Web Analytics
scris vineri, 10.05.2024

10 Mai 1939: Se inaugurează în București, peste drum de  Palatul Regal, statuia regelui Carol I, realizată de sculptorul Ivan Mestrovic

În ziua de 10 Mai 1939, de Ziua Națională a României, se inaugurează in Bucuresti, în fața Fundațiilor Regale, peste drum de  Palatul Regal, statuia regelui Carol I de sculptorul Ivan Mestrovic. 

10 Mai 1939: Se inaugurează în București, peste drum de  Palatul Regal, statuia regelui Carol I, realizată de sculptorul Ivan Mestrovic

Statuia regelui Carol I cîntărea 1 200 kg. Monumentul a fost distrus, iar statuia tăiată și topită în 1948  din ordinul autorităților comuniste din România, iar din bronzul ei a fost turnată statuia lui Lenin din Bucuresti, realizată de sculptorul Boris Caragea, care a stat în  fața Casei Scanteii din 21 septembrie 1960 si pana in 3 martie 1990, cand a fost  data jos de pe de pe soclu de o multime furioasa.

Statuia îl reprezintă pe regele Carol I (1839-1914), primul rege al românilor, ce a condus statul vreme de 48 de ani. Sub domnia sa, a fost adoptată prima Constituţie a României, ţara şi-a obţinut independenţa şi s-au pus bazele mai multor instituţii ale României moderne.

Citește și:

Statuia se află în lângă Palatul Regal (în prezent Muzeul Naţional de Artă al României), Ateneul Român şi Palatul Fundaţiei Universitare Carol I (unde funcţionează Biblioteca Centrală Universitară)

Statuia îl înfăţişează pe Regele Carol I în poziţie ecvestră. Aceasta a fost realizată din bronz, are o greutate de 13 tone şi o înălţime de 13 metri, dintre care 7 metri măsoară statuia propriu-zisă şi 6 metri soclul pe care este aşezată aceasta.

Statuia este poziţionată pe amplasamentul unei statui mai vechi a regelui Carol I. Vechea statuie a fost realizată de către sculptorul Ivan Meštrović la sfârşitul anilor ’30 şi inaugurată în 1939. După instaurarea regimului comunist, în 1948, statuia din bronz a regelui Carol I a fost dată jos cu ajutorul tancurilor, iar din bronzul ei a fost realizată statuia lui Lenin din Bucureşti, care a fost poziţionată în faţa Casei Scânteii în perioada 1960-1990. Proiectul pentru realizarea statuii actuale a început în 2007, fiind iniţiat de autorităţile locale din Bucureşti. A existat şi ideea refacerii vechii statui a lui Carol I după planurile originale ale sculptorului Ivan Meštrović, însă, în final, executarea i-a fost atribuită sculptorului Florin Codre, care a realizat o lucrare asemănătoare vechii statui, însă nu o replică fidelă a acesteia. Statuia a fost inaugurată la 6 decembrie 2010, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor române şi a membrilor familiei regale a României.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *