Web Analytics
scris vineri, 10.05.2024

Marea Britanie refuză să semneze Tratatul privind pandemiile al OMS

Marea Britanie a decis să refuze semnarea tratatului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind pandemiile, un acord care vizează să îmbunătățească coordonarea și răspunsul la crizele de sănătate publică la nivel global. De asemenea, Regatul Unit a insistat că ar trebui să renunțe la o cincime din vaccinurile sale, potrivit The Telegraph.

Marea Britanie refuză să semneze Tratatul privind pandemiile al OMS

Marea Britanie se opune cu fermitate unor astfel de angajamente legate de vaccinuri și nu va semna nicio formă a acordului pandemic care subminează suveranitatea Marii Britanii. Reprezentanții celor 194 de state membre ale OMS se află la jumătatea discuțiilor pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la Acordul OMS privind pandemia, o inițiativă anunțată pentru prima dată în mai 2021.

Citește și: Percheziții la un ocol silvic din Argeș

La apogeul urgenței Covid, țările plănuiau să semneze un document cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, cunoscut informal sub numele de tratat pandemic sau acord pandemic, care ar fi obligat țările să abordeze următoarea urgență de sănătate globală într-un mod unitar.

Conform termenilor celui mai recent proiect al tratatului, aflat acum la a noua și ultima sa iterație, toate statele membre, inclusiv Regatul Unit, ar fi obligate să cedeze 20% din „produsele de sănătate legate de pandemie” altor țări și ar fi împiedicate să stocheze provizii. Acestea ar include produse terapeutice, EPI și vaccinuri.

Citește și: Parlamentul European: Sancțiuni mai severe și o listă extinsă a infracțiunilor de mediu

Documentul OMS precizează că agenția condusă de ONU ar obține „acces în timp real” la 10% din aceste produse în mod gratuit, iar 10% „la prețuri accesibile”. O sursă familiarizată cu negocierile a declarat: „Regatul Unit nu a putut accepta aceste propuneri în forma lor actuală – și nu au fost acceptate”. Documentul, care a provocat diviziuni, spune că țările ar trebui „să pună deoparte o parte din totalul achizițiilor de diagnostice, produse terapeutice sau vaccinuri relevante, în timp util, pentru a fi utilizate în țările care se confruntă cu provocări… și să evite să aibă stocuri naționale de produse de sănătate legate de pandemii”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *