Web Analytics
scris joi, 23.05.2024

ÎPS Calinic Argeşeanul, întâlnire emoţionantă cu fosta sa profesoară de română

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, l-a avut ca oaspete pe arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

ÎPS Calinic Argeşeanul, întâlnire emoţionantă cu fosta sa profesoară de română

Credincioșii din această comunitate au avut, astfel, ocazia de a se întâlni cu ierarhul argeșean aflat în vizită pe meleagurile natale. Aici, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a oficiat Sfânta Liturghie în biserica satului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. ÎPS Calinic a vorbit despre semnificația sărbătorii, iar după slujbă a oferit mai multe distincții. Cu această ocazie a avut loc și prezentarea cărții „Bucuria de trăi”, volum apărut la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și care a fost lansat pe meleagurile nemțene. Din acest motiv, la eveniment a fost prezent și scriitorul Adrian Alui Gheorghe, cel care s-a îngrijit de apariția acestei ediții. A urmat o călătorie, în trecut, cartea fiind prezentată la Școala Gimnazială din Bălțătești, unde ÎPS Calinic a studiat trei ani, apoi la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, unde a fost elev.

La Colegiul „Ștefan cel Mare” din Târgul Neamț, ierarhul s-a întâlnit cu profesoara Mariana Vodă ,cea care i-a fost dascăl de limba și literatura română la școlile din Cracăul Negru și Bălțătești și căreia i-a oferit medalia ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia”.
Aceasta și-a descris fostul elev: „Dumnezeu îi dăruise o minte ageră, o minte pătrunzătoare, îi dăruise puterea de a prelua credința din moși strămoși, de a o duce mai departe și a o împărtăși și celorlalți așa cum avea să facă toată viața. Îi dăruise dragostea pentru învățătură, cunoaștere, în general, dragostea pentru cei din jur, pentru tradiții, obiceiuri, pentru natură și, nu în ultimul rând, abilitatea foarte promițătoare de a mânui condeiul, ceea ce, cu timpul, așa cum bine știm cu toții, a devenit măiestrie”.

Citește și Personalități din Pitești, în pelerinaj la icoana Gerontissa (stareța)

Citește și ÎPS Calinic, ierarhul Argeșului și Muscelului, a slujit la Mănăstirea Ionești

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită