Web Analytics
scris duminică, 26.05.2024

Medic toxicolog: Apar tot mai mulți copii drogaţi cu substanţe psihoactive după ce iau medicamente prescrise celor cu probleme psihiatrice sau obţinute de pe piaţa neagră

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, afirmă că, în ultima vreme, medicii de la această unitate sanitară se confruntă cu mai multe cazuri ale unor copii intoxicaţi voluntar cu substanţe psihoactive după ce consumă medicamente prescrise celor cu afecţiuni psihiatrice sau cumpărate de la diverse persoane, transmite News.ro.

Medic toxicolog: Apar tot mai mulți copii drogaţi cu substanţe psihoactive după ce iau medicamente prescrise celor cu probleme psihiatrice sau obţinute de pe piaţa neagră

”Secţia noastră este cea mai veche şi prima care a fost înfiinţată cu acest profil, funcţionează în cadrul Centrului Naţional Antitoxic Pediatric. Există şi alte secţii de toxicologie pediatrică în ţară, care sunt în dezvoltare. Primim pacienţi atât din Bucureşti, cât şi din judeţele limitrofe, din partea de sud şi sud-est a ţării, dar şi din alte colţuri ale ţării, în momentul în care sunt cazuri mai severe. În ceea ce priveşte substanţele de abuz pe care le-am observat în ultimul timp la pacienţii cu asemenea intoxicaţii, am remarcat predominanţa cazurilor cu benzodiazepine, cu medicamente din categoria alprazolam, respectiv anxiar, lorazepam. Pe de-o parte acestea sunt medicamente pe care ei şi le procură din medicaţia proprie, unii dintre ei, care au probleme psihiatrice, sau, lucru care este mult mai grav, sunt pastile pe care le procură de la anumite persoane cu care vin în legătură, de la colegi, de la prieteni, şi pe care le consumă”, a explicatdr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Citește și: România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială

Medicul a precizat că aceste medicamente se eliberează cu prescripţie specială, nu cu o reţetă simplă, ci este o reţetă specială, în trei exemplare, pe care poate să o elibereze numai medicul neurolog, psihiatru sau medicul de familie pe baza unei scrisori medicale de la specialist. ”Fenomenul este destul de simplu, ca să spun aşa, aceste medicamente sunt medicamente psihoactive, fac parte din categoria medicamentelor psihoactive. Ele în tratament se prescriu în nişte doze terapeutice corespunzătoare, pentru a ameliora anumite simptome în cazul bolilor psihice. Aceste medicamente în doze mai mari, în supradoze sau în combinaţie cu alcool sau cu alte substanţe cum ar fi marijuana, sau amfetamine dau nişte simptome pentru care aceşti pacienţi consumă aceste medicamente”, a explicat dr. Niţescu.

Medicamente asemănătoare cu cele care sunt prescrise pe reţetă, fabricate de laboratoare ilegale, ajung pe diverse filiere la tinerii care apoi le consumă combinate cu alcool sau alte substanţe periculoase. De multe ori aceste pastile contrafăcute sunt contaminate şi cu alte substanţe precum amfetaminele sau fentanylul.

Citește și: Cutremur la AJVPS Argeş! Directorul executiv Sergiu Chiriţă şi-a dat demisia!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită