Web Analytics

”Cineva a zis să mutăm morţii din Cimitirul «Sf. Gheorghe» pentru un drum în zona unde vrea să construiască el blocuri”

de | 30.09.2021 16:17 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Dr. Irimia dezvăluie presiunile imobiliarilor asupra Comisiei de Urbanism # ”Pe mulți oameni de afaceri nu-i interesează de locuitori și nici de Pitești. Interesul lor este profitul cu orice preț” # ”Au fost probleme cu vreo 3 PUZ-uri emise în anul 2008 – atenție!!! – fără termen de valabilitate, pentru locuințe colective înalte”

# Sunteți membru în Comisia de Urbanism a CL Pitești și săptămâna trecută a fost o întâlnire cu dezvoltatorii imobiliari care deja a născut speculații. Ce s-a discutat, mai exact?
– Eu și colegii din Consiliul Local ne-am prezentat la solicitarea unor investitori, nemulțumiți de anumite reconfigurări ale unor zone din Planul de Urbanism General. Au fost deranjați în special de reducerea regimului de înălțime în zone de case și în zone care, credem noi, nu pot să preia traficul auto care s-ar genera. Plus că utilitățile din aceste zone s-ar bloca, fiindcă nu au capacitate să susțină noile clădiri/blocuri cu regim de înălțime foarte mare. De asemenea, au mai fost probleme cu vreo 3 PUZ-uri emise în anul 2008 – atenție!!! – fără termen de valabilitate, pentru locuințe colective înalte și de care, culmea, nimeni din primărie nu-și mai aducea aminte.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia: „Noul PUG al Piteştiului pare deja foarte «virusat»”

# Un fel de PUZ-uri pe viață…
– Cam așa ceva. Aici este o problemă, pentru că, fiind emise fără termen de valabilitate, ele sunt valabile și acum… și vor fi și peste 100 de ani. Iar dacă se decide că aceste PUZ-uri nu se mai încadrează în respectivele zone, ca regim de înălțime, ele nu pot fi anulate decât în instanță, deoarece sunt documente administrative legale în acest moment.
# Păi, Piteștiul s-a schimbat mult în cei aproape 15 ani, de când au fost date respectivele PUZ-uri la purtător. Nu e logic?
– De acord cu dumneavoastră. Pe mine m-a deranjat faptul că pe mulți dintre oamenii de afaceri nu-i interesează de locuitori și nici de Pitești. Interesul lor este profitul cu orice preț. Au fost discuții pro și contra pe anumite proiecte, au fost și tensiuni, am fost acuzați că am blocat orașul și că nu se mai poate construi cum vor ei. Adică orice și oriunde, așa cum fuseseră obișnuiți de vechea administrație.

Citește și Dr. Tiberiu Irimia spune că „urbanismul în Piteşti a creat monştri” / „Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii încă deschid uşi cu piciorul în Primărie”

”Alți imobiliari ne-au agresat verbal, însă nu ne speriem așa ușor… Cunoaștem «curajul» oamenilor bogați”

# Care vi s-a părut cel mai absurd moment?
– Acela când cineva, un investitor imobiliar căruia nu vreau să-i dau numele, a zis chiar să mutăm morții din Cimitirul ”Sfântul Gheorghe”, ca să facem un drum în zona unde vrea să construiască el blocuri cu regim de înălțime foarte mare. Alții ne-au agresat verbal, însă nu ne speriem așa ușor… Cunoaștem ”curajul” oamenilor bogați. Ce nu înțeleseseră mulți dintre investitori e faptul că noi am mers acolo, la acea ședință, din bună-credință și cu dorința de a găsi soluții atât pentru investitori, cât și pentru cetățenii care pot fi grav afectați din cauza acestora. Sunt lucruri care s-au tot întâmplat în ultimii ani, fiindcă ne-am tot luat după dezvoltatori și după vechea conducere a primăriei. Dumneavoastră vă place cum arată Piteștiul? Ce mare dezvoltare imobiliară a făcut cineva? Și ce investiție care să dezvolte real orașul, să aducă plus valoare, să aducă beneficii reale în dezvoltarea Piteștiului și în viața cetățenilor, în afară de îmbogățire personală, s-a făcut ? Puteți să-mi dați un singur exemplu, domnu’ Grigore?

Citește și Dr. Tiberiu Irimia, membru în Comisia de Urbanism din CL Piteşti: „Blocuri de multe etaje într-un cartier de case nu voi accepta să se mai construiască în Piteşti”

Dr. Irimia pune o întrebare legitimă: de ce e votul secret când se votează proiectele imobiliare?

# Aici m-ați prins! Chiar nu-mi vine în minte niciun exemplu. Au mai fost și alte puncte fierbinți la ședință?
– Da. Am constatat cu stupoare că la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (C.T.A.T.U.) din cadrul Primăriei Pitești, proiectele imobiliare se votează cu vot secret. Întreb și eu: de ce e nevoie de vot secret într-o comisie tehnică??? E nevoie cumva ca să nu poată fi identificat votul? Pentru ca toți să susțină ulterior că au fost împotriva unui proiect controversat sau chiar ilegal, deși l-au votat cu două mâini la adăpostul votului secret? Personal, o să cer în următoarea ședință a CL Pitești anularea procesului-verbal din ultima ședință C.T.A.T.U. și refacerea votului în procedura „la vedere”, nu la secret. Când vezi că se discută un proiect și nu primește avizul comisiei, apoi, peste o lună, același proiect imobiliar e depus într-o formă aproape identică și el primește avizul comisiei în vot secret, situația te cam pune pe gânduri. La Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism se iau decizii cu impact major și chiar ireversibil asupra orașului și a calității vieții cetățenilor, așa că ele trebuie să fie asumate, cu nume și prenume. O altă problemă este că cei din componența comisiei C.T.A.T.U., arhitecții, de exemplu, au și ei, la rândul lor, proiecte care intră în dezbatere. Iar rezultatul votului poate fi viciat, cu sau fără intenție. Uneori poate fi chiar un conflict de interese.

Citește și Doctorul Tiberiu Irimia: „Unii se laudă cu ce au făcut ei la Spitalul Judeţean, dar n-au reuşit să câştige lupta cu gândacii şi şobolanii”

„Construitul în exces nu aduce bunăstare, aduce poluare”

# Și totuși, în Pitești mai trebuie să se și construiască…
– Da, se vorbește continuu că orașul este deja mic, că trebuie dezvoltat pe verticală neapărat. Părerea mea este că în orice oraș vine un moment când nu mai ai loc de construit. Iar construitul în exces nu aduce bunăstare, aduce poluare. Piteștiul este deja un oraș de categoria a doua în ceea ce privește poluarea, din cauza lipsei spațiilor verzi. Traficul auto este deja infernal la anumite ore. Iar eu consider că, în acest moment, mai important decât construitul de imobile noi este reabilitarea patrimoniului actual, inclusiv clădirile care reprezintă patrimoniul cultural al Piteștiului. Doar așa vom putea schimba aspectul de comună prăfuită pe care îl are acum Piteștiul.

Citește și O recunoaşte chiar Primăria Piteşti, care îl contrazice pe dezvoltatorul Cristian Prodănel: Zona în care se ridică blocul cu şase etaje, între trei case, are regim de înălţime mic!

„Să nu ajungem în situația ca Piteștiul să fie un oraș de tip «dormitor»”

# Deja unii colegi binevoitori din CL și care se bat pe burtă cu imobiliarii vă arată pe dv. cu degetul că vă opuneți blocurilor cu etaje multe și că astfel blocați dezvoltarea Piteștiului. Direcționează nemulțumirea acestora către dv.
– Foarte posibil, însă cei care mă arată pe mine cu degetul uită că investitorii imobiliari sunt o mână de oameni, pe când cetățenii Piteștiului – majoritatea. Eu îi reprezint pe cetățenii Piteștiului, nu pe imobiliari. Pe imobiliari îi reprezint într-un singur caz, atunci când se comportă ca niște cetățeni și respectă regulile de urbanism. Eu nu sunt sub nicio formă împotriva clădirilor înalte, dar acestea trebuie făcute în locuri unde infrastructura permite. Și mă refer aici la drumurile de acces, utilități, vecinătăți. Sunt deja pregătite în noul PUG al Piteștiului mai multe zone unde se va putea construi cu regim înalt. Și mă refer, per total, la peste 100 de blocuri cu regim de înălțime între 6 și 14 etaje. Să nu ajungem în situația ca Piteștiul să fie un oraș de tip „dormitor”.

Construim locuințe în exces, uitând că cei care trebuie să le cumpere au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Banii mulți vin doar din industrie și afaceri, iar aici avem nevoie de investiții care să aducă salarii mari pentru cetățeni și fonduri substanțiale la bugetul primăriei pentru dezvoltare și de aceea nu putem să transformăm Piteștiul într-un oraș strict rezidențial. În noul PUG este obligatoriu să rămână și zonele industriale, unde să se poată dezvolta parcuri industriale. Dacă cetățenii muncesc în afara orașului și doar dorm în Pitești, nu este deloc în regulă. În schimb, distractiv este faptul că apare deja o luptă între dezvoltatori și se faultează reciproc, care să ia regim mai înalt, încercând chiar să-și blocheze între ei anumite proiecte imobiliare.

Citește și Exclusiv. Răspuns devastator al Ministerului Culturii despre blocul din centru al firmei Titidan. Actul de vânzare este nul de drept. Primăria Piteşti avea drept de preempţiune obligatoriu şi nu l-a exercitat

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii