Web Analytics
scris joi, 31.03.2022

Comunele din Muscel devin sate de vacanţă

Scăderea populației este dublată de sosirea celor stabiliți vremelnic în localități

Se știe deja că Rucărul și Dâmbovicioara atrag bucureșteni și alți români cu dare de mână și urât de aglomerație urbană, sate precum Sătic, Dâmbovicioara și Ciocanu fiind cele mai căutate. Zeci de case de vacanță și pensiuni au apărut sub Piatra Craiului, tendința fiind de înmulțire a acestora. Iar, între timp, Dâmbovicioara a primit și statut de stațiune turistică de interes național. Dar nu doar cele două localități de munte sunt cotropite de doritorii de vacanțe la țară. Am stat de vorbă cu șase primari de comune muscelene și am aflat că fenomenul se amplifică.

Comunele din Muscel devin sate de vacanţă

Dragoslavele, Poienarii de Muscel, Albeștii de Muscel, Lerești și, în ultimul timp, Boteni sunt localități vizate de cei care au dare de mână și vor să petreacă vacanțe liniștite sau, după caz, bătrâneți în aer curat. Lerești, cu deosebire, dar și Dragoslavele se află în prim-plan acum, fiind localități care au intrat mai demult în circuitul turistic, având pensiuni active. Asta spre deosebire de Boteni, localitate în care prima structură de primire turistică se va dezvolta în următoarea perioadă. Și la Albeștii de Muscel sunt pensiuni, fiind făcută legătura cu Bughea de Sus, ambele localități formând până nu demult o singură entitate administrativ-teritorială cu un statut de stațiune turistică de interes local care se menține și în prezent. Doar că aici problema o reprezintă drumul. ”Acum ceva vreme a venit la păstrăvărie fostul fotbalist Răzvan Raț, cu o mașină cu garda mai joasă. A zis că așa ceva nu se poate. Și cum să revină dacă problema nu se va rezolva?”, spune primarul de la Albești, Cătălin Manta. Drumul care leagă Bughea de Sus cu Albești și Cândești este în reabilitare de mai mulți ani. E drum județean, e al Consiliului Județean și poate va fi gata în acest an. Amenajarea căii de acces va aduce și mai mulți vizitatori și doritori de case de vacanță în special în satul Cândești, pe Bratia.

Citește și Iniţiativă lăudabilă. O sală dezafectată de la şcoala Poienarii de Argeş a fost transformată în Club al Copiilor

Stațiunea balneoclimaterică Bughea

Oricum, până să fie gata drumul, Bughea de Sus încearcă să se conformeze statutului de stațiune turistică. Și vrea mai mult! ”Am fost stațiune balneoclimaterică, vrem să redevenim și o astfel de stațiune”, spune primarul Nicolae Tarbă. Un pas mare în acest sens a fost deja făcut. Complexul balneo ”Măgura” a fost vândut de fostul proprietar, iar actualul deținător a început deja reabilitarea acestuia în vederea redeschiderii. Și, pe de altă parte, cineva din București vrea să amenajeze tot la Bughea un spațiu de tratament fizio, beneficiind de aerul curat și priveliștea faină. Sunt atuuri care deja au atras în comună oameni care au case de vacanță, la fel ca și în localitatea vecină, Bughea de Jos, deja renumită fie și datorită faptului că marele actor Gheorghe Dinică a avut proprietate aici.

Beverly Hills la Lerești

Comuna Boteni intră încet-încet în atenția celor cu bani și dorință de relaxare. ”Oamenii caută liniște. Iar la noi, pe dealuri, e liniște”, susține primarul Vasile Leau. Spune acesta că bucureștenii, dar nu numai ei, caută case în Boteni atât pentru frumusețea naturii și liniște, dar și pentru că în comună se rezolvă treptat problema utilităților. Ca și la Lerești, acolo unde deja se extinde zona rezidențială. Comuna condusă de Marian Toader are apă, canalizare, iluminat, gaze și asfalt peste tot. Așa că acum utilitățile sunt introduse într-o nouă zonă care va fi locuită îndeosebi de cei care vor să aibă casă de vacanță sub Strâmtu. ”Nu se caută doar case la noi. Vor terenuri. Așa că la Lerești apare o nouă zonă locuită, la Poduri, deja i se spune Beverly Hills de Lerești. Apă e deja, gazele au început, curent electric, avem proiect de canalizare și asfaltare. În maxim doi ani toate vor fi puse la punct”, zice primarul Toader. La Lerești, metrul pătrat de teren a sărit de la 2 euro la 10-12 euro. În zona Țarină deja e aglomerație de străini încântați de aerul curat și de oamenii primitori. ”Vin din București, dar și din Prahova, din zonă mai de câmpie… La noi, unde se găsesc case de vânzare, nu durează două-trei luni și se dau”, susține Marian Toader.

Citește și Un tânăr din Poienarii de Muscel a ajuns barista de succes în domeniul cafelei în Italia

Utilităţile sunt peste tot, dar oamenii pleacă. Vin străinii

Și la Poienarii de Muscel și Dragoslavele există interes pentru completarea sistemului de utilități. Nu sunt gaze în cele două comune, dar sunt proiecte. Poienarii s-au asociat cu Boteni, Mioarele și Hârtiești pentru o rețea comună, iar Dragoslavele are exemplul vecin de la Rucăr. Iar în localitatea lui Ion Băcioiu sunt atracții diverse, de la cele naturale, la cele antropice, precum Schitul de la reședința patriarhală, de pe malul drept al Dâmboviței. Dincolo, la Poienari, primarul Ion Banzea susține tot ideea atracției turistice naturale, sate precum Jugur fiind de un pitoresc deosebit.

Comuna Mioarele atrage, de asemenea. Are pârtie de schi care, e adevărat, e asuprită de schimbările climatice, dar și cel mai înalt deal din țară pe care se face Focul lui Sumedru, plus o țuică de neratat.
Iar în toate aceste localități se manifestă drastic scăderea populației. Cauzele sunt generale în România: scăderea natalității și exodul către orașe și țări străine. Așa că se transformă treptat în sate de vacanță.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și „Artistul fluierului” – Ion Arsene, meşterul popular de la Poienarii de Muscel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *