Primarul PDL din Poiana Lacului îşi îndatorează comuna pe 15 ani, ca să-şi “asfalteze” un nou mandat

de | 14.07.2011 13:51 | Dezvăluiri

# Frăţia banului între edilul Ion Dumitrache şi controversatul afacerist Cătălin Bulf. Deşi şi-a “amorţit” recent concurenţa, spunând în presă că este suferind, deci este foarte posibil să nu mai candideze la anul pentru un nou mandat, primarul portocaliu din Poiana Lacului, Ion Dumitrache, îşi netezeşte în realitate de zor drumul spre un nou succes în alegeri. Şi nu numai că-l netezeşte, ba vrea ca până la data alegerilor acesta să fie asfaltat ca-n palmă, astfel încât localnicii să dea buzna cu ştampila pe buletinele de vot, în dreptul numelui său. Terenul a început să fie pregătit încă de la sfârşitul anului trecut, când Primăria Poiana Lacului a organizat o licitaţie uriaşă ca valoare, având ca miză tocmai asfaltarea drumurilor comunale. Contractul îi poate face pe alţi primari să crape de invidie, câtă vreme el se ridică la nu mai puţin de 81 miliarde lei vechi, sumă fabuloasă pe vremuri de criză pentru o localitate rurală, fie ea şi condusă de un primar al puterii. După cum veţi vedea însă, la baza afacerii se află o serie întreagă de ciudăţenii, care o trimit într-o zonă crepusculară.

O licitaţie cu… strigături

Prima repriză a coincis şi cu prima surpriză, care a apărut imediat după licitaţie, când s-a constatat că marele câştigător al afacerii de zeci de miliarde din Poiana Lacului este controversatul om de afaceri Cătălin Bulf, prin firma Petroconstruct, implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri, nu numai de nivel naţional, ci şi internaţional. Şi nu puţini au fost aceia care au început să bombăne că succesul lui Bulf la licitaţia de drumuri din comuna lui Dumitrache ar fi urmarea tot mai deselor sale vizite făcute la sediul PDL în ultima vreme, mai ales de la instalarea la şefia partidului a senatorului Mircea Andrei. Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă, dar asta nu l-a împiedicat pe afacerist să bată palma cu Primăria Poiana Lacului pentru cele 81 miliarde, la care se adaugă şi TVA, având angajamentul să asfalteze drumurile prevăzute în contract, de preferinţă chiar până la data alegerilor locale, când primarul Dumitrache va avea astfel ocazia să le prezinte alegătorilor, care să se minuneze şi să-l voteze apoi cu entuziasm pentru un nou mandat. Toate bune şi frumoase, până când s-a constatat că primarul n-avea de fapt nicio leţcaie în cont din cele 81 miliarde puse la bătaie pentru drumuri. Abia astăzi, Ion Dumitrache dă din colţ în colţ să facă rost de finanţarea aferentă, demers problematic, oricând pasibil de insucces, ba mai mult, făcut cu riscul îndatorării localităţii pe care o conduce pe 15 ani de-acum încolo.

Credit de 70 de miliarde pentru “puşculiţa” lui Bulf

Foarte ciudată deci graba primarului Dumitrache de a organiza întâi licitaţia pentru drumuri de circa 2 milioane de euro, pentru ca abia apoi să caute cu disperare banii care s-o susţină. Că exact aşa stau lucrurile o dovedeşte noua iniţiativă a Primăriei Poiana Lacului de a încerca să contracteze, printr-o nouă licitaţie, un credit bancar de 70 de miliarde lei vechi, care urmează să fie rambursat în 15 ani de la obţinere. Procedura se află în plină derulare, iar pe data de 16 august este termenul până la care băncile vor putea veni cu oferte, şi asta în cazul că o vor face. Pentru că mai sunt câteva hopuri de trecut. În primul rând, nu se ştie încă dacă va fi obţinut avizul obligatoriu de la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale. Dacă se va da chix, toată afacerea pică şi adio credit. De asemenea, va fi foarte interesant de văzut cu ce va gaja Primăria Poiana Lacului un împrumut atât de mare, câtă vreme şi aici sunt restricţii mari, care ridică piedici la fel de mari, mai ales într-o perioadă în care băncile nu mai dau buzna peste clienţi cu sacii de bani, ca în vremurile bune. Nici pe afaceristul Cătălin Bulf dacă l-ar gaja primarul Dumitrache, foarte greu să se obţină zecile de miliarde de la bănci. În aceste condiţii, toată afacerea începe să nu miroase a bine.

Cătălin Bulf a fost implicat în scandaluri celebre

Dar apropo de patronul Cătălin Bulf, n-ar strica să-i rememorăm câteva din isprăvile din trecut. Intrat de ceva vreme într-un con de umbră, el a avut o perioadă de glorie acum câţiva ani, când numele său a făcut mare carieră în presa centrală. Evoluând în „inflamabila” lume a petroliştilor, numele său a apărut pe lista celor care, în plin embargou impus Irak-ului, au făcut afaceri cu regimul fostului dictator Saddam Hussein. Presa din acea vreme a menţionat faptul că Bulf, prin firma „Bulf Drilling&Oil Servicii” (între timp intrată în faliment), ar fi trimis în Irak în anul 2002, printr-un intermediar sirian, mai multe utilaje petroliere cu care urma să execute lucrări. Iar faptul a fost pus pe seama relaţiilor apropiate pe care afaceristul piteştean le avea cu ministrul PSD de atunci al Industriilor, Dan Ioan Popescu, deşi sunt voci care spun că Bulf, beneficiind de sprijin la nivel înalt, şi-a consolidat relaţii de amiciţie şi în alte zone externe atractive în lumea petrolului, cum ar fi Federaţia Rusă. Tot Cătălin Bulf a mai inflamat spiritele în presa centrală, învinovăţit acum câţiva ani că ar fi pus umărul la devalizarea Foraj Sonde Bucureşti SA şi în falimentarea companiei Foraj Sonde Moreni. Se vede treaba că omul de afaceri a făcut faţă cu succes anchetelor derulate la acea vreme şi iată-l acum apt să asfalteze drumuri de zeci de miliarde la Poiana Lacului. Proaspăt vopsit în portocaliu, aşa cum este astăzi la modă. (Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii