Web Analytics

Exclusiv. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, pentru Jurnalul de Argeş: „Răbdare şi credinţă în Dumnezeu! Vom trece peste criză!”

de | 4.02.2021 13:20 | Cultură, Actualitate, Dezvăluiri

# ”Românii au trecut prin momente mult mai dificile decât cele de acum”, mai spune înaltul ierarh, care nu uită că s-a născut și a plecat în lume din Corbii de Argeș
Personal, l-am cunoscut prin iunie 2007 pe ÎPS Teofan, la Ziua Comunei Corbi, locul unde s-a născut, unde a copilărit și pe care nu l-a uitat niciodată. Pe atunci era Mitropolit al Olteniei. Și tatăl meu e din Stănești și particip, de câte ori am ocazia, la evenimentele comunei. Cred că am avut mare noroc să stau la aceeași masă cu Înalt Preasfinția Sa. Am cunoscut mulți oameni importanți în viață, dar ÎPS Teofan m-a impresionat prin valoarea, firescul și modestia sa. Pur și simplu mi-a dat impresia unui om sfânt, mi-a creat revelația că va conduce într-o zi Biserica și va deveni un om providențial pentru români.
La scurt timp, a ajuns Mitropolit al Moldovei și, de atunci, de câte ori ajung la Iași, caut să îl văd și să îi cer binecuvântare! Am avut de fiecare dată privilegiul să îl întâlnesc. Și acum câteva zile m-a primit, exact la ora fixată, cu seninătate și căldură, în Palatul Mitropoliei. E un iubitor al muzeului; m-a întrebat în amănunt ce mai e pe la Golești, cum ne descurcăm, dacă am mai adus gospodării… A dorit să știe ce mai e pe la Argeș, cine e președinte la Consiliul Județean și cine e primar la Pitești… Mi-a dăruit- ca de fiecare dată- un teanc de cărți și, la rugămintea mea de a veni pe la Golesti, a spus că “nu e deloc exclus…”. Te copleșește cu erudiția, cu bunătatea și cu personalitatea, te liniștește și îţi dă putere și bucurie; îți dă optimism și încredere. Poate e o impresie subiectivă, dar e ceea ce mi se pare că ne lipsește cel mai mult nouă, românilor!

Mitropolitul Teofan: „În tot ceea ce se întâmplă rău, există întotdeauna o parte plină a paharului”

# Înalt Presfinția Voastră, binevoiți să dați un scurt interviu pentru cititorii Jurnalului de Argeș?
– Cu plăcere, dar nu dau interviuri. Dacă se poate, să fie o singură întrebare, v-aș ruga!
# Auzim multe vești rele… Pandemie, criză, dezastru… Traversăm cu adevărat un moment de cumpănă?
– Nimic nou sub soare! Ce a fost este; şi ceea ce este va mai fi. O spune Sfânta Scriptură, nu eu. Românul adaugă “Ce e val ca valul trece”. Două lucruri cred că sunt importante. Pe de-o parte, să se încerce a se vedea și partea bună. În tot ceea ce se întâmplă rău, există întotdeauna o parte plină a paharului. În al doilea rând, românul a rezistat prin răbdare. Răbdare, pe de o parte, și vederea frumoasă a lucrurilor, pe de cealaltă parte. Pentru că, manifestând răbdare, nu iei decizii pripite. Iar în al doilea rând, sesizând părțile bune ale oricărei situații, realizezi faptul că totul este în mâna lui Dumnezeu și, în cele din urmă, Dumnezeu știe ce face.
Românii au trecut prin momente mult mai dificile decât cele de acum.
Singura diferență atunci, în totalitate sau aproape în totalitate, este că își puneau nădejdea în Dumnezeu. Acum, noi, oamenii, cuprinși de modernitate, cu bunele și mai puțin bunele ei aspecte, ne încredințăm mai mult forțelor noastre proprii, minții noastre omenești, cu toate subiectivitățile ei, și mai puțin ne orientăm spre Dumnezeu. Aici văd o dificultate, pe de-o parte, iar pe de altă parte, o diferență față de ceea ce am trăit ca națiune, ca români, înainte.
Dacă aceste două lucruri vor fi îmbinate, răbdare! Că este mai mare decât toate! Și văzând frumosul din celălalt (sunt atâtea lucruri frumoase pe lângă care trecem adesea fără să le sesizăm adâncimile), vom trece și de această perioadă! Uneori, spunând mai puțin, facem mai mult!
# – Vă mulţumesc!
Material realizat de Iustin Dejanu

Citește și Mitropolitul Moldovei, Teofan: „În jurul Mitropoliei sunt mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători”

Citește și Argeşeanul Teofan Savu, Mitropolitul Moldovei, atacat de fundamentalişti ortodocşi

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii