Web Analytics

Peste 5 mii de oameni au urcat la sfinţirea noii biserici de la Slănic

de | 15.06.2022 10:16 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri

N-au lipsit semnele și nici lacrimile
Reportaj cu Maica Domnului în suflet

„Când îți pierzi mama… (ÎPS Calinic face o pauză, nu poate continua. Are lacrimi în ochi. Nu l-am văzut niciodată plângând), când îți pierzi mama, vine acasă pustia.” Cuvintele se leagă greu, emoția aduce un nod în gât tuturor: nu mai contează că ești ierarh, că ești deputat sau președinte de Consiliu Județean, truditor cu ziua, împreună numărând peste 5 mii de suflete. Credincioși veniți din țara întreagă, cu mașini, cu biciclete, pe jos sau în căruțe, în brațe sau ținuți de mână. Dar să o luăm încetișor. Au trebuit să se strecoare printre noi, nici mai mult, nici mai puţin de 31 de ani până ce biserica nouă de la Slănic să se sfințească! Organizare impecabilă, susținută de un efort uriaș al harnicilor călugări care ascultă de starețul Clement.
Primul semn care avea să anunțe, parcă, dimensiunea unei emoții de excepție a fost curcubeul văzut cu o zi înainte. Doar că DUMNEZEU mai avea în straiță și alte semințe. Pe unele dintre ele le-a oferit sub formă de cuie, astfel că luni dimineață, la ora 6 și 8 minuțele, una dintre roțile mașinii în care au urcat jandarmii s-a spart. La nici zece minute, vine rândul pompierilor să se poticnească.

La 6 și 28, părintele stareț Clement e și dumnealui în drum, face trierea: cine lasă mașina acolo, cine dincolo și tot așa. Scuip în sân, nu cumva să mă trezesc și eu pe lista neagră a evenimentului. Ghinion: scap telefonul şi-l sparg. Nu intru în panică. Găsesc repejor o soluție, astfel că îl rog pe domn’ președinte al Consiliului Județean, Ion Mânzână, să îmi împrumute telefonul, iar domnia sa repede mă pune în linia frontului. N-am mai văzut de multă vreme așa de multă lume. Îmbrăcat într-un costum național, deputatul Aurel Bălășoiu stă de vorbă cu câțiva copilași. Forfotă cum nu s-a mai pomenit. Zeci și sute de mașini se lasă ghidate de fratele Ciprian, ascultarea lui fiind foarte importantă în a menține o disciplină pe care șoferii nu o au întotdeauna. Se descurcă de minune Cipri! Un jandarm i se adresează cu… „Hei, boss!” Dar omul lui Dumnezeu nu ia în seamă mojicia! La 7 dimineață și 12 minute se aduce EVANGHELIA. Deși slujba este anunțată la ora 9. Multe fețe bisericești sunt deja sosite: stareți, preoți, măicuțe și printre ei mulți copii, foarte mulți copii.

Citește și Exclusiv. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, pentru Jurnalul de Argeş: „Răbdare şi credinţă în Dumnezeu! Vom trece peste criză!”

Mitropolitul Moldovei a oprit mașina și a luat o femeie cu un copil, ca să nu urce pe jos

Nu am astâmpăr și caut să monitorizez tot. Urechile mele sunt destul de ascuțite! La câtă urecheală îmi iau zilnic, nici nu mă miră! Deodată, aud că zice un părinte: „Ia uite și la ăsta, că veni să-ntindă cablurile, veni în chiloți!” Că nu erau chiar chiloți adevărat este, dar ca să ieși așa la lucru… cad sfinții din icoană! Și că veni vorba, sfinți pictați de părintele pictor Ilie și alții. Maica Domnului, știu eu bine, fiind pictată de o măicuță din America. La un moment dat sosesc ierarhii. Al nostru, de la Argeș, unul al Moldovei (mitropolitul Teofan, n.n.), iar celălalt al Vâlcii (arhiepiscopul Varsanufie, n.n.). Gest frumos de tot făcut de mitropolitul Moldovei, care a oprit și a luat în mașină o femeie cu un copil, ca să nu urce pe jos. Nu leșină nimeni, nu urlă nimeni. Vremea e parcă decupată din timpurile biblice.

Citește și Argeşeanul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei, atacat de fundamentalişti ortodocşi

Primarul comunei Aninoasa este și dumnealui în formă. Trei ecrane mari, cabluri și sunet, sunet și emoție, tulburător de frumoasă atmosferă: multe femei, bărbații și ei cu prestanță din cea smerită (nu știu cum o fi asta, dar tot ce vreau să subliniez este că a fost ieșit din comun). Discursul de mulțumire al starețului Clement, absolut emoționant; și sfinția sa a izbucnit în plâns, a mulțumit pe îndelete tuturor celor care au contribuit la atitudinea de strălucire a bisericii.
„Când îți pierzi mama, după moartea mamei, s-a instalat pustiul în casă pentru totdeauna…” Cuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic este plină de emoție și de conotații de mare scriitor. Motivul mamei, femeia în general, este abordat de fiecare dată cu grijă și emoție copleșitoare! Și tot arhiepiscopul nostru ne mai spune ceva dumnezeiesc: faptul că SFÂNTUL DUH se roagă în suspine de taină împreună cu noi!

Și n-aș încheia fără să mai subliniez un lucru extrem de important! Cu mulți ani în urmă, un om al fostului președinte Nicolae Ceaușescu a venit croit, cu ordin și hotărâte să dărâme biserica! „Dacă vei îndrăzni să dărâmi biserica aceasta, află dumneata că DUMNEZEU te va dărâma și EL”. Funcționarul s-a întors cu coada între picioare, iar de atunci toți dracii cu funcții sau fără funcții politice au trecut de partea poporului!
Florian Silişteanu

Citește și De ziua sa, ÎPS Calinic a fost la școala care îi poartă numele, din locurile natale

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dumnezeu sa-i ajute … sa aiba si minte !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *