Web Analytics
scris vineri, 22.03.2024

O piteşteancă îi învaţă pe tineri Street-Dance şi K-pop. Elevii Simonei Din s-au calificat la Campionatul Mondial de Dans din Olanda

A fondat o școală de Street Dance și dansuri coreene (K-pop) în Pitești la care activează în jur de 50 de cursanți. Simona Din este piteșteancă și îi ajută pe copiii și tinerii din Argeș să se exprime prin dans și să iubească mișcarea la orice vârstă, iar cinci dintre discipolii ei chiar vor participa, în această vară, la un campionat mondial în Olanda.

O piteşteancă îi învaţă pe tineri Street-Dance şi K-pop. Elevii Simonei Din s-au calificat la Campionatul Mondial de Dans din Olanda

De cinci ani, Simona Din a fondat Școala de Dans „Straja hojam” în Pitești. Sala o găsiți în cadrul complexului din Craiovei, la primul etaj. Sunt undeva la 50 de copii acum, în general mai multe fete, împărțiți pe grupe de vârstă și pe grupe de pregătire. Sunt primiți cu brațele deschise copilași de la șase ani și chiar și adulți. Grupele mai mici au cursuri în timpul săptămânii, iar cei care depășesc vârsta de 10 ani se pregătesc în weekend. Elevii învață street dance, iar vinerea – K-pop (Korean popular music). În trecut, Simona Din a fost coordonatoare la o asociație Româno-Coreeană, iar unul dintre obiectivele sale este să întemeieze o astfel de asociație și aici, „simt că e ceva ce am avea nevoie în zona noastră, să luăm un pic contact cu mentalitatea asiatică”, ne-a motivat interlocutoarea.

Simona Din a absolvit un Master de Performanță în Sport

Acum în vârstă de 40 de ani, Simona Din a început să danseze în urmă cu 15 ani. „Povestea mea cu dansul începe în 2009. A început ca urmare a faptului că l-am pierdut pe tata. Am avut nevoie să exteriorizez emoțiile pe care le simțeam atunci și am găsit dansul ca un mod de exprimare, lucru pe care l-am transformat mai apoi și în meserie. Am făcut și un master pe Performanță în Sport la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Pitești. De atunci, din 2009, tot activez în lumea dansului, crescând ușor-ușor până în acest punct, în 2024, când am reușit în sfârșit să calific o echipă la un campionat mondial, ceea ce o mare mândrie pentru mine”.

Citește și Tinerii dansatori ai Centrului Cultural Pitești, apreciați la Festivalul Internațional din Beit Jala

Două echipe din Pitești, singurele din țară la Campionatul Mondial de Dans din Olanda

Concursul la care s-au calificat se numește „Global Dance”. Finala are loc la începutul lunii iulie a.c., în Apeldoorn, Olanda, la aproximativ o oră de mers de capitala Amsterdam. De la „Straja hojam”, echipa „Racatiai” participă la categoria Street Dance. Sunt cinci copii muncitori și avansați, cu vârsta între 11 și 18 ani, iar unii dintre ei dansează de cel puțin trei ani. Pentru acest campionat a fost o calificare virtuală. Piteștenii au filmat un videoclip cu momentul pe care îl vor prezenta la fel și în Olanda. Toate videoclipurile înscrise în concurs au fost difuzate în cadrul unui eveniment virtual, notat în direct de jurați, „iar noi am reușit să obținem mai mult decât cele 75 de puncte necesare pentru calificare”, a subliniat managerul școlii de dans. Acum se pregătesc să meargă mai departe, „numai că avem un impediment, fiind de ordin financiar. Nu toți copiii au posibilitatea financiară să achite costurile pentru deplasarea aceasta”, ne-a mai spus Simona Din. Prețurile s-au și mărit semnificativ în perioada respectivă, și în contextul campionatului mondial.
De reținut că din această echipă face parte și un tânăr cu rezultate promițătoare, Andrei Zîmbroianu, liceeanul care a câștigat titlul Mr. Brătianu în toamna lui 2023. „Noi am făcut, practic, momentul cu care a câștigat balul. A fost foarte mediatizat evenimentul și momentul chiar a fost unul fain. Chiar sunt mândră și chiar aduce plăcere celor care îl văd”, a spus, bucuroasă, coordonatoarea copiilor. Pe paginile lor de Facebook, Instagram și Tik-Tok găsiți și videoclipuri cu reprezentațiile elevilor.
Impresionant este și că, din România, singurele echipe care participă la acest campionat mondial sunt din Pitești. Practic, din delegația României fac parte doar două echipe, cea de la școala Simonei Din și încă o echipă de la ACS Athletic Club, care participă la categoria AcroDance, cu aproape 40 de copii.

Tinerii sunt îndrăgostiţi de K-pop!

În România, tot mai mulți tineri sunt atrași de stilul K-pop și iată că există aplecare și în Pitești. Simona Din ne-a mărturisit că și ea a fost îndrăgostită de aceste dansuri, pe care acum le transmite mai departe elevilor săi. „Am un curs special de K-pop în care învățăm coregrafii coreene. Am inclusiv perioade în care învățăm și dansuri tradiționale coreene, tot eu predau. De doi ani participăm la Asia Fest, în București, reprezentăm Piteștiul în categoria aceasta de dansuri”. Copiii de la „Straja hojam” participă și la alte concursuri, printre care se numără și competițiile de coveruri K-pop, încă de la prima lor ediție.

Citește și Piteștiul a obținut 19 medalii de aur la Concursul Național de Dans ROMANIAN DANCE FEST 2023!

Citește și Viper, o căţeluşă de doar 7 luni, prezentă la Stagiul Naţional de Formare a Unităţilor Canine Salvamont

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *