Web Analytics

Dr. Tiberiu Irimia spune că „urbanismul în Piteşti a creat monştri” / „Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii încă deschid uşi cu piciorul în Primărie”

de | 8.07.2021 14:42 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

# Dezvăluie cunoscutul medic, acum și din poziția de consilier local și membru în Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului # „E nevoie urgentă de un audit al compartimentelor care se ocupă de urbanism”, mai spune Tiberiu Irimia

# Domnule doctor și consilier local, e adevărat că atmosfera e foarte tensionată în Comisia de Urbansim a CL Pitești?
– Da, fiindcă urbanismul în Pitești a creat „monștri”. Iar acești „monștri”, mă refer la dezvoltatorii imobiliari și constructori, încă deschid uși în Primărie cu „piciorul”.
# Și cum e posibil acest lucru, domnule Tiberiu Irimia?
– Pentru că în ultimii ani Primăria i-a îmbogățit excesiv prin emiterea unor autorizații de construire cu mari probleme de legalitate. Acești oameni, care acum ne râd în nas și învârt multe zeci de milioane de euro, sunt foarte supărați că nu mai merge „ca înainte” în Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului și Urbansim din Consiliul Local Pitești.
În continuare, activitatea unor servicii din Primărie nu funcționează cum trebuie. Iar dezvoltatorilor li se pare că cineva are ceva personal cu ei, când, de fapt, totul este foarte simplu dacă se respectă legea.

# Detaliați mecanismul, ca să înțelegem de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă.
– O mare problemă este la ora actuală punerea în legalitate a unor blocuri de locuințe colective care nu au respectat autorizația de construire. Aici este normal să intervină compartimentul de Disciplină în construcții din cadrul Poliției locale, ISC-ul, persoanele din Primărie care se ocupă cu procesele-verbale de finalizare a construcțiilor, arhitectul-șef și primarul.
Probabil colaborarea din ultimii ani a unor persoane ce aparțin acestor structuri din Primărie cu dezvoltatorii imobiliari îi pune în imposibilitatea actuală de a lua măsuri. Altfel nu-mi explic fenomenul acesta foarte nociv.
# Și ce propuneți, în calitate de consilier local?
– Aici e nevoie să intervină în forță domnul primar, bineînțeles dacă își dorește acest lucru. Mă refer la ordine și disciplină în construcții. Primesc săptămânal câteva sesizări de la cetățeni, exact pe aceste probleme.

Exemple de locuri la care dispare parcarea sau la care s-a închis autorizația de construire cu… un etaj în plus

# Exemple?
– De exemplu, o sesizare că la nişte blocuri în zona Lidl Găvana, care, deși aveau autorizație de construire emisă pentru un număr de etaje, s-a construit câte un etaj în plus și s-a închis autorizația cu un etaj în plus… Mai sunt câteva blocuri autorizate în oraș cu parcare tip Klaus, parcare cu un sistem de lift pentru suprapunerea mașinilor. Deși nu s-au montat sistemele cu aceste lifturi, se cere închiderea autorizațiilor. După închidere, nu se mai montează sistemele și clădirea respectivă va avea numărul de locuri de parcare la jumătate. Sau, alt exemplu, o clădire de 5-6 etaje din zona centrală care a declarat în autorizație parterul ca parcare, transformă parcarea în spațiu comercial. Alte exemple țin de lipsa amenajării de spații verzi la fața locului, chiar dacă au fost declarate în proiect. La fel, sunt exemple de proiecte imobiliare mari cu un număr de locuri de parcare total subevaluate, cu lipsa totală a parcajelor pentru vizitatori și persoane cu handicap. Şi multe alte nereguli sunt semnalate de către cetățeni. Ce să vă mai spun, dacă și eu, deși sunt consilier local, sunt în situaţia în care Primăria îmi emite adrese „la mișto”.

Incredibil! La blocul Titidan se mai pune un etaj, al unsprezecelea, și Primăria îi răspunde doctorului Irimia că e… o pergolă

# Puteți detalia?
– Da, e în legătură cu litigiul meu pe care îl cunoaște toată lumea, cu blocul firmei Titidan, blocul construit în centrul Piteștiului. Deși procesul continuă, îmi semnalează cineva că blocul de P+10, care face obiectul unui proces pe rol, acum are P+11. Mă adresez imediat în scris Primăriei Pitești și, după vreo 2-3 săptămâni, primesc răspuns. Iar răspunsul, pe care vi-l prezint și public, este halucinant. Deși la fața locului este un etaj 11 retras, construit pe structura de cadre din beton-armat, în suprafață de aproximativ 300 metri pătrați și cu compartimentări din BCA, mi se răspunde că această construcție este o…. pergolă, care nu necesită autorizație. Și că este făcută să nu plouă în casa scării. Deși acum blocul în cauză depășește limita de înălțime a PUZ-ului și CUT-ului, mi se spune că înălțimea se măsoară la cornișă. Deci, eu înțeleg că etaje retrase se pot face oricâte și fără să mai respectăm vreo reglementare sau indicatori urbanistici, dacă înălțimea se măsoară doar la cornișă.

De altfel, vă readuc aminte câteva nereguli și chiar ilegalităţi ale blocului firmei Titidan, pentru care instituții publice, inclusiv Primăria Pitești, Prefectura şi Inspectoratul de Stat în Construcții, se pot încadra în omisiunea sesizării, fiindcă au luat deja cunoștință de ele:
– demolarea ilegală a clădirilor și a sitului urban monument istoric de pe b-dul I.C. Brătianu, monument activ și astăzi pe site-ul Ministerului Culturii;
– cumpărarea ilegală a terenului și clădirilor de către SC Titidan SRL, fără avizul CL Piteşti privind dreptul de preempțiune. Proprietatea fiind cumpărată ca monument istoric, Primăria Pitești trebuia să-și exercite conform legii acest drept;
– emiterea ilegală a autorizației de construire, fără avizul Ministerului Culturii, deoarece se afla în raza de protecție a monumentului Casa Bobancu;
– aprobarea ilegală a PUZ- ului (un PUZ nu poate să depășească cu peste 2 etaje regimul de înălțime din PUG, fiind zonă de 2 etaje;
– PUZ-ul este ilegal, fiind propus pe o zonă protejată, care nu putea fi demolată;
– lipsa studiilor de însorire pentru toate proprietățile aflate în apropierea construcției autorizate.
# În concluzie?
– Deci, momentan… „încă se poate” la Primăria Pitești. De aceea este nevoie urgentă să se facă un audit al acestor compartimente care se ocupă de urbanism și disciplină în construcții, poate chiar înlocuirea personalului, pentru ca ce s-a întâmplat în ultimii ani să nu se repete. Însă vom vedea ce ne mai rezervă și viitorul.

„Mărirea salarială pentru care eu am votat este pentru oamenii serioși din Primărie”

# Vreau să nu ocolim nici alt subiect fierbinte. Miercuri, 30 iunie, a avut loc ședința ordinară de CL la Pitești și ați votat o mărire de salarii îndelung contestată.
– Într-adevăr, punctele fierbinți de pe ordinea de zi erau legate de niște măriri salariale pentru angajații Primăriei Pitești. Și, da, au existat niște acuze pentru că am votat „cot la cot” cu PSD-ul. Realitatea în legătură cu votul din CL referitor la majorările salariale este că absolut nimeni nu a votat împotriva lor; sunt câțiva consilieri locali care nu au dorit să și le asume, dar au încercat să câștige ceva imagine și s-au abținut. Aşa că… trageți dvs. concluzia. Repet: cu excepția mea, a lui Gelu Tofan şi a lui Sorin Apostoliceanu, restul colegilor consilieri liberali și de la USR au preferat să se abțină. Practic, nimeni dintre aceștia ultimii nu a fost împotriva măririi… Toţi s-au abținut la vot.

# Bun, explicați atunci de ce dvs. ați votat.
– Eu am analizat foarte bine situația salariilor din Primărie. În orice instituție publică sau privată există oameni care muncesc foarte mult, cu seriozitate, care fac performanță, dar şi cei din categoria celor care „plimbă câte o hârtie”.
Marea problemă a sistemului public este că legea nu permite identificarea angajaților performanți, pentru a avea un salariu mai bun. În privat se pot identifica ușor acești angajați pentru a fi plătiți mai bine. În consecință, ca să mărești un salariu la stat, în general trebuie să mărești salariile la toți, de multe ori și în baza negocierii cu sindicatul din care fac parte. Mai există o componentă a măririi salariale legată de creșterea euro. Indexarea cu rata inflaţiei înţeleg că nu era făcută din 2017. Mărirea salarială pentru care eu am votat este pentru oamenii serioși din Primărie. Unii oameni muncesc enorm acolo și cu mare responsabilitate. Eu respect munca oamenilor. Să fim serioşi! Pe foarte mulți angajați de la stat nu-i interesează culoarea politică a șefilor. Îi interesează ce pun seara pe masă.

„Am cerut d-lui primar ca de anul viitor să avem o grilă clară de performanță”

# Dar pe lângă cei buni se strecoară și cei leneși sau combinatori…
– Da, recunosc, există și categoria de angajați care nu-și justifică salariul. De asta am cerut public domnului primar ca anul viitor să avem o grilă clară de performanță a tuturor angajaților din subordine. Prin modificarea organigramei, se poate ca angajații excepționali să fie mai bine plătiți. Similar este și în sănătate. Medicii au salarii mari în sistemul public, salarii europene. Dar întotdeauna într-un spital există și cel mai slab pregătit medic și cel mai bun medic. Există și cea mai bună asistentă, care de multe ori poate chiar să facă concurență unor medici, și există și cea mai slab pregătită asistentă. Nu e corect să primească același salariu medicul cu 30 de pacienți pe zi, față de medicul cu un pacient pe zi.
Inclusiv în sănătate trebuie făcute niște modificări în ceea ce privește salarizarea, pentru că medicul de excepție trebuie plătit mai bine decât ceilalți. Faptul că nici la medici nu există un instrument legal care să analizeze performanța creează o problemă. Din păcate, și la ora actuală mai există situații când diferențierea se face doar prin „atenții”.

„Eu nu pot să fac răzbunări politice pe munca oamenilor”

# Să revenim totuși la angajații Primăriei Pitești…
– Mărirea salarială a fost făcută cu aproximativ 200 lei, din respect pentru oamenii care muncesc serios și cinstit pentru cetățenii orașului Pitești. Eu strict pentru ei am votat.
# Dar v-ați luat înjurături pe chestia asta, de la colegii din PNL și USR…
– Mi le asum. Și știți de ce? Fiindcă eu nu pot să fac răzbunări politice pe munca oamenilor. Deciziile în Consiliul Local trebuie luate cu creierul și strict în favoarea cetățenilor. Iar cetățeni sunt chiar și angajații Primăriei. Din punctul meu de vedere, marea problemă în Primăria Pitești a fost cheltuirea banilor publici pentru achiziții și investiții. Investiții, unele supraevaluate, altele fără sens… și tot așa. Asta trebuie să fie marea grijă a conducerii Primăriei și a CL pe viitor. Este nevoie de multă inteligență și viziune în cheltuirea bugetului Primăriei ca să putem avea un oraș cu care să ne mândrim peste câțiva ani.

Citește și Exclusiv. Răspuns devastator al Ministerului Culturii despre blocul din centru al firmei Titidan. Actul de vânzare este nul de drept. Primăria Piteşti avea drept de preempţiune obligatoriu şi nu l-a exercitat

Citește și Drame provocate cu complicitatea Primăriei Piteşti. Pensionarii din blocul 56 îşi părăsesc locuinţele, speriaţi de şantierul firmei Titidan

Citește și Consulul onorific al României în Elveţia recunoaşte că a intervenit la Ministerul Culturii pentru blocul firmei Titidan

Citește și Benny Păcănele a depus la Primăria Pitesti un proiect pentru 2 blocuri lângă hotel Muntenia

Citește și Fraţii Rădulescu au găsit înţelegere la Consiliul Local Piteşti / Blocul de 6 etaje ridicat lângă depozitul de armament merge mai departe

 

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii