Web Analytics

Academicianul Gheorghe Păun – interesantă întâlnire cu textele lui Urmuz la conacul Golești

de | 25.04.2024 14:11 | Cultură, Actualitate, Home

Astăzi, 25 aprilie 2024, începând cu ora 18,00, sunteți invitați la ceea ce se anunță a fi o interesantă întâlnire cu textele lui Urmuz, pe care o va susține academicianul Gheorghe Păun în cadrul unei conferințe cu tema „URMUZ – Inimitabilul înainte-mergător ce se va desfășura la Muzeul Golești, „.

Urmuz este pseudonimul literar al lui Demetru Demetrescu-Buzău (17 martie 1883, Curtea de Argeș – 23 noiembrie 1923, București). Deși visa la o carieră de compozitor, a făcut studii de drept și a funcționat ca judecător în județele Argeș, Tulcea și la Târgoviște. Din 1913, a fosgrefier la Înalta Curte de Casație.

Citește și Marcel Ciolacu, la lansarea lui Ion Mînzînă şi Cristian Gentea: „Veţi câştiga toate alegerile!”

A scris în ideea de a parodia cu niște false automatisme academismul prozatorilor din vremea sa. Textele lui i-au atras atenția lui Tudor Arghezi, care îi găsește pseudonimul și îi publică, în 1922, în două numere consecutive din Cugetul românesc, Pâlnia și Stamate, „antiproză” intitulată ironic „roman în patru părți”. În 1923, s-a sinucis în București, murind în chip original, „fără nici o cauză”.

Scrierile lui au avut o neașteptată înrâurire asupra literaturii românești de avangardă. Sașa Pană, Geo Bogza, Eugen Ionescu au pus în valoare scrierile sale și au atras atenția publicului asupra acestui spirit profund original.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *