Web Analytics
scris joi, 22.01.2015

Potrivit unui raport întocmit de lichidatorul Gheorghe Banu, John Perez nu este deloc străin de falimentul lui ARO

# Raportul privind apariţia stării de insolvenţă a uzinei muscelene indică firma Cross Lander drept factor decisiv în dezastrul de la ARO # AVAS și celelalte instituții ale statului nu l-au împiedicat absolut deloc pe John Perez să înstrăineze activele valide ale ARO, cum e Fabrica de Scule și Matrițe, vândută omului de afaceri muscelean Gheorghe Bulugea

Potrivit unui raport întocmit de lichidatorul Gheorghe Banu, John Perez nu este deloc străin de falimentul lui ARO

Ediţiile anterioare ale ziarului nostru au adus elemente noi în cazul falimentului ARO Câmpulung, fostul patron al uzinei, John Perez, invocând situaţii şi persoane cauzatoare de efecte distructive pentru societatea comercială musceleană. Având un istoric complex în privinţa relaţiilor cu constructorii de automobile, Perez a făcut mereu slalom printre responsabilităţi, evitând fără probleme acuzaţiile aduse de dealeri auto din Statele Unite ale Americii, spre exemplu. Aşa a procedat şi în legătură cu situaţia de la ARO, spălarea sa pe mâini fiind favorizată şi de lipsa de atitudine sau reacţia ineficientă a instituţiilor statului român. Dincolo de opiniile partinice, revenim asupra subiectului cu prezentarea unor concluzii referitoare la falimentul lui ARO, concluzii aparţinând unui subiect neutru, firma care s-a ocupat de lichidarea uzinei din Câmpulung.  În timpul instrumentării de către instanţă a procedurii insolvenţei în cazul SC ARO SA Câmpulung, după deschiderea acestui proces în ianuarie 2005, administratorul judiciar desemnat în cauză, Lichidări Info Consult SRL, reprezentată prin Gheorghe Banu, a întocmit un Raport privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă. Actul conţine un istoric economico-financiar al uzinei, în perioada 1990-2004, adică până la depunerea primelor cereri de faliment şi evidenţiază şi cauzele care au condus ARO la încetarea de plăţi. Printre factorii determinanţi în ajungerea la dezastru este inclusă şi contribuţia Cross Lander USA, firmă care a devenit acţionar majoritar la ARO în septembrie 2003. Redăm în continuare extrase din raportul lichidatorului, cu precizarea că subtitlurile ne aparţin.

Fie Cross Lander nu şi-a îndeplinit obligaţiile, fie contractul de privatizare a fost defectuos

“La data de 26.09.2003 se încheie Contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 45 între AVAS, în calitate de vânzător, şi CROSS LANDER USA INC., în calitate de cumpărator, al unui număr de 7.256.816 acţiuni în valoare totală de 181.420.400.000 lei reprezentând 68,70250% din capitalul social al SC ARO SA Câmpulung. Deşi administratorul judiciar a făcut demersurile necesare pentru a intra în posesia Contractului de vânzare-cumpărare acţiuni menţionat, precum şi a stadiului de îndeplinire a clauzelor acelui contract, atât la AVAS, cât şi la SC ARO SA Câmpulung, acest lucru nu a fost posibil. (…) Totuşi, obligaţiile statului român pentru perfectarea Contractului de vânzare-cumpărare acţiuni pot fi detectate în Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/24.10.2003 emisă de Guvernul Romaniei privind privatizarea SC ARO SA Câmpulung. Facem observaţia că această Ordonanţă de Urgenţă a fost emisă dupa data Contractului de vânzare-cumpărare acţiuni menţionat. După cum se observă din analiza Ordonanţei de Urgenţă, SC ARO SA Câmpulung a beneficiat de scutiri de la plata obligaţiilor bugetare restante, stingerea prin conversia în acţiuni a obligaţiilor societăţii către SC ELECTRICA SA şi către DISTRIGAZ SUD SA, precum şi alte înlesniri la plată. SC ARO SA a evidenţiat în contabilitatea proprie toate înlesnirile oferite de Guvernul României prin Ordonanţa de Urgenţă amintită.
Nu cunoaştem natura şi întinderea obligaţiilor asumate de cumpărătorul CROSS LANDER USA INC. prin Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nr. 45/26.09.2003, aspect esenţial pentru analiza privind cauzele şi împrejurările care au dus la încetarea de plăţi a debitoarei SC ARO SA Câmpulung după privatizare. Ne exprimăm convingerea că AVAS a încheiat Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni menţionat tocmai în scopul preîntâmpinării încetării de plăţi din partea societăţii şi că, printre alte cauze privind insolvenţa, trebuie menţionată şi neîndeplinirea de către cumpărătorul CROSS LANDER USA INC. a tuturor clauzelor contractuale. Dacă CROSS LANDER USA INC. şi-a îndeplinit clauzele contractuale (aspect pe care, repetăm, administratorul judiciar nu îl cunoaşte din motivele arătate), dar incapacitatea de plată a debitoarei nu a putut fi evitată, atunci Contractul de vânzare-cumpărare acţiuni nr. 45/206.09.2003 a fost defectuos întocmit. Nu este locul şi nici rolul prezentei analize de a pune la îndoială buna credinţă atât a AVAS, ca instituţie a statului român, cât şi a cumpărătorului CROSS LANDER USA INC., dar nu se poate să nu ne întrebăm asupra responsabilităţilor privind eşecul Contractului de vânzare-cumpărare acţiuni menţionat, pentru că de eşec este vorba atâta timp cât nu a fost evitată insolvenţa debitoarei SC ARO SA Câmpulung”.

Cross Lander nu a avut o prestaţie eficientă în calitate de acţionar majoritar

Concluziile ”Lichidări Info Consult” faţă de situaţia lui ARO fac referire atât la AVAS, cât şi la firma lui John Perez, Cross Lander. Lichidatorul menţionează faptul că societatea care a cumpărat uzina a intrat efectiv în atribuţiile de acţionar majoritar în data de 9 februarie 2004. “Aşa fiind, rezultă în mod clar faptul că, începând cu data de 09.02.2004, toată responsabilitatea funcţionării la parametrii competitivi a SC ARO SA Câmpulung, inclusiv în ceea ce priveşte solvenţa sau insolvenţa societăţii, cade în sarcina noului acţionar majoritar CROSS LANDER USA INC., respectiv a administratorilor numiţi de către acesta. În mod cert, din acest punct de vedere, prestaţia noului acţionar majoritar nu s-a ridicat la acel nivel încât să se evite ajungerea societăţii în incapacitate de plată. Mai mult, datorită nevoii acute de lichidităţi băneşti pentru efectuarea anumitor plăţi presante (salarii, furnizori de bază restanţi, energie electrică, gaze naturale, etc.), au fost vândute active din patrimoniul SC ARO SA”., se specifică în raport.
“Punerea cu întârziere în aplicare a clauzelor Contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. 45/26.09.2003 încheiat între AVAS Bucureşti şi firma americană CROSS LANDER USA INC. a produs efecte privind ajungerea debitoarei în încetare de plăţi. Întârzierea noului acţionar majoritar CROSS LANDER USA INC. În ce priveşte preîntâmpinarea insolvenţei SC ARO SA Câmpulung a constituit factorul decisiv pentru ajungerea debitoarei în situaţia de fapt. (…) Înstrăinarile de bunuri patrimoniale efectuate de noul acţionar majoritar CROSS LANDER USA INC. (n.red. – printre altele vânzarea Fabricii de Scule şi Matriţe către omul de afaceri muscelean Gheorghe Bulugea) pot fi suspectate că prezintă caracterul invocat de lege şi vor constitui obiectul unei analize aprofundate în perioada imediat următoare. În cazul confirmării caracterului fraudulos al unora din aceste înstrăinări, administratorul judiciar va informa creditorii, comitetul creditorilor şi judecătorul sindic şi va promova acţiunile în anulare prevăzute de lege”.
Nu a fost cazul, fiindcă toate înstrăinările de active efectuate în timpul stăpânirii lui ARO de către John Perez au rămas valide. Iar aici chiar sunt multe semne de întrebare în legătură cu care organele abilitate ale statului chiar ar trebui să se sesizeze.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii