Web Analytics

Festivitate de premiere la Biblioteca Judeţeană

de | 24.10.2012 20:32 | Cultură

# Concursul Naţional de Poezie „Ion Pillat” şi-a desemnat câştigătorii. Consiliul Judeţean Argeş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, Centrul de Cultură Brătianu – Florica- Ştefăneşti și Centrul Cultural Piteşti au organizat, în perioada 19-20 octombrie 2012, cea de-a VI-a ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Poetică „Ion Pillat”.

Au participat tineri poeți cu vârsta până în 35 de ani

Concursul s-a adresat creatorilor de poezie care nu au depăşit vârsta de 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi care nu au volume tipărite. Anul acesta s-au înscris 77 de participanţi ale căror lucrări au fost evaluate de un juriu format din cinci membri: poetele Denisa Popescu şi Magda Grigore, prof. Mircea Bârsilă (preşedintele juriului), redactorul-şef al revistei „Argeş”, scriitorul Dumitru Augustin Doman, criticul literar Nicolae Oprea. Festivitatea de premiere a câştigătorilor desemnaţi în cadrul acestui concurs a avut loc joi, 18 octombrie, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”. Au fost acordate 5 premii din partea fiecărei instituţii implicate în organizarea acestui concurs: 1. Premiul Revistei de Cultură „Argeş” – Ioana Nestorescu din Bucureşti; 2. Premiul Centrului de Cultură „Brătianu” – Ioana Nicoleta Ducu din satul Iezer, judeţul Botoşani; 3. Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş – Vlad Sibechi din satul Boroaia, judeţul Suceava; 4. Premiul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş – Adrian George Matus din judeţul Satu Mare; 5. Marele premiu din partea Consiliului Judeţean Argeş a fost acordat lui Mihai Gheorghe din Motru, judeţul Gorj. Profesorul Mircea Bârsilă a adresat câteva cuvinte tinerilor câştigători pentru a-i încuraja să scrie în continuare poezie: „Date fiind obligaţiile pe care le-a impus concursul, am citit foarte atent manuscrisele participanţilor din dorinţa de a fi cât mai exact. Cele 5 premii au primit note maxime din partea juriului. Promoţia post 2000 s-a îndepărtat de direcţia poeziei de tip licenţios care a atins punctul maxim în perioada 1995-2000. Noua poezie pe care o propun tinerii autori este o poezie dintre cele mai serioase, profunde, care merge pe valorizarea autenticului. Revenirea poeziei la matca sa tradiţională presupune renunţarea la procedeele ostentative de tip postdecembrist. Tinerii preferă să fie sinceri şi profunzi. Generaţia post 2000 va avea puterea de a depăşi canonul impus de poezia postmodernistă. Niciodată o nouă sensibilitate în poezie nu apare în lipsa unei legături cu contextul care o generează.”

Lansarea volumului „Sub steaua câinelui”

Festivitatea s-a încheiat cu lansarea volumului de poezie „Sub steaua câinelui”, aparţinând invitatului special al acestui eveniment, poeta Victoria Milescu. Născută în anul 1952, în municipiul Brăila, Victoria Milescu este autoare a mai multor volume de poezie, cărţi pentru copii şi traduceri. A primit diplome şi premii la concursuri literare şi la saloane de carte şi presă. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 1995. Volumul „Sub steaua câinelui” (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2012) se distinge prin simplitate şi profunzime. Nota distinctivă o reprezintă întâlnirea dintre sensibilitate şi candoare. Este o poezie actuală, adaptată acestei lumi. Omul este văzut aici ca în dialogul platonician Lysis, nici bun, nici rău, însă tot timpul capabil să facă pasul decisiv ori spre marginea prăpastei, ori în prăpastie. Despre volumul său, poeta Victoria Milescu a afirmat că este o carte dureroasă pe care a scris-o în câţiva ani. Premianţilor concursului de poezie „Ion Pillat”, poeta le-a transmis să participe la cât mai multe concursuri de poezie pentru că acestea sunt o grilă de evaluare a propriilor capacităţi. C. Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii