Web Analytics

Anglia vrea creștere economică! Boris Johnson anunţă o revoluţie în gestionarea pandemiei

de | 11.07.2021 23:29 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Politica si Administratie

Boris Johnson intenţionează să redeschidă economia Marii Britanii pe 19 iulie şi schimbă radical filosofia gestionării pandemiei. „Ne vom îndepărta de restricţiile legale şi vom permite oamenilor să ia propriile decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la modul de gestionare a virusului”, a declarat premierul britanic într-o declaraţie postată pe site-ul guvernului. Intenţia de a face acest lucru a stârnit nelinişte în rândul comunităţii ştiinţifice din Marea Britanie, inclusiv al oamenilor de ştiinţă care l-au consiliat pe premierul britanic până acum în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei de COVID-19, conform Digi24.

Citește și: Malta și-a închis frontierele pentru călătorii nevaccinați

Într-o declaraţie despre revenirea la normalitate, premierul Boris Johnson a transmis că data de 19 iulie este data la care se vor elimina restricţiile, însă o decizie finală va fi adoptată în 12 iulie. „Această pandemie este departe de a se fi încheiat şi cu siguranţă nu se va sfârşi până pe 19 iulie”, a declarat prim-ministrul Johnson.

În ciuda uneia dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, Marea Britanie se confruntă în prezent cu un nou val al pandemiei de COVID-19. Într-un astfel de context, premierul conservator Boris Johnson alege, mai degrabă decât să impună din nou restricţii, să trăiască cu virusul, în ceea ce este văzut drept primul caz de testare mondială a capacităţii vaccinurilor împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

Premierul britanic a întârziat deja aşa-numita „zi a libertăţii” cu patru săptămâni, pentru a permite mai multor persoane să se vaccineze. De altfel, acesta a avertizat că alte mii de oameni ar putea muri din cauza răspândirii rapide a variantei Delta.

„Cazurile cresc într-un ritm accelerat şi ar putea exista posibilitatea să avem chiar 50.000 de cazuri zilnice de infectare până pe 19 iulie”, a mai spus Boris Johnson, subliniind în acelaşi timp că „trebuie să ne împăcăm cu tristeţe cu faptul că vom avea mai multe decese din cauza Covid-19”.

Având în vedere că mai mult de 86% dintre adulţii din Marea Britanie au primit cel puţin o doză de vaccin şi aproape două treimi dintre adulţi au fost vaccinaţi complet, premierul britanic a spus că e nevoie de o echilibrare a riscurilor, pe măsură ce Marea Britanie se îndreaptă către al patrulea pas privind eliminarea restricţiilor. Acesta a spus că „riscurile bolii COVID-19, pe care vaccinurile le-au redus, sunt încă departe de a fi eliminate”.

Citește și: Românii vor în zona euro: procentul celor care doresc introducerea monedei unice și în țara noastră a crescut de la 63% la 75% într-un an

Totodată, premierul britanic a spus că e nevoie să se acorde atenţie şi riscurilor asociate continuării restricţiilor pandemice impuse prin lege, care în mod inevitabil au un impact direct asupra vieţii oamenilor şi a mijloacelor lor de subzistenţă, cât şi asupra sănătăţii fizice sau mintale a acestora. „Trebuie să fim sinceri cu noi înşine. Dacă nu ne putem redeschide societatea în următoarele câteva săptămâni, când vom fi ajutaţi de sosirea verii şi de vacanţa şcolară, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea să ne întoarcem la normal?”, a declarat premierul Boris Johnson.

Anne Cori, cercetător epidemiologic la Imperial College din Londra şi una dintre persoanele care au stat în spatele uneia dintre prognozele pandemice care au impulsionat decizia iniţială a lui Johnson de a amâna „ziua libertăţii”, a declarat că este prematur să se declare că ţara poate trăi nestingherită cu un număr de cazuri în creştere.

„O altă amânare privind momentul eliminării restricţiilor ar fi benefică”, a declarat Anne Cori pentru Reuters.

„Cred că o nouă amânare ne va face să câştigăm timp şi să ducem la capăt intervenţii în curs de desfăşurare care ar putea ajuta la reducerea transmisibilităţii”, a mai declarat Cori, referindu-se la administrarea rapelului şi la posibila vaccinare a copiilor, un pas pe care Marea Britanie încă nu a decis să îl facă.

• Boris Johnson şi politica „periculoasă şi prematură”

Peste 4.000 de oameni de ştiinţă, medici, asistenţi medicali şi alţi profesionişti au semnat o scrisoare publicată miercuri în revista medicală britanică The Lancet, prin care condamnă planurile guvernului britanic de a renunţa la majoritatea măsurilor de control al pandemiei în Anglia începând cu ziua de luni, 19 iulie, potrivit CNN.

Citește și: Dacia lansează noul Crossover-vehiculul cu 7 locuri

Aceştia au numit planul premierului Johnson de a ridica toate restricţiile drept unul „periculos şi prematur”. Experţii medicali subliniază, de asemenea, că abordarea unei strategii de tolerare a nivelurilor ridicate de infecţie cu SARS-CoV-2 este „lipsită de etică şi ilogică”.

„Guvernul britanic trebuie să-şi reconsidere actuala strategie şi să ia măsuri urgente pentru a proteja publicul, inclusiv copiii. Credem că guvernul se angajează într-un experiment periculos şi lipsit de etică şi îi solicităm să întrerupă planurile de a elimina restricţiile la 19 iulie 2021”, se precizează în comunicatul semnatarilor.

„În schimb, guvernul ar trebui să amâne redeschiderea completă până când tuturor, inclusiv adolescenţilor, li se va oferi posibilitatea de a se vaccina, iar în şcoli va fi asigurat un cadru adecvat situaţiei pandemice. Până atunci, măsurile de sănătate publică trebuie să le includă pe cele solicitate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cum este masca universală poartă în spaţii închise, chiar şi pentru cei vaccinaţi”, mai precizează comunicatul.

Deepti Gurdasani, epidemiolog la Queen Mary University şi unul dintre primii semnatari ai apelului public, e de părere că „guvernul britanic a făcut o alegere deliberată de a expune copiii la infecţii în masă, mai degrabă decât să-i protejeze în şcoli sau să-i vaccineze”.

La rândul său, guvernul condus de Boris Johnson a declarat că are mai mult decât o perspectivă epidemiologică de luat în considerare în privinţa menţinerii restricţiilor.

Citește și: Poveşti cu pod licitat şi reparat în trei zile, la Merişani

Noul ministru al Sănătăţii din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că în timpul pandemiei s-au acumulat mai multe probleme de sănătate, educaţie şi economie, care reprezintă acum argumente necesare pentru revenirea la normal, chiar dacă relaxarea anunţată de premierul britanic ar putea să conducă la un număr de 100.000 de cazuri zilnice de infectare.

Totodată, în Marea Britanie a izbucnit o dezbatere intensă între cei care cred că relaxarea restricţiilor e o decizie bună, pentru că e luată după vacanţa şcolară de vară şi cei care cred că Johnson, acuzat de faptul că acţiunile sale guvernamentale au condus la una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume, a aşteptat prea mult pentru a adopta în trecut decizii ferme în privinţa impunerii restricţiilor. Cei din urmă spun că premierul face încă o greşeală.

„Contrar afirmaţiilor oamenilor de ştiinţă, nu există un consens ştiinţific cu privire la planurile actuale ale guvernului de a elimina restricţiile pe 19 iulie. În schimb, există un profund dezacord”, a declarat editorul Lancet, Dr. Richard Horton.

În cazul variantei cu Delta, extrem de contagioasă, vaccinurile par să facă o treabă mai bună în prevenirea deceselor şi a bolilor grave decât în stoparea transmiterii. Acest lucru se poate observa foarte bine în numărul mic de decese raportate de Marea Britanie în ultimele luni, deşi Regatul Unit se confruntă cu o creştere a numărului de persoane infectate cu tulpina.

Infecţiile în medie din ultimele şapte zile au depăşit totalul de 25.000 pe zi, ceea ce reprezintă un un număr de peste 10 ori mai mare faţă de nivelul de la jumătatea lunii mai. Până în prezent, însă, rata zilnică a mortalităţii s-a menţinut sub 30 de cazuri de la mijlocul lunii aprilie şi până în prezent, dovadă că, spun oamenii de ştiinţă, vaccinurile salvează vieţi.

Cu toate acestea, există semne îngrijorătoare cu privire la capacitatea de internare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Chiar dacă Marea Britanie are în prezent o rată zilnică de spitalizare de aproximativ 350 de pacienţi bolnavi de COVID-19, rata de spitalizare a crescut cu aproximativ 45% în ultimele 7 zile.

De asemenea, în Israel, stat care se numără printre cele mai rapide ţări din lume care au implementat vaccinuri pentru a uşura restricţiile, infecţiile au crescut din nou, determinând noul guvern să ia în considerare reimpunerea unor restricţii, chiar dacă afecţiunile grave şi decesele continuă să fie scăzute.

• Experimentul lui Boris Johnson

Tim Spector, un epidemiolog de la King’s College din Londra, care conduce proiectul de cercetare ZOE COVID Symptom Study app, a declarat că a salutat recunoaşterea guvernului că populaţia trebuie să înveţe să trăiască cu virusul SARS-CoV-2. Însă acesta a pus sub semnul întrebării măsurile precum anunţarea încetării obigativităţii de a purta mască de protecţie, precizând că acest lucru nu cauzează economiei şi ar putea ajuta la protejarea persoanelor vulnerabile, precum şi a tinerilor de impactul COVID pe termen mai lung.

Citește și: Dr. Tiberiu Irimia spune că „urbanismul în Piteşti a creat monştri”

„Există lucruri pe care le putem face cu toţii pentru a ne proteja, lucruri care nu afectează economia”, a declarat Tim Spector pentru Reuters.

Guvernul britanic urmează să prezinte modele actualizate ale situaţiei pandemice din Marea Britanie pe 12 iulie într-o conferinţă organizată la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, a declarat că prognozele sugerează acum că vârful noului val pandemic nu va duce la aceleaşi presiuni observate în ianuarie.

La rândul său, David Spiegelhalter, preşedintele Centrului Winton pentru comunicarea riscurilor şi dovezilor la Universitatea Cambridge, a declarat că situaţia este delicată.

„Acesta este un experiment şi cred că trebuie să-l numim aşa”, le-a spus Spiegelhalter jurnaliştilor de la Reuters, subliniind în acelaşi timp: „respect hotărârile pronunţate de Chris Whitty şi de alţii care spun că, dacă vei face acest lucru, este momentul potrivit să o faci”.

Ca parte a planului de eliminare a restricţiilor, va exista o trecere de la restricţiile legale la responsabilitatea personală, confrom premierului Boris Johnson.

„Vom continua să monitorizăm datele şi vom menţine măsurile de urgenţă pentru a ajuta la gestionarea virusului în perioadele de risc mai mare, cum ar fi iarna. Însă vom face tot posibilul pentru a evita să impunem din nou restricţii”, a transmis Boris Johnson în anunţul referitor la noua abordare a situaţiei pandemice, precizând şi că „cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să ne protejăm pe noi înşine şi pe ceilalţi, vaccinându-ne atunci când ne vine rândul”.

 

Articol preluat integral din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii