Web Analytics
scris duminică, 26.05.2024

Filmul american „Anora” a câștigat Palme d’Or la Cannes. Lista câștigătorilor

„Anora”, o dramă amuzantă și emoționantă despre o tânără dansatoare exotică care se implică în relația cu fiul unui oligarh rus, a câștigat sâmbătă cel mai important premiu al Festivalului de Film de la Cannes, Palme d’Or. Filmul regizorului american Sean Baker a învins alte 21 de filme din competiție, inclusiv filme ale unor regizori consacrați precum Francis Ford Coppola și David Cronenberg, scrie Reuters.

Filmul american „Anora” a câștigat Palme d’Or la Cannes. Lista câștigătorilor

„Anora” continuă o serie de filme ale lui Baker axate pe lucrătorii sexuali, printre care se numără „Red Rocket”, intrat la Cannes în 2021, și „The Florida Project”, din 2017, cu Willem Dafoe în rolul principal. Această victorie este dedicată „tuturor lucrătorilor sexuali din trecut, prezent și viitor”, a spus el în momentul în care a acceptat premiul, mulțumindu-i totodată starului filmului, Mikey Madison, precum și soției și producătorului său.

Lista câștigătorilor Festivalului de film de la Cannes 2024

Marele Premiu, al doilea cel mai mare premiu după Palme d’Or, a fost acordat filmului „All We Imagine As Light”, primul film indian din competiție din ultimii 30 de ani, despre două femei care împart un apartament și provocările cu care se confruntă într-o societate dominată de bărbați.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, care s-a aflat la Cannes la doar două săptămâni după ce a anunțat că a plecat în exil, a primit un premiu special pentru „The Seed of the Sacred Fig”, despre un funcționar al unui tribunal iranian care devine din ce în ce mai autoritar și paranoic pe măsură ce protestele încep să se intensifice în 2022.

Citește și: „Generația de Aur” – Legendele Lumii 3-2. Spectacol total pe Arena Națională

„Emilia Perez”, un musical despre un șef de cartel mexican care trece de la bărbat la femeie, a fost dublu premiat. Regizorul filmului, Jacques Audiard, a primit premiul juriului pe scenă, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță a fost împărțit între vedetele sale feminine, Zoe Saldana, Selena Gomez, Karla Sofia Gascon și Adriana Paz.

Jesse Plemons a fost desemnat cel mai bun actor pentru că a interpretat trei roluri diferite – un polițist în dificultate, un membru al unei secte și un bărbat ale cărui acțiuni sunt controlate de șeful său – în tripticul absurd „Kinds of Kindness”, al regizorului Yorgos Lanthimos.

Cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „The Substance”, un body horror despre pericolele tinereții și frumuseții, condus de Demi Moore, despre care regizoarea Coralie Fargeat a declarat că speră să contribuie la schimbarea standardelor stabilite pentru femei. Miguel Gomez a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Grand Tour”, o călătorie eclectică prin Asia a unui funcționar public britanic și a logodnicei sale care îl urmărește.

Citește și: Cannes 2024. Filmul românesc ”Trei kilometri până la capătul lumii” a câştigat premiul Queer Palm

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită