Web Analytics

Prejudiciul de 6,5 miliarde lei vechi pentru Apă Canal, prin branşările ilegale

de | 4.04.2019 13:03 | Economie

Aproape 60 de cetățeni (unii chiar de vază) din orașul Ștefănești apar pe un centralizator pe 2018, făcut de SC Apă Canal 2000, ca fiind racordați la rețeaua de canalizare fără a avea contract cu operatorul. Am luat legătura cu directorul Mihail Marinescu, acesta precizând că societatea pe care o conduce se află într-un proces de recuperare a unui prejudiciu total de 6,5 miliarde lei vechi, adus SC Apă Canal 2000 prin branșamentele ilegale. Acesta a mai menționat că o parte dintre persoanele depistate ca fiind în neregulă anul trecut s-au pus deja în legalitate. Una dintre acestea este fostul comandant al IPJ Argeș, comisar-șef Bogdan Berechet. Alte persoane prinse pe picior greșit anul sunt din rândul funcționarilor Primăriei Ștefănești sau rude ale acestora, dar și oameni de afaceri cunoscuți. Unul dintre aceștia este Iancu Țârcomnicu, patronul hotelului Iaki din Pitești, aflat în litigiu cu SC Apă Canal, după cum ne-a confirmat chiar directorul Mihai Marinescu.

„Unii dintre ei își recunosc greșeala”

Iată ce ne-a declarat directorul Mihail Marinescu: „Acțiunea continuă, fiind realizată de către departamentul de control din cadrul societății. Lunar se face un program de verificare, care se urmărește și se duce la bun sfârșit, după care centralizăm; oamenilor care sunt identificați li se calculează prejudiciul, conform Regulamentului, la paușal, în baza unui normativ aprobat de ADIA. Cei mai mulți dintre ei aleg să își plătească acest prejudiciu, care diferă în funcție de gradul de confort al fiecăruia, numărul de persoane. Suma diferă de la persoană la persoană sau de la persoană fizică la persoană juridică. Poate ajunge de la 90 de lei și la 150 sau 200 de mii. Pe 2018 avem aproape 6,5 miliarde lei vechi, deci 650.000 lei noi, dintre care peste 75% încasați. Undeva între 10-12% avem încheiate angajamente de plată și 10-12% sunt facturi contestate, care urmează calea litigioasă de recuperare prin intermediul instanței. Unii dintre ei își recunosc greșeala și vin și plătesc, alții se supără, fac scandal. Noi urmăm procedura legală. Îi notificăm, pentru că așa spune procedura legală, le dăm termen să vină să își plătească… Unii primesc aceste scrisori, alții refuză. Dacă nu avem confirmare, trebuie să mergem cu un executor judecătoresc, e o procedură întreagă, dar o urmăm și o respectăm conform legii”.

„Domnul Berechet a intrat în legalitate”

Iată ce ne-a mai declarat directorul Apă Canal 2000: ”Au fost trimise către toare autoritățile publice locale centralizări, pentru că ne-am angajat ca la sfârșitul fiecărui an, la sfârșitul fiecărui trimestru, mai nou, să facem centralizarea și să o trimitem către UAT-uri care au dreptul de a sancționa acești utilizatori clandestini, pe care îi pot amenda. Acolo unde am identificat utilizatori clandestini, am trimis către unitățile administrativ-teritoriale care fac parte din ADIA cazurile respective. Ca să vă răspund la întrebările punctuale: Cazul Țârcomnicu este în litigiu, este o locație care nu a fost racordată la canalizare. Este un litigiu mai vechi cu domnul Țârcomnicu, o situație din 2016. Este deocamdată în instanță, nu s-a finalizat. Fiecare utilizator se racordează când consideră dumnealui. Nu pot comenta. Domnul Berechet și-a reglementat situația. A intrat în legalitate. Și-a plătit debitul anterior… Pe aceste liste sunt și utilizatori care de-a lungul timpului nu au avut relații contractuale cu Apă Canal, dar societatea avea societăți prin care lucra în 2012-2013, precum Europartener, Europartener Construct, Europartener Instal… Sunt mulți dintre ei ale căror dosare nu au fost închise de societățile respective, oamenii poate au fost de bună-credință, și-au făcut lucrarea cu acele societăți, numai că relația contractuală nu a fost închisă. Este și cazul domnului Berechet. Firmele acestea au intrat în faliment și dosarele care au fost gestionate de acestea nu au fost închise la vremea respectivă, omul plătea apă epurată ca și cum cineva le vidanja. Dar suntem în 2018; cine este racordat trebuie să plătească! De aia am și făcut acest corp de control, pentru a-i depista pe toți. Nu îi cunosc pe toți, dar, indiferent cine a fost, noi nu ne-am dat la o parte de la aplicarea prevederile regulamentului, indiferent despre cine a fost vorba. Au fost identificați în teren, li s-a făcut proces-verbal la fața locului prin care s-a constatat că sunt racordați la canalizare, li s-a calculat prejudiciul și cei mai mulți aleg să intre în legalitate”.
N. red. Am încercat să luăm legătura cu comisarul-șef Bogdan Berechet în legătură cu acest subiect, însă acesta a preferat să nu comenteze. În ceea ce îl privește pe omul de afaceri Iancu Țârcomnicu, acesta ne-a închis telefonul când l-am întrebat despre litigiul cu SC Apă Canal 2000.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Sa intelegem ca domnul general Berechet fura apa ?