Web Analytics

„Artistul fluierului” – Ion Arsene, meşterul popular de la Poienarii de Muscel

de | 25.07.2019 13:05 | Cultură

S-a stins din viaţă în urmă cu două luni, la 88 de ani, meşterul popular Ion Arsene, cel care de-a lungul vieţii a creat zeci de mii de instrumente muzicale vândute în toată lumea. Anunţul a fost făcute pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. Originar din localitatea Poienarii de Muscel, judeţul Argeş, meşterul Ion Arsene s-a născut pe 25 decembrie 1931 şi a creat de-a lungul vieţii zeci de mii de instrumente muzicale, de la fluiere până la ocarine şi cimpoaie.

A lucrat 12 ani în mină

Meșterul Ion Arsene a lucrat 12 ani în mină, a muncit din greu încă de când a terminat cele şapte clase din şcoala generală. S-a angajat la mină, unde a lucrat 12 ani în subteran şi alţi 14 ani la suprafaţă. La 28 de ani, pe când se afla la tratament la Băile Govora, s-a întâlnit cu meşterul popular Gheorghe Pasăre, care avea să-i deschidă lacătul unei noi vieţi, dedicate, trup şi suflet, instrumentelor muzicale. ”Prin 1959 m-am întâlnit acolo la Govora cu un meşter care vindea fluiere din lemn de prun. Zile întregi îl urmăream cum le face, stăteam lângă el, fascinat, până mă uita Dumnezeu. Şi, cum am stat eu aşa şi mă uitam atent la ce face, am prins repede secretele. Apoi, când eram aproape să plec, l-am rugat să-mi dea şi mie o unealtă, ca să mă apuc şi eu de treaba asta. Omul mi-a dat un strunghi vechi cu care el nu mai lucra. Şi cu acel instrument m-am apucat eu să lucrez acasă la mine”, declara meşterul Ion Arsene în urmă cu mulți ani într-un interviu pentru Adevărul.

I-a dăruit un fluier lui Hillary Clinton

Întors în satul natal Jugur, Ion Arsene nu a mai stat pe gânduri și s-a pus imediat pe treabă. A încercat o dată. A încercat de două ori. Şi tot aşa până când fluierul începea să prindă formă. Dacă la început de abia reuşea să facă un fluier în două săptămâni, ulterior experienţa şi dexteritatea l-au ajutat să creeze zilnic cel puţin 3-4 instrumente muzicale.
În urmă cu mai bine de 15 ani, pe când avea un stand la un târg din Bucureşti, a fost vizitat de către Hillary Clinton, căreia i-a dăruit un fluier. După câteva luni, fosta Primă Doamnă a Americii i-a trimis o scrisoare de mulţumire. Din anul 1970, meşterul Arsene a fost colaborator al Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, fiind prezent la expoziţiile şi târgurile organizate aici de-a lungul anilor. Pasiunea lui a fost transmisă şi celor patru copii ai săi. În 2002, a primit, din partea Preşedinţiei României, distincţia ”Crucea naţională Serviciul Credincios, clasa a III-a”.

Nu numai că a fost creatorul instrumentelor, dar a şi învăţat să cânte la ele

Argeşeanul nostru a fost un meşter al lemnului, care a creat fluiere, cavale, ocarine şi cimpoaie. Dacă ai asculta ce sunete minunate scot, ai jura că, la fel ca şi păpuşa Pinocchio, sunt pline de viaţă. ”Se ia bucata de lemn de prun sau cireş, se găureşte, se netezeşte la strung. Apoi se lucrează la vrană, dop, găuri şi se dă pe sunet. După asta se tratează cu zeamă de var şi se lasă să se usuce, iar, spre final, se unge cu ulei alimentar, iar la unele se mai aplică alamă, de frumuseţe”, a mai spus meşterul argeşean.
Acesta a reuşit să realizeze milioane de instrumente care au ajuns atât în ţară, cât şi în străinătate. ”Instrumentele care mi-au ieşit din mâini au ajuns în toată lumea. La unele târguri la care am participat în Bulgaria, Ungaria, Turcia, Germania şi Franţa veneau oamenii, se uitau la ele, le încercau şi le cumpărau imediat. La un târg din Bucureşti mi-a vizitat standul Hillary Clinton şi i-am dăruit un fluier. S-a bucurat foarte mult, iar la câteva luni mi-a trimis şi o scrisoare de mulţumire”, a mai spus Ion Arsene.
Ion Arsene nu numai că este creatorul instrumentelor, dar a şi învăţat să cânte la ele. ”Toate instrumentele pe care le fac îmi plac. Cânt la toate încă de mic. Am învăţat de la bunicul şi tatăl meu, care erau foarte pricepuţi la cântat. Chiar şi două fete de-ale mele cântă la fluier”, a mai spus argeşeanul.

Școala în care copiii învaţă secretele confecţionării instrumentelor populare

În satul său, în cadrul şcolii funcţionează o secţie în care copiii învaţă secretele confecţionării instrumentelor populare. Ani de-a rândul Ion Arsene le-a predat elevilor cu mare drag, iar apoi a dat ştafeta celor două fete ale sale şi unuia dintre gineri. Chiar şi nepoţii duc mai departe frumoasa meserie a talentatului lor bunic. ”M-am bucurat foarte tare când am văzut că mă urmează atâţia membri ai familiei. Probabil au văzut ce satisfacţii mi-a adus mie lemnul şi i-a încântat şi pe ei treaba asta”, a mai spus meșterul.
De asemenea, Ion Arsene a mai declarat presei în urmă cu mulți ani ”Îmi place munca mea, îmi plac tradiţiile româneşti, pentru că sunt foarte frumoase şi autentice. Nu-mi place ca un om să nu se perfecţioneze în funcţie de talentul său. Ar trebui ca toţi să avem mai multă voinţă în viaţă. Să ştiţi că la noi nu se pierd tradiţiile aşa uşor, pentru că ele plac foarte mult publicului. Avem copii talentaţi în Argeş, deci eu cred că folclorul nu va muri odată cu omul. Atelierul meu e plin de unelte, de la cele mai mărunte, până la cele mai mari, dar toate la fel de folositoare: dălţi, cuţite, strunguri, bucăţi de lemn. Am şi instrumente foarte multe. În această încăpere mă simt în lumea mea”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii