Web Analytics

Argeşeanul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei, atacat de fundamentalişti ortodocşi

de | 2.07.2014 19:33 | Actualitate

# Pentru că a participat la slujba de beatificare a episcopului catolic Anton Durcovici. Prezenţa la slujba recentă prin care a fost beatificat episcopul catolic Anton Durcovici i-a atras mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, argeşeanul Teofan Savu, acuzaţii de apostazie din partea unor fundamentalişti ortodocşi. Aceştia, considerându-i eretici pe catolici, sunt de părere că participarea unui înalt ierarh ortodox la slujba pentru canonizarea unui „aşa-zis sfânt papistaş” reprezintă o apostazie, fiindcă după cum sunt învăţăturile Sfinţilor Părinţi, cine recunoaşte tainele ereticilor cade în erezie! Mai mult decât atât, criticii mitropolitului îl acuză pe acesta şi de faptul că îl consideră pe episcopul catolic Anton Durcovici, care a murit în închisorile comuniste, ca fiind un sfânt, în timp ce sfinţilor adevăraţi din închisori şi nu numai, dă ordin să li se îngroape moaştele.
Această ultimă acuzaţie are legătură cu o campanie mai veche de denigrare a mitropolitului Teofan, prin care acestuia i se reproşează că nu ar cinsti, aşa după cum se cuvine, moaştele unor martiri şi mari duhovnici ortodocşi. „Este foarte grav faptul că mitropolia Moldovei a adoptat o politică de ascundere și de îngropare a sfintelor moaște. Deja este al treilea caz de acest gen, după cel al Părintelui Gheorghe Calciu, care a fost îngropat la recomandarea mitropolitului Teofan Savu (există mărturie video) şi tot mitropolitul în cauză a dispus ţinerea în taină (sub sigiliu mitropolitan, într-un cufăr din podul mănăstirii Neamţ) a osemintelor Sf. Paisie Velicicovschi, sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română” – se arată într-un text făcut public de gruparea „Apologeticum”.
Teofan Savu, pe numele său de mirean Dumitru Savu, s-a născut pe 19 octombrie 1959, în comuna argeșeană Corbi, fiind, din 2008, arhiepiscop al Iașilor şi mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Despre el s-a scris că ar fi intrat în monahism după ce, la terminarea Facultăţii de Teologie, a fost pus să aleagă între a da şpagă pentru a deveni paroh în Corbi şi a se însura forţat cu nepoata preotului de acolo pentru a primi parohia.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii