Web Analytics
scris duminică, 19.05.2024

Noaptea Europeană a Muzeelor, la ediție aniversară. Sute de angajați au ieșit în stradă în seara evenimentului

Orașele României se vor transforma într-o adevărată scenă culturală odată cu evenimentul ‘Noaptea Europeană a Muzeelor’. Este o ediție universară, a 20-a, însă anul acesta nu toate muzeele vor participa din cauza protestelor angajaților nemulțumiți de salarii. Potrivit organizatorilor, vor putea fi vizitate 253 de obiective culturale din România și din Republica Moldova, dar importante muzee, între care Muzeul Național de Istorie a României sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa din Capitală ar urma să fie închise.

Noaptea Europeană a Muzeelor, la ediție aniversară. Sute de angajați au ieșit în stradă în seara evenimentului

Expoziții, tururi interactive, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale și concerte, toate sunt incluse în ediția cu numărul 20 a evenimentului Noaptea Muzeelor. Printre numeroasele proiecte inedite se numără „Istoria pe propria piele”, o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, al Muzeului Municipiului Dej, tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold sau un tur ghidat și un minirecital cameral la Ateneul Român, precum și expoziția „Universul lui Salvator Dali” de la ARCUB.

Citește și: Politicianul român care va avea o pensie de 5.800 de euro plătită de UE

Evenimentul se desfășoară în peste 70 de localități din țară și, potrivit site-ului dedicat Noaptea Muzeelor 2024, li se alătură cel puțin șapte localități din Republica Moldova, dar muzee mari din Capitală și din alte orașe mari din țară vor rămâne închise, între care Muzeul Național de Istorie, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor

Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei, la un protest împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi împotriva subfinanţării domeniului.

„Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!”, a transmis Federaţia „CulturMedia”.

Citește și: Un nou izvor de apă minerală în România

Participanţii la miting poartă tricouri pe care stă scris „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Mama lor”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România”, „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”.

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...