Web Analytics

Alpinistul Teo Vlad va escalada Vârful Elbrus cu alpinişti nevăzători

de | 23.06.2021 11:34 | Actualitate, Dezvăluiri

# „Ei, cu adevărat, depășesc niște limite”, spune cunoscutul alpinist argeșean despre tovarășii săi de ascensiune

Alex Benchea – „alpinistul cu ochii albi” – împreună cu Răzvan Nedu și Andrei Popa, membri ai lotului național de paraclimbing, vor să urce în această vară pe Vârful Elbrus, 5.642 metri, din Munții Caucaz. Argeșeanul Teofil Vlad va fi ghid montan în acest proiect.

Alex Benchea, originar din Neamț și student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, este primul alpinist român complet nevăzător care, în 2019, a ajuns pe Kilimanjaro, iar Răzvan Nedu, din București, are o vedere de 1% și este căpitanul lotului național de paraclimbing. Ambii sunt foarte buni cățărători și sportivi de performanță în cadrul echipei naționale de paraclimbing a României, echipă creată și coordonată de “Climb Again”. Cei doi tineri alpiniști au urcat și pe Vârful Mont Blanc, în iulie 2020, iar în cadrul Galei Muntelui de la Bușteni din martie a.c., Alex Benchea, Răzvan Nedu și echipa extinsă de la “Climb Again” au fost premiați pentru această ascensiune.

Pentru expediția pe Vârful Elbrus, care se intenționează a fi realizată în această vară, fiecare va avea ghid, iar Alex Benchea va fi însoțit de alpinistul argeșean Teofil Vlad. Cei doi au mai fost împreună pe Vârful Moldoveanu, au mai făcut o ascensiune de pregătire în Bucegi, pe Valea Cerbului, dar și escaladă pe o faleză din Masivul Iezer.
„Eu chiar apreciez determinarea lor și mă bucur că pot să lucrez la acest proiect cu ei și să ajut să își îndeplinească visul, în contextul ocupației mele de ghid montan”, ne-a spus Teofil Vlad, care îl vede pe tânărul Alex Benchea drept o sursă de inspirație și motivație.

Alpinistul piteștean Teofil Vlad nu a încercat să urce pe munte legat la ochi, dar a încercat la sală. „Am încercat să mă cațăr legat la ochi la sală, împreună cu ei, și lucrurile se schimbă dramatic. E senzațional că ei, cu adevărat, depășesc niște limite”.
Deja s-au organizat și strângeri de fonduri pentru Proiectul Elbrus al “Climb Again”, pe “Swimathon București”, pentru a-i ajuta să ducă acest proiect la bun sfârșit.

Citește și Exclusiv! Alpinistul Teo Vlad ne-a povestit despre recenta expediţie din Patagonia

Citește și Una dintre cele mai importante expediții ale lui Zsolt Torok a fost în Himalaya, cu argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii