Web Analytics
scris marți, 21.11.2023

Folcloriștii argeșeni sărbătoresc semicentenarul la Podul Dâmboviței

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 11, membrii Asociației Folcloriștilor Argeșeni „Constantin Rădulescu Codin” se vor întâlni, pentru al doilea an consecutiv, la Oratia.

Folcloriștii argeșeni sărbătoresc semicentenarul la Podul Dâmboviței

Citește și: Povestea colecţionarului de costume populare din Muscel. „Am reuşit să salvez o parte din identitatea noastră”

Centrul Cultural Oratia (fosta Tabără) din satul Podul Dâmboviței, comuna Dânbovicioara, va gazda întâlnirii de toamnă. Iar Carmen Bârloiu, directoarea acestui Centru (singura instituție de acest fel din mediul rural argeșean), va deschide și anul acesta larg porțile tuturor participanților.

Carmen Bârloiu

Jurnalistul Constantin Pașol, de la Radio România Antena Satelor, a aflat pe surse și că d-na Carmen, o gospodină desăvârșită, își va primi oaspeții cu țuică fiartă și multe bunătăți, inclusiv caș afumat, sarmale la tuci, gogoși calde, prăjituri de casă și muzică bună.

Locul ales este încărcat de istorie, dar și de tradiție ciobănească, cu obiceiuri din strămoși (ex. Brezaia din Rucăr), iar localnicii au foarte multe straie autentice, cum numai în Muscelul de Nord găsești. Iar zona din Pasul Rucăr-Bran este de o rară frumusețe, chiar și în această perioadă.

Adrian Sămărescu

Președintele Asociației Folcloriștilor Argeșeni, conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, menționează că tot acum se sărbătorește și o jumătate de secol de la înființarea Asociației. Deși organizatorii nu au anunțat încă un program, aflăm de la Constantin Pașol că membrii mai vechi sau mai noi ai Asociației vor vorbi despre folclorul argeșean și nu numai (anul trecut fiind invitați și oaspeți de la Brașov).

Vor avea loc, de asemenea, lansări de cărți, vor fi și prelegeri. Se vor depăna amintiri și se va face o retrospectivă a activității celor cinci decenii, cu bune și cu mai puțin bune.

Amintim că, de anul trecut, Asociația are un statut nou, tip ONG, nemaifiind afiliată vreunei instituții de cultură ca la începuturi, când era sub oblăduirea Centrului de Creație (pe atunci).

Tot cu acest prilej, va avea loc și o expoziție de costume populare autentice din Muscelul de Nord. Tânărul Ionuț Fintoiu din Rucăr, deținătorul colecției, va avea și o prezentare, cu descrierea portului tradițional al zonei de interferență a Țării Românești cu Transilvania. O parte din colecția acestuia va fi prezentă, în februarie 2024, și într-o expoziție la Madrid, Spania – ne mai precizează Constantin Pașol.

Maria Șucu Vlădău

La finalul evenimentului va fi sărbătorită, la aniversară, și o iubitoare a costumelor populare autentice din Mățău, dr. farmacist, Maria Șucu Vlădău. Aceasta, împreună cu soțul său, dr. Gheorghe Vlădău, este proprietara unui lanț de farmacii aflate în mai multe localități din Argeș, dar la toate evenimentele publice ambii apar în straie populare autentice de o vechime apreciabilă (inclusiv cu opinci), unele piese vestimentare fiind de peste 100 de ani.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *