Web Analytics

Exclusiv. Avem acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de fostul adjunct al Poliţiei Mioveni

de | 29.07.2022 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Comisarul Marius Aioanei: „Recunosc şi regret săvârşirea faptei comise”

Marius Ovidiu Aioanei, fostul adjunct al șefului Poliției Mioveni, a făcut acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la un 1 an cu suspendare și doi ani de supraveghere pentru efectuarea de acte de comerț incompatibile cu statutul polițistului. Numai că pronunțarea s-a amânat până în luna septembrie. Vă prezentăm, în exclusivitate, detalii din acordul cu pagini întregi de mijloace de probă, încheiat la iniţiativa inculpatului, pe 23 iunie.

Marius Aioanei coordona păstrăvăria tatălui și firma de taximetrie

Faptele s-au petrecut în perioada ianuarie 2017 – mai 2021, când Marius Aioanei era comisar de Poliție judiciară și adjunct al șefului Poliției Mioveni. De aici reiese și incompatibilitatea, întrucât legea certifică faptul că, „în virtutea acestei funcții, inculpatului îi era interzis în mod expres «să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar»” și „calitatea de organ de cercetare penală al Poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

Activitatea de comerț desfășurată se referă la implicarea în activitatea economică a Păstrăvăriei Zăvoi din comuna Valea Danului, în numele căreia a acționat ca un administrator, „prin coordonarea comenzilor pentru achiziționarea de pește de către clienții societății, stabilirea prețul de achiziție și dispunerea angajaților cu privire la modalitatea de livrare; negocierea de contracte de livrări și achiziții sau facturi contabile, evidența camerelor închiriate și rezervate prin intermediul aplicației booking.com, a comenzilor și plăților efectuate către agenții economici, ținerea evidenței zilelor și orelor de muncă efectuate de angajații societăților, precum și a drepturilor salariale cuvenite acestora etc”.

De asemenea, inculpatul a coordonat și activitatea firmei de taximetrie, „prin angajarea șoferilor, stabilirea traseelor și turelor de serviciu, achiziționarea de autovehicule de transport persoane în acest scop, precum și obținerea licențelor necesare, dar și achiziția de stații de dispecerat”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Citește și Subcomisarul Marius Aioanei îi făcea „lichele” pe jurnalişti pe contul de Facebook…

Ce l-a dat de gol pe fostul comisar?

Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu. Pe fostul comisar l-au deconspirat informațiile postate pe facebook, prin care promova pachete turistice ale păstrăvăriei și servicii ale societății de taximetrie, respectiv anunțuri de angajare în cadrul acestor entități economice. De asemenea, la datele de contact ale păstrăvăriei, la care este acționar tatăl fostului ofițer de poliție, era menționat, printre alte numere de telefon, și numărul utilizat de inculpat. „Din datele existente, a mai reieșit că pe contul de facebook, cu ocazia organizării unui concurs de pescuit (la Păstrăvăria Zăvoi, n. r.), la data de 03.02.2020, a apărut o postare în cadrul căreia era indicat, pentru realizarea rezervărilor de cazare la această păstrăvărie, numărul postului telefonic utilizat de ofițerul de poliție”, regăsim în acord.

Interesant este că inculpatul a semnat documente pentru păstrăvărie și a solicitat emiterea autorizației de construire, în calitate de reprezentant al firmei, “deși nu îndeplinea această calitate în mod legal. Rezultă, așadar, că inculpatul a reprezentat în fapt societatea comercială în aceste demersuri”.
În urma punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică din 25.09.2017, emis de către Tribunalul Argeș, au fost interceptate comunicațiile inculpatului, din conținutul cărora rezultă că „acesta administra în fapt activitatea comercială a păstrăvăriei, prin achiziția de puiet de păstrăv, acesta cunoscând detalii precum cantitatea de pește de consum (șapte tone de consum), faptul că există cerere pentru achiziționarea peștelui.

Citește și Polițistul Aioanei a turnat tot, iar DNA a cerut amânarea aplicării pedepsei cu închisoarea

De asemenea, din convorbirile telefonice purtate de către inculpat cu tatăl său, cu angajații păstrăvăriei, dar și cu clienții rezultă, în mod indubitabil, că este cel care coordonează vânzarea-cumpărarea cantităților de păstrăv, stabilirea prețului și a plăților”, se mai precizează în acord. Un exemplu în acest sens este convorbirea telefonică purtată la data de 03.10.2017, ora 16:09:45, de către numitul, care este apelat de un bărbat neidentificat (notat Bărbat):
BĂRBAT: Ce-ai pățit, mă? Ți-au murit pești sau? Nu știu cine mi-a zis.
–: Da, am avut o…, mi s-a înfundat aducțiunea într-o noapte.
…………………………………………………………………………………………………………….
BĂRBAT: Păi, și-ai avut pierderi? Ți-au murit mulți?
–: A murit, mi-au murit, a murit mult puiet, da, da. Mi-a murit mult puiet, am avut probleme, da.
BĂRBAT: Păcat de el.
–: Îhî, știu!
BĂRBAT: Nu știu cine mi-a zis, X parcă mi-a zis, sau nu știu care, X mi-a spus când mi-a adus mâncare.
–: Da, da, da. Păi, m-am schimbat și eu, iau și eu de la el.
BĂRBAT: De la X, ă?
–: Îhî, îhî! Da, păi nu, ăla devenise neserios și nu, nu am mai luat de la el. Da.
BĂRBAT: Păi, de la cine luai tu…?
–: De la unii, tot pe la Brașov, da, nu, nu eram, adică deveniseră neserioși și numai, nu am mai vrut.
……………………………………………
BĂRBAT:… Cât puiet ți-a murit?
–: Cred că peste o tonă. Am avut și eu pierdere, o tonă, o tonă și ceva, cam așa. (…) Și-am avut noroc că am scăpat consumul și câteva bazine de puiet, le-am salvat pentru că am avut aeratoare. Am avut lacul mare de păstrăv, în care aveam vreo șapte tone de consum. Am dat trei drumul, am băgat aeratoare acolo, am dat drumul la aeratoare și nu am avut pierderi acolo deloc, știi!
Așa, iar, dacă mai aveam aeratoare și p-ăstelalte le salvam. Păi, imediat, primul lucru pe care l-am făcut, nici nu mi-am mai luat puiet, mi-am luat trei aeratoare…
………………………………………………..
BĂRBAT: Păcat de ei. Și cât aveau? 10 grame, 40 grame?
–: Cam așa, nu știu, cât… Erau, erau la 10, 40-50 de grame, cam așa.
……………………………………………….
–: …Bă, să facă, să dea Dumnezeu să facă, că, na, cerere e!…

Citește și „Aioanei le-a spus lui Miuţescu şi prefectului Soare că, dacă i se dă şefia Poliţiei Mioveni, în 30 de zile îl agaţă pe primarul Georgescu”

Din convorbirile telefonice și mesajele de pe WhatsApp purtate cu angajații păstrăvăriei sau cu persoane care doreau să închirieze servicii turistice (cazare, masă, agrement), rezultă că inculpatul se ocupa de rezervări sau comenzi în legătură cu stabilirea meniului, livrarea de marfă, stabilirea prețurilor cu TVA, aprovizionarea cu păstrăv, plata facturilor fiscale etc.

De exemplu, convorbire telefonică din data de 17.04.2021, ora 15:07:01, în care numitul apelează o femeie cu care discută despre o comandă preferențială de mâncare pentru o grădiniță din Argeș, stabilind meniul și discutând despre prețuri și despre eventualitatea încheierii unui contract.
Culmea, aceste activităţi se derulau în timpul cât inculpatul se afla în exercitarea atribuţiilor sale de poliţist și adjunct al Poliției orașului Mioveni, „fiind de natură să afecteze îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”.

Au fost interceptate și convorbiri care relevă o atitudine subiectivă, de conștientizare a obținerii de profit pentru sine din efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, de exemplu convorbirea telefonică purtată la data de 23.03.2021, ora 19:56:36, de către numitul cu o persoană neindentificată:
M.A.: De asta trebuie să-mi calculez bine pașii, să văd cum se mișcă ăsta… restaurantul, că dacă nu se mișcă…
V: Restaurantul cum mai merge?
M.A.: … Merge treizeci de mii, trei mii de lei în timpul săptămânii, e.
V: Păi, e bine, mă!
M.A.: Na, am o sută șaptezeci, o sută șaptezeci, o sută șaizeci de meniuri pă zi, știi, cam așa! Mda. (…) Și-o să fac un bar afară, pentru vară, știi! (…) Bă, am pă bucătărie, dracu, am vreo cinci acuma. Îi țin, îți dai seama că-i țin … î, pfu, pentru vremuri mai bune. Nu, nu-mi permit să…

Interlocutorii au fost identificați și audiați ca martori. Nu toți cunoșteau că Marius Aioanei era și polițist.

Citește și „Dl deputat Rădulescu mi-a povestit cum i-a pus să jure pe Biblie pe polițiștii Gherghe, Aioanei şi Ciolan că vor fi fideli PSD. Era şi Stelică Crăciun de faţă”

Cauza a fost disjunsă

Interesant este că pe 6 noiembrie 2020, printr-o ordonanță, s-a dispus disjungerea cauzei. Inculpatul a fost în control judiciar timp de 60 de zile, din 20 mai 2021, de când și-a dat demisia, şi până la 18 iulie 2021 inclusiv.
Marius Aioanei a fost cel care a solicitat acord de recunoaștere a vinovăției. „Astfel, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei şi a acceptat încadrarea juridică dată acesteia, solicitând stabilirea unei pedepse orientate spre minimul special și aplicarea dispozițiilor art. 83 C.p. privind amânarea aplicării pedepsei, prin raportare la împrejurările săvârșirii faptei, dar şi la conduita şi persoana inculpatului”, notează procurorii.

Lui Marius Aioanei i s-a dat 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar s-a convenit ca aplicarea pedepsei de 1 an închisoare să fie amânată, fiind stabilit termen de supraveghere de 2 ani. Dosarul este pe rolul Tribunalului Argeș, dar s-a amânat pronunțarea până pe 12 septembrie a.c.

Citește și Surse. Comisarul Aioanei ar fi făcut denunţ despre mai mulţi politicieni argeşeni

Declaraţia lui Marius Aioanei

Pe 20 mai 2021, când avea calitatea de suspect, Marius Aioanei a dat următoarea declarație:
„Recunosc faptele așa cum au fost descrise în ordonanța din data de 18.05.2021 de efectuarea în continuare a urmăririi penale și precizez următoarele: În legătură cu S.C. ### S.R.L. (Păstrăvăria Zăvoi, n. r.) declar faptul că administratorul de drept și de fapt al acestei societăți este tatăl meu, iar în perioada 2017-2021 l-am ajutat în administrarea societății, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. Țin să precizez că deciziile au aparținut întotdeauna tatălui meu, eu m-am implicat în sensul că am discutat cu furnizorii de servicii la momentul încheierii contractelor, am purtat discuții cu privire la prețurile bunurilor achiziționate în legătură cu activitatea de păstrăvărie. Precizez că în weekenduri mă întâlneam cu anumiți furnizori de servicii cu care discutam despre achiziția de bunuri, spre exemplu totemuri luminoase, pahare etc.

Nu mă ocupam în mod direct de închirierea căsuțelor turistice, însă țineam legătura telefonic sau direct când ajungeam în weekend la Pensiunea ### de la ### cu persoanele desemnate să se ocupe de închiriere. Mă interesa în special gradul de ocupare al acestor căsuțe, curățenia existentă în interior. La momentul la care eram prezent în păstrăvărie am comunicat clienților prezenți condițiile de închiriere, prețul de închiriere, fiind posibil să fi discutat aceste aspecte și telefonic. Toate aceste aspecte referitoare la condițiile de închiriere a căsuțelor turistice le-am discutat telefonic cu persoanele desemnate să se ocupe în cadrul păstrăvăriei”.

Citește și Exclusiv. Ce s-a descoperit la percheziţia informatică / Poliţistul Aioanei era sluga lui Stelică Crăciun. Mesajele de pe WhatsApp l-au deconspirat

„Pentru promovarea pachetelor turistice m-am ocupat personal”

“Pentru promovarea pachetelor turistice m-am ocupat personal și îmi amintesc că pentru Paștele 2021 am inițiat un pachet de servicii pentru turiști, eu fiind cel care m-am ocupat de organizarea pe zile, stabilind prețurile de cazare/persoană, însă ### ###, persoana desemnată să se ocupe de relația cu clienții, a luat legătura cu aceștia și a stabilit în mod concret rezervările, ocupându-se și de facturile fiscale. Promovarea serviciilor turistice a fost făcută prin realizarea unor filmulețe de către mine personal, care ulterior au fost postate pe pagina de facebook a păstrăvăriei, care are denumirea «Păstrăvăria xxx». Pentru contact, pe această pagină a fost indicat un număr de telefon la care răspundea un angajat al păstrăvăriei, însă îmi amintesc că în anul 2019 am fost contactat și mi s-au solicitat informații despre un concurs de pescuit aflat în desfășurare, astfel încât este posibil ca și numărul meu personal de telefon 0xxxx… să fi fost postat pe această pagină de facebook pentru contact.

Au existat și situații în care am fost contactat de către posibili clienți pe numărul meu personal de telefon, însă i-am direcționat spre a contacta reprezentantul păstrăvăriei, respectiv xxx, xxx și xxx. Precizez că în decursul anului 2020 păstrăvăria a avut în medie 10 angajați, respectiv menajeră, persoană care asigură livrarea, persoană care administrează ferma, bucătar, ajutor de bucătar, ospătari. Eu stabileam programul săptămânal pentru ospătari, însă părinții mei țineau evidența orelor lucrate. Cuantumul salariilor pentru angajați a fost stabilit de comun acord de către mine și familia mea.
Pentru plata salariilor și eu verificam, în raport de orele lucrate, sumele ce urmau a fi plătite ospătarilor.
Îmi amintesc că eu am făcut comenzi pentru achiziția de veselă și tacâmuri, însă nu îmi mai amintesc dacă am discutat despre preț. Facturile fiscale ajungeau la păstrăvărie și erau achitate în general în numerar. Precizez faptul că facturile pentru achiziția de bunuri și servicii au fost achitate de către mine prin internet banking, utilizând contul societății comerciale deschis la Banca Transilvania – Sucursala xxx”.

Citește și Un student din Piteşti a picat în plasa unei escorte şi a şantajat un medic din Germania, cerând 1,5 milioane de euro

„Am utilizat contul societății pentru a efectua plățile”

„Deși tatăl meu este cel care are specimen de semnătură la Banca Transilvania, am utilizat contul societății pentru a efectua plățile, contul și parola de utilizator fiindu-mi furnizate de către tatăl meu. Precizez că de comenzi se ocupa persoana desemnată la păstrăvărie, respectiv xxx, xxx sau tatăl meu, uneori fiind sunat de către aceștia pentru a-mi comunica numărul căsuțelor ocupate sau dacă existau situații în care erau clienți ce doreau închirierea ###lor și nu exista disponibilul de ### necesar.

În legătură cu S.C. ### S.R.L. (firma de taximetrie, n. red.), precizez că administratorul acesteia este xxx, cumnata tatălui meu. Obiectul principal de activitate este transport în regim de ###, existând actualmente trei mașini în regim de ###metrie. De activitatea acestei societăți se ocupă efectiv ### ###, fiul soției tatălui meu, ### ###. În legătură cu angajarea șoferilor pe aceste mașini de taximetrie am discutat și eu personal în cadrul păstrăvăriei, eu cunoscând condițiile de angajare, de plată. M-am implicat în activitatea firmei încă de la început, întrucât ### ### mi-a solicitat sprijinul, pentru că nu se descurca. În concret, purtam discuții cu aceste persoane pe care mi le prezenta ### ### pentru a-mi da seama dacă erau potrivite pentru a fi angajate ca șoferi pentru ###uri, întrucât ### ### avea încredere în părerea mea; cu aceste persoane discutam despre sumele pe care urmau să le primească cu titlu de salariu, programul de muncă, numărul de ore pe care urmau să le presteze. De încheierea contractelor de muncă se ocupa contabila societății, ###. Am discutat și cu respectivii șoferi și cu ### ### despre modalitatea de remunerare a acestora, stabilind un procent din încasări.

Începând cu anul 2020 și până în prezent au existat situații în care eu, personal, am achitat numiților ###, ### ###, ### ### sume de bani cu titlu de salarii, iar cu acordul meu sau din dispoziția mea, din sumele încasate la păstrăvărie au fost achitate salariile acestor persoane.
Am purtat discuții cu o persoană despre acordarea unei frecvențe radio necesară înființării unui dispecerat pentru firma de taximetrie, însă nu îmi amintesc dacă m-am prezentat ca administrator al societății. Este posibil să fi folosit noțiunea de reprezentant al societății, am folosit această noțiune pentru a-i crea interlocutorului impresia că am o legătură cu societatea și de aceea mă interesez despre obținerea unei frecvențe radio.

Există posibilitatea ca în momentul în care discutam cu diverși clienți ai societăților comerciale să mă fi prezentat ca reprezentantul acestora sau să le fi spus că am niște firme. Este foarte posibil să fi semnat facturi fiscale emise de către S.C. ###S.R.L. reprezentând servicii de cazare, în situațiile în care nu existau alte persoane împuternicite pentru a semna aceste facturi. Mi se prezintă de către procuror contractul de leasing financiar nr. ###, încheiat cu ###, pe care apare la rubrica «Utilizator ###SRL» numele meu și semnătura. Recunosc faptul că am reprezentat societatea la încheierea acestui contract și că semnătura îmi aparține. De asemenea, recunosc că ștampila aparținând societății comerciale a fost aplicată de către mine pe acest contract, ștampila aflându-se în posesia mea.”

Citește și Şoc şi groază la PNL Argeş / DNA a ridicat telefonul deputatului Miuţescu şi pe cel al viceprimarului Tofan

„Apreciez cifra de afaceri a păstrăvăriei la suma de 100.000 lei în fiecare lună”

„Nu pot preciza anul, însă îmi amintesc că am mai semnat în calitate de reprezentant al S.C. ### S.R.L. un contract cu SC ### SRL și cu ####, un contract de leasing. Mi se prezintă de către procuror o agendă de culoare neagră cu inscripția de pe copertă «### 2021», cu stema României, având impresiunea Poliția Argeș, în cuprinsul căreia sunt făcute mai multe mențiuni olografe, pe care le recunosc ca fiind ale mele. Precizez că mențiunile înscrise la fila 30 în dreptul datei de 13.02.2021, respectiv ### – 1600 lei/15Z, ### – 1600 LEI/15Z, ### – 1600/15Z, ### – 8 ture/3000, ### 8 ture/2800 etc., îmi aparțin și reprezintă zilele lucrate de angajații Păstrăvăriei ### și sumele de bani pe care urmau să le primească.
Eu stabileam sumele de bani ce urmau a fi achitate angajaților în raport de zilele lucrate, în urma discuțiilor purtate cu tatăl meu. Toate însemnările din agenda menționată privesc activitatea păstrăvăriei și se referă la stabilirea repartizării angajaților în fiecare săptămână pentru desfășurarea activităților în cadrul păstrăvăriei, numărul orelor lucrate și drepturile salariale aferente. Însemnările privind datorii – ### 6.000 euro, ### 10.000 lei și 855 euro se referă la datoriile personale ale tatălui meu.
Precizez că, din dorința de a-l ajuta pe tatăl meu în dezvoltarea afacerii de familie, m-am implicat în administrarea societăților, fără însă a conștientiza că aceste acțiuni sunt incompatibile cu calitatea mea de polițist. Declar și faptul că majoritatea personalului păstrăvăriei și firmei de taximetrie cunoștea faptul că am calitatea de polițist. Apreciez cifra de afaceri a păstrăvăriei la suma de 100.000 lei în fiecare lună. La acest moment recunosc și regret săvârșirea faptei comise.”

Citește și DNA a descins la PNL Argeș. Adrian Miuțescu dus la audieri

”Inculpatul era pe deplin conştient de incompatibilităţile deduse din calitatea de poliţist”

În acord se precizează însă că este de neînțeles de ce inculpatul nu şi-a asumat şi scriptic calitatea de administrator al firmei, ci a preferat să exercite doar în fapt activităţile specifice acestei funcţii.
„Acest mod de a acţiona demonstrează că, în realitate, inculpatul era pe deplin conştient de incompatibilităţile deduse din calitatea de poliţist, iar prin modul în care a acţionat a încălcat în mod deliberat interdicţia de a administra direct sau prin persoane interpuse o societate comercială”.


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole