Web Analytics
scris vineri, 03.05.2024

Fosta contabilă a Primăriei Corbi, condamnată la 6 ani de închisoare. „Am venit să discutăm şi să mă iertaţi. Şi să mă ajutaţi să scap de asta. Pun banii înapoi, tot”

Cu aceste cuvinte a încercat contabila Elena Groșanu să-i înduplece pe fostul și actualul primar, într-o discuție înregistrată de DNA

A fost condamnată contabila din Corbi, cea care a virat sume de bani din fondurile primăriei către firma fiicei sale, fără a exista o contraprestație, dar și către unități financiar nebancare tip C.A.R. pentru acoperirea împrumuturilor contractate de ea și de alte persoane. Sentința Tribunalului Argeș poate fi atacată cu apel.
În decembrie 2022, Elena Groșanu, contabila Primăriei Corbi, care deținea această funcție din 1 august 2008, a fost trimisă în judecată, în arest preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (808 acte materiale), pentru fals intelectual (106 acte materiale) și pentru uz de fals (106 acte materiale), toate în formă continuată.

Fosta contabilă a Primăriei Corbi, condamnată la 6 ani de închisoare. „Am venit să discutăm şi să mă iertaţi. Şi să mă ajutaţi să scap de asta. Pun banii înapoi, tot”

Anca Baciu, primărița din Corbi, ne-a declarat la acea vreme că ea a fost „cea care a făcut sesizarea la Poliția Economică”, neregulile fiind depistate prin luna martie 2022. În rechizitoriu se precizează că inculpata, în calitate de funcționar public, în perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, prin 808 ordine de plată a plătit, în mod nelegal, din fondurile publice ale Unității Administrativ Teritoriale Corbi, pe de o parte, către SC TERACOT CONSTRUCT MĂDĂLINA SRL suma de 1.515.683,85 lei, fără a exista o contraprestație din partea acestei societăți. Pe de altă parte, tot fără temei, a virat suma de 386.102 lei, ca plată a ratelor creditelor contractate la instituții financiare nebancare tip C.A.R. de către inculpată sau de către persoane apropiate acesteia. Paguba creată Primăriei Corbi a fost de 1.9 milioane lei.

Citește și Fosta contabilă a Primăriei Corbi a fost amendată de Tribunalul Argeş pentru „rea-credinţă”

Modul în care contabila a virat bani publici în firma fiicei timp de cinci ani

Concret, inculpata a inițiat, în perioada 08.08.2017-11.04.2022, 106 operațiuni de plată pentru suma totală de 1.515.683,85 lei către societatea administrată de fiica acesteia (firmă care se ocupă, printre altele, cu fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică), fără a exista vreun angajament legal între primărie și firmă. În cele 106 ordine de plată, la rubrica „semnătura plătitorului” apar semnăturile ordonatorului principal de credite din cadrul primăriei comunei Corbi (adică semnătura viceprimarului sau a primarului) și ale inculpatei, persoane autorizate să efectueze operațiuni financiare prin conturile de trezorerie ale U.A.T. Comuna Corbi. „În cuprinsul celor 106 ordine de plată, în justificarea plăților către SC TERACOT CONSTRUCT MĂDĂLINA SRL au fost efectuate mențiuni nereale, în sensul că această societate ar fi prestat lucrări în domeniul construcțiilor sau ar fi furnizat bunuri și servicii, respectiv: carburanți, furnituri, reparații curente, având ca unic beneficiar U.A.T. Comuna Corbi”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

Interesant este și faptul că plățile nelegale din bugetul Primăriei Corbi către firma fiicei au început să fie efectuate din ziua în care contabila a fost împuternicită să efectueze operațiuni pentru conturile de trezorerie ale firmei, adică din 09.08.2017. Instanța mai spune că planul inculpatei a fost conturat în mod detaliat. Tot pentru a înșela vigilența ordonatorului principal de credite, inculpata a trecut la rubrica beneficiarului, în cele 106 ordine de plată, diferite forme ale numelui real al firmei fiicei sale. De exemplu, „TERACOT CONSTRCUT”, „TERACOT CONSTRCUT MAD”, SC TERCONSTRUCT SRL, SC TER CONSTRUCT SRL, SC TERCONSTR SRL, dar codul unic de înregistrare al societății (C.U.I.) a fost cel real.
„Multitudinea actelor materiale, respectiv un număr de 808, perioada mare de timp în care inculpata Groșanu Elena a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa, respectiv peste 5 ani de zile, cuantumul ridicat al prejudiciului produs U.A.T. Corbi, respectiv 1.901.785,85 lei, desfășurarea activității infracționale prin folosirea semnăturilor a patru persoane ce au deținut succesiv sau concomitent calitatea de ordonator principal de credite, profitând de neatenția acestora la executarea semnăturilor pe ordinele de plată sau apelând la contrafacerea semnăturilor acestora, prin diferite modalități, evidențiază perseverența inculpatei Groșanu Elena în comiterea unor astfel de acțiuni ilicite, prejudiciabile pentru U.A.T. Comuna Corbi, acțiuni demarate încă din 20.01.2017 și fără a exista o intenție a acesteia de a se opri din comiterea lor până la momentul descoperirii activității sale ilicite ca urmare a controlului de specialitate solicitat de către actualul primar în funcție al comunei Corbi”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

Citește și Fosta contabilă de la Corbi a „ciripit” la DNA!

„Legea e făcută s-o citești și printre rânduri”

Inculpata a încercat, pe parcursul verificărilor preliminare, să minimalizeze consecințele faptelor sale. Iată un fragment din convorbirea înregistrată la data de 11.05.2022, cu fostul primar, Virgil Baciu, și actualul primar, Anca Baciu. „Am venit să discutăm și să mă iertați. Și să mă ajutați să scap de asta. Pun banii înapoi, tot. Numai iertați-mă. Nu mergeți mai departe”; „Păi raportul, puteți… Nu, deci nu-i problemă. Eu pun banii înapoi. E vorba de raport să nu se scrie nu știu ce, să se ducă la Procuratură”; „Am încercat să fac tot felul de prostii și nu mi-a ținut”, „Ați mai ajutat dumneavoastră și pe alții. Ați găsit portițe… Știți cum se zice prin…” ,,Legea e făcută s-o citești și printre rânduri” ; ,,Păi și în raport până la urmă scrie tot ce le ziceți dumneavoastră”.

Contabila trebuie să restituie primăriei 1.801.577,85 lei

Pe 26 aprilie, Tribunalul Argeș a condamnat-o pe Elena Groșanu la cinci ani închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, la doi ani închisoare pentru fals intelectual și un an închisoare pentru uz de fals. S-a adăugat sporul obligatoriu prevăzut de lege, urmând ca inculpata să execute pedeapsa de șase ani închisoare în regim de detenţie. Nu mai are dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și nici dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Din pedeapsa principală de șase ani închisoare se va deduce durata detenției preventive.
Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată, Primăria Corbi, și o obligă pe inculpată la plata către aceasta a sumei de 1.801.577,85 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data decontării fiecăruia din cele 808 ordine de plată nelegal întocmite. Menţine măsura asiguratorie din 18 noiembrie 2022 asupra bunurilor care aparțin inculpatei: cotă parte din terenuri, din imobile și mașini. Instanța a dispus și desființarea totală a celor 106 ordine de plată emise de Primăria Corbi în beneficiul firmei fiicei. Hotărârea poate fi atacată cu apel. Mai trebuie spus că, pe 28 noiembrie 2023, Tribunalul Argeș a anulat amenda de 5000 de lei dată inculpatei pe 18 octombrie, pentru că și-ar fi exercitat cu rea-credință dreptul la apărare.

Citește și Update. Primărița din Corbi, despre contabila arestată: ”Eu am făcut sesizarea la Poliția Economică”

Citește și Motivarea Judecătoriei Piteşti în procesul accidentului de muncă soldat cu un deces. Inquieto are de plată 100.000 euro daune morale către mama tânărului mort pe şantierul din Găvana

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...