijire a sănătății, subliniind că valorificarea rolurilor asistentului medical pentru utilizarea întregii sfere de aplicare a practicii și pentru a introduce rolurile de practica avansată în asistența medicală creează un sistem de sănătate mai eficient, mai echitabil, care răspunde mai bine nevoilor populației, în timp ce se reduce dependența de îngrijirea spitalicească.

Dr. Adina ENESCU, Director medical, Spitalul de Pediatrie Pitești, în mesajul transmis, a trecut în revistă beneficiile generate de investițiile realizate de Consiliul Județean Argeș în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești. Acestea produc efecte pozitive, reflectate în activitatea asistenților medicali, determinând creșterea calității îngrijirilor furnizate și obținerea celor mai bune rezultate pentru pacienți. 

Ec. Adrian Codruț Schneider, Manager, Spitalul Orășenesc Mioveni, pe lângă reiterarea impactului produs în comunitate de funcționarea noului spital de la Mioveni, a subliniat necesitatea imperativă a extinderii educației a dezvoltării profesionale continue, pentru a răspunde nevoilor de sănătate în creștere.

Inspector șef colonel Marius-Cezar TOMA, Inspectoratul de Jandarmi Județean Basarab IArgeș, a exprimat respectul purtat asistenților medicali, apreciind rolul indispensabil al acestora în viața și sănătatea pacienților.

Prof. Bianca OPROIU, Director Liceul Teoretic Ion Cantacuzino Pitești, cunoscând procesul de formare educațională al asistenților medicali, pe lângă felicitările transmise, a remarcat aportul pe care aceștia îl au în sistemul medical și în menținerea unei societăți sănătoase, apreciind atât aptitudinile vocaționale, cât și abilitățile dobândite prin cunoștințele teoretice și practice.

În cadrul celui de-al doilea panel, sesiunea științifică, moderată de Estera Stămoiu, au fost abordate mai multe aspecte esențiale privind relația intrinsecă dintre investițiile în profesia de asistent medical-asistenții medicali, impactul asupra furnizării serviciilor de sănătate și  bunăstarea generală a comunității.

Au participat la dezbateri, în calitate de speakeri:

– Dr. Adina ENESCU, Director medical, Spitalul de Pediatrie Pitești – Indicatori de eficiență și eficacitate Spital de Pediatrie Pitești; rezultate ale investițiilor pentru modernizarea și dotarea spitalului

– Ec. Adrian Codruț Schneider, Manager, Spitalul Orășenesc Mioveni – Creșterea accesului populației la servicii de sănătate

– Conf. Univ. dr. George-Mihail MAN, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București-CENTRUL UNIVERSITAR PITEȘTI – Investițiile în educație și beneficiile asupra sistemelor de sănătate

– Ioana-Nella HOMEGHIU, vicepreședinte OAMGMAMR Argeș – Investiția OAMGMAMR Argeș în educația profesională continuă a asistenților medicali

În următoarea secțiune a evenimentului a avut locfestivitatea de premiere, în cadrul căreia au fost înmânate diplome, plachete și trofee, în semn de recunoaștere a întregii activități profesionale pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire a sănătății populației, aprecierea contribuției remarcabile la realizarea unui viitor durabil al asistenței medicale în comunitate.

Debutul festivității a fost destinat înmânării trofeului ”Împreună pentru sănătate”, ca simbol al acordului de parteneriat încheiat între Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Basarab I” Argeș, Liceul Teoretic Ion Cantacuzino Pitești și OAMGMAMR Argeș, pentru derularea proiectului educațional de pregătire în domeniul acordării primului ajutor, HELP ME. 

Principalul obiectiv al acestui proiect a fost și este acela de a forma deprinderi pentru aplicarea de tehnici și manevre de prim ajutor fără echipamente speciale, în situațiile în care jandarmii ajung primii și intervin la diferite evenimente în urma cărora au rezultat vătămări corporale, astfel încât să poată ajuta victimele până la sosirea personalului specializat, acordarea primului ajutor în situații de urgență putând  face diferența dintre viață şi moarte.

Trofeele au fost înmânate de Estera Stămoiu,Inspectorului șef, colonel Marius-Cezar TOMA și prof. Bianca OPROIU.

Au participat, ca voluntari în cadrul proiectului, cadre medicale ale învățământului postliceal sanitar al Liceului Teoretic ,,Ion Cantacuzino” Pitești și asistenții medicali generaliști, formatori acreditați ai OAMGMAMR Argeș, cu expertiză  în domeniul cursului, care au reușit  să formeze peste 100 de jandarmi participanți, dezvoltând totodată  principiul voluntariatului în comunitate, Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș fiind  beneficiarul direct al acestui parteneriat, iar comunitatea locală beneficiarul indirect.

Până în prezent, s-au alăturat ca voluntari în proiect: Marinela Gheorghe, Carmen Zamfir, Mihaela Stănescu, Bîzu Corina, cadre medicale din învățământul postliceal sanitar și Zigoneanu Corina, Bogdan Crăciun, Homeghiu Ioana, Țânțu Monica, asistenți medicali, membri ai OAMGMAMR Argeș.

Aceșția, în semn de gratitudine, au primit din partea I.J.J. Argeș, Diplome de recunoștință pentru implicarea ca voluntar, exprimată în egală măsură și de ceilalți doi parteneri.

Gala de premiere a continuat cu acordarea de distincții asistenților medicali argeșeni, nominalizările având la bază unul dintre criteriile relevante: contribuția adusă în dezvoltarea și modernizarea serviciilor de îngrijire, precum și prezența constantă ca autori la evenimentele educațional-științifice, activitate consecventă în cadrul organizației profesionale, etc.

Titlurile acordate au fost atribuite asistenților medicali, pe domenii descrise de criteriile de nominalizare:

→ EXCELENȚA ÎN PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL:

• Antreprenoriat în îngrijiri medicale-Elena IORDACHE, Clinica ELENA-MED, Curtea de Argeș și Monica-Ioana STOLERIU, cabinet de practică independentă asistent medical generalist, Pitești;

• Management de succes în îngrijirile medicale: Andreea-Irina GEORGESCU-Dir. Îngrijiri SJU PITEȘTI;

• Implementarea tehnologiilor digitale în procesul de comunicare cu OAMGMAMR Argeș: Adriana ANCA-Dir. Îngrijiri Spitalul Municipal Câmpulung.

→ AMBASADOR AL EXCELENȚEI ÎN PROFESIA DE ASISTENT MEDICAL:

• Reprezentarea transfrontalieră a profesiei de asistent medical: Anca NEGUȘ-Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Ion Jianu” Pitești, Daniela CICU-asistent șef Spitalul Municipal Câmpulung, Ionela-Tamara BIBAN-Clinical Lead unitate sanitară Marea Britanie.

→ ASISTENT MEDICAL DE SUCCES:

• Dezvoltare profesională și educațională: Constantin RADU-asistent șef Spitalul Orășenesc Mioveni;

• Profesionalism și altruism dedicate salvării vieții semenilor: Dumitru-Bogdan CRĂCIUN Serviciul de Ambulanță Județean Argeș;

• O viață pentru profesie: Emilia TRANDAFIR, pensionară;

• Promovare educație, mentorat, activitate constantă în cadrul OAMGMAMR Argeș: Răzvan-Ionuț DOBRE-farmacie Câmpulung;

• Mentorat, activitate constantă în cadrul OAMGMAMR Argeș: Loredana TIȚA-asistent șef Spitalul de Boli Cronice Călinești.

Un moment special a fost înmânarea diplomelor de merit  Cameliei-Andreea DOGARU, studentă Programul de studii de licență Asistenţă medicală generală (AMG) și Laurei-Mihaela BĂRBULESCU-LĂPĂDATU, elevă a Școlii Postliceale Sanitare ”Ion Cantacuzino” Pitești, care, prin pregătirea academică fructifică vocația personală consacrată sănătății și binelui semenilor, promovează valorile profesiei de asistent medical, devenind ceea ce definește ”Asistenții noștri. Viitorul nostru.”

La finalul evenimentului, Estera Stămoiu a mulțumit invitaților și asistenților medicali prezenți în sală, asigurând-i de colaborare constantă și predictibilă a organizației profesionale, transparență instituțională și implicare activă în proiecte și programe educaționale pentru sănătate adresate asistenților medicali și populației argeșene.

Misiunea noastră, a asistenților medicali, nu e să arătăm că suntem oameni perfecți, ci aceea de a arăta că suntem  acei oameni obișnuiți, care  în pofida dificultăților, cu putere, înțelepciune, empatie și profesionalism ne ridicăm în fiecare zi deasupra tuturor provocărilor, rămânând fideli angajamentului și jurământului profesional asumat, acela de a servi dreptul la sănătate al semenilor.

Cu permanentă considerație, mulțumesc echipei de conducere a filialei, colaboratorilor care au contribuit la realizarea materialelor expuse, colectivului compartimentului administrativ și tuturor participanților pentru succesul acestui eveniment!”, a concluzionat Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită