Web Analytics

Manager cu salariu de 180 milioane, spital cu pierderi de 148 miliarde

de | 24.05.2013 07:06 | Dezvăluiri

# Generalul SRI Celea a îngropat financiar Muntenia Medical Hospital # După ce a înghițit 12 milioane euro, spitalul privat ridicat la Pitești de SIF Muntenia înregistrează pierderi gigant ce reprezintă o gaură neagră pentru acționari # Adus cu mare pompă de la București, generalul dr. Cristian Celea a încasat o căruță de bani, după care a spălat putina. Inaugurat cu mare fast în mai 2011, Muntenia Medical Hospital, prezentat la deschidere drept cel mai mare spital privat din regiunea Muntenia, se dovedește o mare dezamăgire. În 2011, de exemplu,  spitalul patronat de SIF Muntenia a înregistrat pierderi uriașe, în valoare de 148 miliarde lei vechi. Asta în vreme ce  managerul de atunci, generalul dr. Cristian Celea, fost medic al lui Ion Iliescu și ex-director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, încasa un salariu astronomic de 180 milioane lei vechi, echivalent cu cel al unui director de multinațională.  De altfel, cele 12 milioane de euro îngropate până acum în Muntenia Medical Hospital, o investiție care a generat finalmente o situație financiară dezastruoasă a devenit, de o bucată bună de vreme, subiect de mari controverse printre acţionarii SIF Muntenia. Am intrat și în posesia bilanțului oficial, așa că putem să vă confirmăm dezastrul. Pe baza informaţiilor obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), am făcut o scurtă analiză şi am chestionat principalii actori cu privire la modul în care pot explica sumele imense raportate ca pierderi, dar și salariul foarte mare al fostului manager.

În doar câteva luni, numărul angajaților s-a înjumătățit

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, principalii acţionari ai Muntenia Medical Competences SA (MMC), societatea care operează spitalul, sunt SIF Muntenia (98,818%), Vita Care Flav SRL din Pitești (0,104%), Odelga Operator SRL  din București (0,407%) şi Celea Cristian Georgică, primul manager general al spitalului (0,671%). Societatea este administrată de către Gabriel Filimon (preşedinte al Consiliului de Administraţie și unul dintre cei mai influenți oameni de la vârful SIF Muntenia), Florin Petrică (membru în Consiliul de Administraţie şi soţ al directoarei economice a spitalului, Denisa Petrică) şi societatea Florital Consulting SRL, reprezentată de Marian Feler, unul dintre jucătorii controversați de pe piața medicală din România. În ceea ce privește conducerea executivă a spitalului, ea este asigurată în prezent de  către Cornel Nica, în calitate de director general și Claudia Nicoleta Manu, ca director adjunct. În mod paradoxal, deşi la inaugurarea din mai 2011 se anunţase demararea afacerii în trombă, cu un număr de 90 de angajaţi, în situaţia financiară de la ONRC figurează un număr de doar 53 de angajaţi la sfârşitul aceluiași an. Altfel spus, numărul angajaților aproape s-a înjumătățit în nici 8 luni de la inaugurare. La finalul exerciţiului financiar 2011, după doar opt luni de funcţionare, s-a raportat o pierdere brută de 14.882.242 RON (adică peste 148 miliarde lei vechi, cca 3,5 milioane euro) şi o cifră de afaceri de 1.406.241 RON (adică de doar 14 miliarde lei vechi, cca. 330.000 euro). Cum e și firesc, prima persoană pe care am contactat-o pentru a ne explica din ce motive „manageriale” s-a ajuns la astfel de cifre care ne duc cu gândul mai degrabă la crahul de pe Wall Street și prăbușirea băncii Lehman Brothers decât la o unitate medicală, a fost doctorul Cristian Celea, șeful  din 2011 al spitalului și primul manager al lui.

Cristian Celea: „Salariul meu era confidențial”

# Domnule doctor, am de la Registrul Comerțului o situație financiară de la MMC în care am observat niște cifre impresionante la pierderi. E vorba de 148 miliarde lei vechi gaură pe anul 2011 și vroiam să vă întreb dacă aveți o explicație?
– Nu mă întrebați pe mine, sunați la directoarea financiară. Eu nu mai sunt acolo de un an de zile.
# Asta știu, însă este vorba despre niște cifre din perioada când dvs erați directorul general al spitalului și răspundeați de management.
– Da, dar eu nu sunt acum în fața unor cifre ca să pot să le comentez. Eu am făcut bilanțul la plecare, nu am nimic de comentat. Același director financiar de atunci e și acum. Și, oricum, erau prerogativele dânsei, dânsa făcea toate hârtiile.
# Am informația că, în perioada cât ați fost la conducerea spitalului, ați avut un salariu lunar de 180 milioane lei vechi. Este adevărat?
– Nu știu, să vă confirme ei sau să nu vă confirme ei, da? Salariul meu era confidențial, era stabilit prin negociere cu Consiliul de Administrație.
# Voiam doar să aflu dacă vi se pare normal ca la un asemenea salariu de multinațională gaura spitalului să fie de 143 miliarde lei vechi…
– …. (Cristian Celea a închis telefonul).

De la Petrică la Nica, de la Nica la Petrică

Mergând pe fir, am contactat-o pe directoarea financiară Denisa Petrică, cea pe care doctorul Celea ne-o recomandase ca fiind persoana cea mai avizată să ne dea un răspuns pentru că domnia sa întocmise actele. „Nu sunt eu persoana desemnată să comunice cu presa din partea societăţii, fapt pentru care nu vă pot răspunde la aceste întrebări. Da?”, ne-a luat scurt directoarea financiară.
# Şi atunci cine este persoana desemnată să răspundă la astfel de întrebări?
– Reprezentantul legal al societăţii și al spitalului este domnul Nica.
# Dânsul este şi purtător de cuvânt sau persoana desemnată să discute cu presa?
– Am rugămintea să oprim această discuţie.
# Doamnă, eu cred că despre situaţia financiară a unei societăţi cel mai avizat să vorbească este directorul financiar. Aşa ne-a recomandat şi domnul general Cristian Celea, managerul în mandatul căruia s-au înregistrat aceste pierderi uriașe.
– Domnul Cornel Nica este reprezentantul legal al societăţii, iar datele noastre sunt pe site-ul Ministerului de Finanţe.
# Am, evident, acele date, care sunt publice. Nu v-am sunat să mi le comunicaţi, ci să-mi spuneţi cum le interpretaţi, pentru că dumneavoastră sunteţi specialista în domeniu iar gaura de la Muntenia Medical Hospital este foarte mare.
– Haideţi să încheiem această discuţie, pentru că mai am pe cineva lângă mine. Vă rog eu frumos. Şi mă mai aşteaptă cineva şi în celălalt telefon, mai am un apel.

Cornel Nica: „Nu știu ce să vă spun, vorbiți cu Denisa Petrică”

Cam aşa ne-a expediat scurt directoarea economică, cea care, din motive pe care nu ni le-a împărtăşit, a ţinut să păstreze tăcerea asupra pierderilor financiare ale spitalului. I-am urmat, totuşi, recomandarea şi l-am contactat telefonic pe actualul manager general de la Muntenia Medical Hospital, Cornel Nica, căruia i-am spus care este motivul pentru care îl deranjăm. Și acesta părea să fie prins într-o şedinţă. În mod cu totul hilar, ne-a recomandat să ne adresăm directoarei economice Denisa Petrică.
– Nu ştiu ce să vă spun acum, sunaţi-o pe Denisa Petrică.
# Păi, dânsa a zis să vă sun pe dumneavoastră.
– Păi, nu ştiu, să vorbesc cu ea. Îmi cer scuze că nu mai pot vorbi.

Dezastrul în cifre și indicatori

Situația financiară pe 2010, anul premergător inaugurării cu fast din 2011 a fost următoarea:
– Număr mediu de salariați: 9
– Pierdere brută: 1.338.010

În anul următor cu fostul general SRI și medic, Cristian Celea, la timonă a fost dezastru pe toată linia.
– Număr mediu de salariați: 53
– Profit net: 0
– Pierdere brută: 14.882.242

În ceea ce privește situația financiară pe anul trecut, 2012, încă nu avem înregristrări, însă declinul a continuat, cu siguranță, rămâne doar să vedem cuantumul pierderilor.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii