Web Analytics

Calinic, la pas sprinten prin Cluj, ca la… 20 de ani

de | 17.04.2024 16:05 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Home

Aflat la Cluj pentru lansarea a două volume, arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a profitat de timpul liber pentru a porni la pas prin municipiul interconfesional, împreună cu ÎPS Părintele Andrei și PS Benedict, care păstoresc Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Arhiereul Calinic a fost cuprins de nostalgie, amintindu-și de vremea când avea douăzeci de ani și mergea pe străzile Clujului, tot la pas.

„Tinerețea preotului Constantin de atunci se regăsește astăzi în spiritul vivace al arhipăstorului Calinic, dar și în mersul său, încă sprinten…Foarte voios și sprinten era și arhimandritul bucuriei Teofil Tia, care s-a asigurat că această experiență va decurge lin și plăcut”, povestește părintele Rafael Vintilă… „Vezi, «moșule» Rafael, așa eram preot celib pe străzile Clujului, acum șaizeci de ani», îmi mărturisește Înaltpreasfinția Sa. Acele momente de la începutul preoției sale au amprentat sufletul arhiepiscopului nostru”, mai spune tânărul preot.
În drumul lor, ierarhii au oferit iconițe sau bomboane oamenilor, în gest de cordialitate. Distanța dintre mitropolie și Facultatea de Teologie Reformată și Muzică a fost de aproximativ 3 km. Clujenii sunt familiarizați cu prezența ierarhilor, dovadă că în semn de apreciere făceau saluturi discrete prin plecăciuni ale capului. Odată ajunși la Facultatea Reformată, unde delegația de clerici argeșeni a fost primită de decanul Olga Lukács, au urmat discuțiile despre lansarea volumului omagial față de calaborarea ecumenică dintre tânărul preot Calinic și preotul reformat Béla Bány.

Ierarhul argeșean a înfruntat odinioară toate piedicile puse de regimul vremii și a construit o biserică, terenul pentru construirea lăcașului fiind cumpărat de la cultul creștin reformat. La finalul evenimentului, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă și a Facultății de Teologie Reformată și Muzică, în semn de prețuire și recunoștință, Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care în curând va împlini 80 de ani, a primit o „Diplomă de înaltă cinstire”.

Citește și ÎPS Calinic – lansare publicistică de gală la Cluj

Citește și IPS Calinic Argeșeanul le-a predat elevilor de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *