Web Analytics
scris miercuri, 17.05.2023

Lecţia de istorie. Piaţa Milea, alba-neagra!

Iosif Cerbureanu, fost secretar al Primăriei: „Lucrez din 1990 în Primărie și cunosc foarte bine situația. Chiar atunci, în decembrie 1989, sau, dacă nu atunci, în primele zile ale lui 1990, Consiliul Frontului Salvării Naționale de la Pitești ar fi emis o hotărâre prin care piața centrală din Pitești s-a numit «Piața Vasile Milea». Numai că această hotărâre nu există nicăieri: noi, la Primărie, nu avem. În plus, Comitetul Frontului Salvării Naționale nu avea această atribuție, de a da denumiri străzilor sau piețelor. Din punct de vedere legal nu există nicio hotărâre care să ateste că se numește «Piața Vasile Milea», dar așa este cunoscută de toată lumea. Chiar și de către instituțiile care se află localizate la această adresă. Din moment ce acea hotărâre nu există, teoretic piața se numește tot «V.I. Lenin», cum se numea înainte de 1989!”.

Lecţia de istorie. Piaţa Milea, alba-neagra!

Tudor Pendiuc, primar al municipiului Pitești între anii 1992-2015, întrebat de un reporter de la „Adevărul”: „Dacă o luăm din punct de vedere legal, ținând cont că nu există o hotărâre care să ateste că se numește «Piața Vasile Milea», atunci piața centrală se cheamă în continuare «V.I. Lenin». Totuși, s-a împământenit această denumire: «Piața Milea». Ea există și la adresele din cărțile de identitate ale persoanelor care locuiesc acolo și în adresele oficiale ale instituțiilor din zonă”.

Citește și Lecţia de istorie. Sfântul Nicolae – hramul Bisericii cu ceas

Și tot Tudor Pendiuc, întrebat de reporterul de la „Adevărul” dacă situația acelei piețe este una rușinoasă pentru orașul Pitești, își iese din fire și afirmă: ”Fir-ar al dracului să fie, că le-am zis să o schimbăm! Unul a zis să-i spunem «Șerban Vodă», altul «Revoluției», altul «Lalelelor», și uite că n-am ajuns la nicio finalitate. Nu vreau să mă scuz, dar am preferat să mă concentrez asupra unor probleme mai arzătoare”. Mda…
Emanuel Soare, fost prefect al județului Argeș, acum trei ani: ”Denumirea actuală este una neadecvată, folosindu-se numele unui fost ministru al regimului comunist, implicat în represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Prin schimbarea denumirii în «Piața Revoluției 22 Decembrie 1989» se va transmite un mesaj foarte puternic și pentru generațiile viitoare, care trebuie să cunoască evenimentele din urmă cu 31 de ani și să nu repete greșelile trecutului, România fiind singura țară din lagărul socialist unde răsturnarea regimului s-a făcut cu vărsare de sânge”.

Generalul- colonel Vasile Milea nu este un erou. A dat ordin, în calitate de ministru al apărării, să se treacă la folosirea muniției de război împotriva manifestanților, pe 17 decembrie 1989, cea mai sângeroasă zi a revoluției de la Timișoara. Regulamentele militare, chiar și cele ale unei armate spcifice unui regim totalitar, se referă clar, cu subiect și predicat, la situațiile în care armata folosește muniția de război, nici într-un caz în care se confruntă cu populația civilă neînarmată. Folosirea muniției de război, chiar și pentru descurajare, poate crea situații care pot ieși de sub control, ducând la pierderi de vieți omenești. Ba mai mult, s-a creat posibilitatea intervenției altor forțe care au folosit muniție de război, punând în responsabilitatea armatei victimele.

Citește și Lecţia de istorie. Uciderea creditorilor levantini

Generalul Milea a fost un militar extrem de conștiincios. La început, această însușire l-a propulsat spre cele mai înalte funcții din armată. Ca ministru al apărării nu ieșea din cuvântul comandantului suprem. Când Ceaușescu a dat ordinul să se restricționeze consumul de energie electrică, era printre singurii din clădirea ministerului care stătea îmbrăcat cu mantaua, admonestând un subofițer care îndrăznise să aducă în birou un reșou. Această conștiinciozitate l-a și terminat la sfârșit: nu a avut tăria morală să refuze să execute ordinul lui Ceaușescu. A mers la Continental și a dat ordinul să se îndepărteze baricada în timp ce mureau împușcați mulți revoluționari. Se pare că, după ultimele dezvăluiri, nu de armată. A fost îndepărtat fiindcă în acel moment pentru autorii loviturii de stat era mai periculos decât Ceaușescu. Aș mai adăuga că în București denumirea bulevardului Vasile Milea a fost schimbată de ceva timp.

Am discutat cu domnul viceprimar Gelu Tofan care, din tot ce a făcut până acum, a demonstrat că a depășit „mentalitatea bordurii”. Domnia sa cunoaște foarte bine situația și este hotărât să o îndrepte cât se poate de repede. La fel, domnul primar Gentea a promis ca undeva pe la mijlocul lunii iulie să demareze procedurile. Să fie într-un ceas bun!
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și Lecţia de istorie. De câte ori s-a schimbat data Zilei Naţionale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *