Web Analytics
scris vineri, 05.01.2024

Alpinistul Teo Vlad a escaladat Kilimanjaro alături de sportivi cu dizabilități

„A fost o plăcere că am ajuns pe vârf în aceeași zi cu un bun prieten cu care am urcat mulți munți”

Recent, persoane cu dizabilități au urcat pe două dintre cele mai înalte vârfuri din Africa, alături de alpinistul piteștean Teofil Vlad, în calitate de ghid montan. Prima ascensiune a fost la finalul lui noiembrie, pe acoperișul Africii de Nord, muntele Toubkal din Maroc, iar a doua expediție a fost încununată cu succes chiar de Ziua Națională a României, când trei sportivi paralimpici au urcat tricolorul pe vârful Uhuru din Kilimanjaro, cel mai înalt vârf al continentului african.

Alpinistul Teo Vlad a escaladat Kilimanjaro alături de sportivi cu dizabilități

În Maroc, „am coborât 2400 de metri diferență de nivel”

Între 19 și 23 noiembrie, alpinistul Teofil Vlad și cinci membri cu diverse dizabilități din echipa națională de Paraclimbing au fost în însoritul Maroc. Au aterizat în orașul Marrakech, unde temperaturile erau mai ridicate ca la noi, însă pe Toubkal, cel mai înalt munte din Africa de Nord, ajungeau și la zero grade. Pe 21 octombrie, pe vârful de 4167 m au ajuns trei membri ai Lotului Național de Paraclimbing care au dizabilități de vedere, doi membri cu dizabilități neuro-motorii, trei membri ai ONG-ului „Climb Again”, Teofil Vlad și un ghid local. Pentru unii dintre participanții expediției a fost cea mai înaltă cotă pe care au atins-o până atunci.

„Altitudinea nefiind una extremă, a fost perfectă pentru a face această încercare. Lucrurile au mers bine! S-a desfășurat în două zile ascensiunea. În prima zi am urcat din satul Imlil. Am urcat până la un refugiu, la 3200 m altitudine, și în următoarea zi, foarte devreme, pe întuneric, am pornit spre vârf, unde am ajuns un pic după răsărit. După care am coborât și, după o scurtă pauză la refugiu, am mers înapoi în sat. Coborârea a fost una lungă, am coborât practic 2400 de metri diferență de nivel”, ne-a povestit Teofil Vlad. Deși sezonul nu este unul de vârf mai erau turiști pe munte.

Citește și Alpinistul Teo Vlad va escalada Vârful Elbrus cu alpinişti nevăzători

„Dificultățile au fost date de faptul că zilnic a plouat și în zona vârfului ningea”

A urmat o altă expediție în Africa, în aproape aceeași formulă, dar mai restrânsă. Pe 1 decembrie, Teofil Vlad, trei sportivi cu dizabilități ai Lotului Național de Paraclimbing, doi nevăzători și unul cu dizabilitate fizică: Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei, alături de un voluntar de la „Climb Again” și ghizi locali au ajuns pe acoperișul Africii, vârful Uhuru, 5.895 metri. Expediția către Muntele Alb, Kilimanjaro, situat în Tanzania, a durat șase zile.
„Am avut, în timpul ascensiunii, două nopți la rând dormite la aceeași altitudine, ziua dintre fiind dedicată unei ascensiuni la o altitudine mai mare, cu revenire, o tură normală de aclimatizare, în care nu continui să urci și să dormi mai sus, ci dormi în același loc, dar faci o ascensiune. La 3700 de metri am dormit două nopți și am urcat undeva la 4300 de metri și am revenit. Aici dificultățile au fost date de faptul că zilnic a plouat și în zona vârfului ningea. E drept că, în general, diminețile erau cu vreme mai bună și încercam să ne trezim devreme ca să ajungem la următorul loc de tabără sau să ajungem pe vârf înainte să înceapă precipitațiile. Ziua cu vârful (1 Decembrie, n.red.) a fost una rece. Sunt aproape 6000 de metri, cald nu este acolo, dar au fost și ceață, chiciură, între -10 și -15 grade”, ne-a povestit alpinistul Teofil Vlad, care ne-a descris și peisajele văzute.

Citește și Exclusiv! Alpinistul Teo Vlad ne-a povestit despre recenta expediţie din Patagonia

„Inedit este că la Kilimanjaro treci prin mai multe etaje de vegetație”

„Întregul munte este un parc național. Din punct de vedere al peisajelor, inedit este că la Kilimanjaro treci prin mai multe etaje de vegetație. De la pădurea ecuatorială, care uneori pare că se închide deasupra ta, la o zonă cu tufișuri, la una care seamănă cu o savană înaltă, la o zonă de grohotiș și zona vârfului, care este una acoperită de zăpadă, așa am prins-o noi”.
Pe Kilimanjaro, în același timp cu Teofil Vlad și echipa de la Paraclimbing România, a fost și Marius Gane, alt alpinist piteștean cunoscut. Teofil Vlad și Marius Gane au fost prima dată pe munte în Africa în urmă cu 16 ani, când au urcat pe cele mai înalte vârfuri din Masivul Kenya, pe Batian și Nelion. „A fost o plăcere că am ajuns pe vârf, în aceeași zi cu un bun prieten cu care am urcat mulți munți de-a lungul timpului, inclusiv Nanga Parbat, McKinley, Ama Dablam”, ne-a spus Teofil Vlad despre întoarcerea sa în Africa cu alpinistul Marius Gane.

L-am întrebat pe Teofil Vlad și cum vede ascensiunile alături de persoanele cu dizabilități. „Sunt niște mari provocări în mod evident pentru ei, dar cel mai mult eu simt provocarea mea ca ghid montan. Trebuie să asigur atât siguranța, cât și, ca în orice tură, să fac totul pentru succesul ascensiunilor. Este o sarcină mult mai grea decât cu niște clienți obișnuiți, dar cel mai mult văd puterea de exemplu pe care o au aceste ascensiuni. Reușesc să văd dincolo de sarcinile mele profesionale. Ascensiunile pe care le întreprind ei nu au un scop finit, mărginit, de a demonstra ceva doar propriei persoane, ci au rolul de a fi un exemplu pentru alte persoane în situația lor, cărora le este greu să iasă din casă, care nu au curaj să ceară ajutorul, care, din cauza percepției sociale care încă există la noi în țară, sunt marginalizate, să facă un pas în față și să devină ceva mai independente. Acesta este scopul. Despre asta este mesajul lor și eu mă bucur să ajut la transmiterea lui”, ne-a spus Teofil Vlad.

Citește și Exclusiv. Teo Vlad, alpinistul argeşean ajuns pe Everest: „Nu m-am gândit o clipă să renunţ…”

Citește și Exclusiv. Alpinistul Teo Vlad povesteşte în Jurnalul de Argeş despre ultima ascensiune în Himalaya

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *